Het was even stil rond de houten pakwagen van voormalig Circus Herman Renz die eind vorig jaar onverwacht gewoon ergens in Nederland bleek te staan. Maar er is veel gebeurd! De drie initiatiefnemers, Robert Ronday, Marcel Bergema en Leendert Bedijn, hebben een stichting opgericht: Stichting Behoud Nostalgisch Kermis- en Circusmaterieel, met z’n drieën vormen zij het bestuur van deze stichting.

De pakwagen is gekocht, gefinancierd met enkele kortlopende leningen, en is naar een nieuwe stalling gebracht. Het was een mooi gezicht om de wagen weer te zien rijden door het Brabantse land, getrokken door een truck van het  transportbedrijf dat in 2015 de export naar Australië zou verzorgen… Op zijn nieuwe plek staat de wagen droog, schoon en veilig te wachten op een flinke opknapbeurt.

De nieuwe stichting bereidt nu een crowdfundingsactie voor. Er zijn niet alleen veel circusliefhebbers die met weemoed denken aan de tijd waarin Circus Herman Renz met succes door het land reisde, ook voor de kermis is de pakwagen een icoon. Immers, hij is gebouwd voor transport van een draaimolen en heeft dat de eerste ruim dertig jaar van zijn bestaan ook daadwerkelijk gedaan. Tot het moment waarop de jonge en ambitieuze Herman Renz hem kocht voor zijn steeds mooier  en groter wordende circus.

Voor de stichting is een bankrekening aangevraagd, zodra deze beschikbaar is start de actie. Waarbij het principe is dat iedere gift welkom is, dat er bij bedragen boven de € 20 cadeaus gegeven worden en dat ‘hele grote’ donateurs ook betrokken zullen worden bij de toekomst van de pakwagen.

Cadeaus is wat vaag. Concreet is dat er op dit moment een boek wordt samengesteld over de pakwagen, met zijstapjes naar kermis en circus. Een boek dat vooral ook een kijkboek is, met meer dan 120 foto’s. Het boek zal verkrijgbaar zijn vanaf 13 maart a.s., die dag is het precies 25 jaar geleden dat Herman en Diana Renz om het leven kwamen door koolmonoxidevergiftiging. Het boek is hiermee ook een ode aan deze mensen voor wie hun circus hun alles was. Wie € 50 doneert of meer ontvangt het boek gratis.

Op korte termijn zal de stichting meer informatie geven over de crowdfundingsactie, die info zal zeker te vinden zijn op Circusweb maar ook via de eigen facebook-pagina van de Stichting Behoud Nostalgisch Kermis- en Circusmaterieel.

Meer nieuws volgt!

Het boek over “De houten pakwagen”

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen