Staande ovatie in stampvolle circustent

Staande ovatie in stampvolle circustent

 
wintercircussijm1

Vrijdagavond besloot ik last minute naar Circus Sijm te gaan die vlakbij in Bennebroek stond. Vanaf Katwijk is dat eigenlijk maar een heel klein stukje rijden. Het grootste deel van dit programma zag ik al met kerst in Heilloo, maar Cloun Joanes maakte me gisteren nieuwsgierig met een nieuw filmpje over wat hij allemaal doet, ik kon het niet laten. Als een van de laatsten kwam ik dus op het circusterrein aan en kon meteen doorlopen. Gezellig naast Willy Soert en zijn zoon Timo. Direct achter de pisterand geen duur publiek maar alleen veel kinderen, eigenlijk zou dat in elk circus zo moeten zijn, een loge vol kids, en de ouders daarachter op de tribune.
Een poetisch begin, mooi gevonden, een zwerver (Edi Laforte) die zomaar wordt 'gezien' en een Chinees gelukskoekje krijgt met de tekst Fantazië. En daarmee werd meteen de toon gezet. Cloun Joanes kwam met een grote kist de piste inzeulen, duidelijk op zoek naar een mooi baantje. Uiteindelijk kreeg hij zijn zin, als requisiteur mocht hij aan de slag. Vanessa Labat, zijn vrouw presenteerde daarna een ongewoon gave hoelahoepact. Alsof haar hoelahoep door de lucht zweefde. Een techniek die je niet zo heel veel tegenkomt bij hoelahoep-acts in het circus. Toevallig weet ik hoe moeilijk het is wat zij doet, omdat ik er zelf flink op geoefend heb (zinloos) tijdens mijn circusopleiding. Een act waarbij de creativiteit meteen bewezen is. Een zogenaamde Must See. Dus wie het programma nog niet heeft gezien… Hoe vreemd ook dat er niemand van dit circus is genomineerd voor de Circusweb Award bedacht ik me op dat moment, en ook Alex Sijm was dit opgevallen, zo gaf hij toe in de pauze. Wellicht een hint voor de vaste fans van Sijm om volgend jaar eens kritisch naar het programma te kijken of er iets bij zit en serieus te nomineren. 

 

 

jasper

Natuurlijk volop genieten van de fantastische kwaliteit van He Yuan en Yang Rui en Yanan Ren. Het blijft ongelofelijk wat die mensen van het Chinees Staatscircus presenteren, hoe leuk dat het publiek met veel hoorbare instemming reageerde op wat er werd vertoond in de piste. Jasper Bolechowski liet stralend zijn diabolo-act zien, foutloos en swingend. En dan valt je op hoe perfect alle kostuums van de artiesten zijn. Joanes is echt een veelzijdig circuskind, wat kan hij niet, zo kun je je afvragen. Heel specifiek, de act waarbij hij dansschoenen aankrijgt, hij lijkt wel van elastiek. Deze act maakte hem uniek. Eddy Laforte werd natuurlijk ook zeer gewaardeerd, met zijn kat en hondenact, en later met de varkentjes. Hoe jong ook, hij weet ze al perfect de goede kant op te sturen. Blijkt dus maar weer dat varkens enorm intelligent zijn. 
Het publiek was razend enthousiast, dat viel me al op tijdens de verschillende acts. Er werd luidruchtig positief gereageerd. Geen wonder, want ook als incidentele circusbezoeker moet iedereen gewoon erkennen dat dit circus, hoe bescheiden ook opgebouwd, een uitzonderlijk hoge kwaliteit laat zien. Aan het eind een kippenvelmoment, toen er ook nog eens een poetisch einde kwam als vervolg op de opening. Waarna de bezoekers een langdurige staande ovatie gaven in de stampvolle circustent. Hoe bijzonder is dit circus Sijm, succesvol opererend, met tal van uitkopen, opbouwen met twee prachtige bij elkaar passende tenten en bij elkaar passend wagenpark qua kleur. Het ziet er allemaal keurig uit. En dan te bedenken dat je dit topniveau kunt presenteren met slechts 12 medewerkers. In Bennebroek ontving Sijm dik 7000 bezoekers, 10% van het aantal bezoekers dat dit circus in de zomerperiode ontvangt. Indrukwekkende cijfers die aangeven dat Sijm op een fantastische koers zit, een voorbeeld voor alle circussen. Alex stond bij de uitgang van het circus nog afscheid te nemen van het publiek, en daar werd hij nog eens bedolven onder de complimenten, ook van mensen die vorig jaar in Bennebroek zijn geweest, die verbaasd waren dat hij weer een compleet ander programma kon presenteren. Zo hoorde ik het ook eens van een ander. En duidelijk genieten voor een circusdirecteur die zijn zaakjes prima voor elkaar heeft. Het komende kerstcircusprogramma, en het programma van volgend jaar is al weer helemaal op de rol. Ook dat belooft weer veel goeds. Ga kijken en trek dezelfde conclusie. Vanaf nu in Almere, Friesland, of waar dan ook. Of tot zondag in Bennebroek, er zijn nog enkele kaartjes.