De Column van Conny #7

De tien vragen van Conny !

Wekelijks stelt Conny 10 vragen aan twee mensen uit de circuswereld. Ze beantwoorden haar vragen heel kort. Conny wil zo een beeld geven van wat ons drijft en bind.

Deze week stelt Conny 10 vragen aan: Gera de Leeuw en Ruben Kleine

Gera de Leeuw  – Kerstcircus Haarlem

  1. Waar stond je wieg

Mijn wieg stond in het bloemendorp in Rijnsburg.

  1. Kom je uit het circus

Ik kom niet uit een circusfamilie, meer vijfde generatie schippersfamilie.

  1. Wat is je “circus” opleiding

Ik belandde via de journalistiek in de circuswereld, net zoals Bart de Vrind, Maurice Veldkamp, Willem Smitt en Henk van der Meijden, wie weet nog meer journalisten die er op deze manier mee in aanraking zijn gekomen. Mijn echte opleiding kreeg ik via Circomundo, een opleiding voor circusdocent… dat leidde tot mijn evenementenbedrijf.

  1. Ben je ooit mee op tour geweest

Ik ben nooit mee op tour geweest hoewel ik heel veel tijd doorgebracht heb bij de circussen waar ik voor werkte.

5.Heb je kinderen

Ik heb vier schatten van kinderen en drie kleinkinderen. We hebben een hecht gezinsleven en doen met elkaar leuke dingen.

  1. Delen jouw kinderen je passie voor het circus

Drie kinderen delen mijn circuspassie niet. Mijn jongste dochter hangt regelmatig in de ringtrapeze. Helaas woont zij in Londen en zien wij elkaar daardoor minder. Voorlopig kan ik mijn passie wel doorgeven aan mijn kleinkinderen.

  1. Wat vind je van dieren in het circus

Dieren in het circus hebben er altijd bij gehoord, nu zogenaamde wilde dieren niet meer mogen optreden in het circus is er meer rust. Ook een circus zonder dieren kan mooi zijn. Circussen bestaan al meer dan 250 jaar en kunnen alleen overleven als er sprake is van flexibel en creatief zijn. Complimenten dus voor de circussen die nog steeds een aantrekkelijk programma kunnen leveren aangepast aan de tijd.

  1. Wat is je specialiteit in het circus

Mijn specialiteit is altijd mijn enthousiaste manier van schrijven geweest. Maar de laatste tijd lukt het me ook om iets met marketing te doen. Ook dankzij mijn enthousiasme.

  1. Ben je gelukkig in het circus

Wat is geluk? iets dat in je beleving zit. Bij de Duursma Groep voel ik me gelukkig omdat hier de waardering zo duidelijk wordt gegeven, veel acties lukken dan ook. Ook privé heb ik vele mooie geluksmomenten.

  1. Hoe zie je de toekomst van het circus

Succesvolle circussen hebben niet alleen een fantastisch programma maar ook een professioneel iemand die de show aan alle kanten promoot. Al jaren is pr een vaak onderschatte functie. En het is niet allemaal te meten of goede promotie helpt.

Ik denk dat het met de toekomst van het circus twee kanten op gaat. De kant van de familie circussen met “eigen kweek” die lekker blijven gaan zoals het gaat, met weinig kosten en investeringen. En de kant van de kerstcircussen en circussen die alleen in vakantietijd actief zijn en een kwalitatief hoogwaardig product neerzetten met een iets hoger prijssegment.

Het word een sport om meer jeugd te trekken. Wie het lukt om deze categorie binnen te halen heeft ook een toekomst. Dierenactivisten hebben een hele strijd geleverd, naar mijn idee ten onrechte. Het is nu maar de vraag of deze mensen nu circussen belonen door massaal tickets te boeken voor deze circussen. Bij Cirque Moustache in de zomer is de belangstelling groot, het kan al een indicatie zijn. Ook Cirque du Soleil is een succes. Nu de rest van de circussen nog. Dan is de toekomst veelbelovend

Kanttekening van Conny.

Cirque du Soleil telt in ons Nederlandse circuslandschap niet mee. Dit circus heeft een ongekende subsidie van de Canadese overheid en zelfs Den Haag heeft dit circus 150 duizend euro toegekend met een tijdsduur van tien jaar, waar zij om de twee jaar terug mogen komen naar Den Haag, het Malieveld werd verhard en als le Cirque vertrekt weer terug in oude staat gebracht, geld en medewerking waar geen enkele Nederlandse circusonderneming ooit op heeft kunnen rekenen.  

Gera de Leeuw is tegenwoordig gespecialiseerd in het geven van circuslessen aan Alzheimerpatiënten. Daarvoor worden bijzondere therapiematerialen gebruikt. Foto: Ted Denies

Ruben Kleine –  Kerstcircus Nijmegen en gepassioneerd circusvriend

1.Waar stond je wieg

In het ziekenhuis in Hoogeveen.

  1. Kom je uit een circusfamilie

Nee.

  1. Wat is je “circus”opleiding

Jeugdcircus Pavarini.

  1. Waar wonen je ouders

In een gewoon huis.

  1. Werken/werkten zij ook in een circus

Nee.

6.Heb je dieren

Een chihuahua

  1. Zou je ooit willen optreden in een circus

Ja

  1. Waar ben je momenteel mee bezig voor het circus

Om te zorgen dat de dierenactivisten niet meer op het terrein van circussen mogen komen en dat de wet soepeler wordt, dat het circus zelf mag bepalen wat voor een dieren zij in huis hebben, die ze goed verzorgen.

  1. Is circus jouw echte passie

Ja zeker, de manier waarop circusmensen leven, ook met hun dieren.

  1. Hoe zie jij de toekomst van het circus

Geen idee, er zijn zoveel problemen die ook het circus raken, Pfas, stikstof enz. waardoor het bestaan van het Circus ook steeds moeilijker kan worden.

Ruben Kleine

Conny Hendriks

Conny is gepassioneerd over het circusleven.

Geboren en getogen in het circus. Moeder Trudi komt uit de familie Boltini, vader Toni Hendriks uit een “gewoon” burgergezin uit ‘s-Hertogenbosch.

Ze is nieuwsgierig hoe het huidige Nederlandse Circuslandschap er uit ziet. Ze zoekt de verschillen maar eigenlijk de overeenkomsten

Meer weten over Conny : Klik hier