14 augustus 2019

10 jaar Circus Freiwald!  

Tekst en foto’s : Vincent Wols

OMMEN – Na enkele maanden van de radar geweest te zijn, is Circus Freiwald helemaal terug. Ziekte van de tourmanager, maakte dat het circus in Venlo verbleef en niet op tournee wasWel reisde een gedeelte van de familie Freiwald rond met het unieke springkussenevenement ‘Jumping World’: een kinderspringparadijs met maar liefst 15 verschillende grote luchtkussens.  

In de dagen voor de première, hadden de Freiwald’s nog hun handen vol om de 3 circustransporten vanuit Venlo over te rijden naar Ommen. Daar konden ze – vanwege een mud run – pas vanaf woensdagmorgen terecht en kwam het circus tegen de middag aan. Nog tot  donderdag, 03.00 uur in de nacht, waren de Freiwald’s onderweg.  Dit om te illustreren dat het circusleven hard werken betekent. 

Op de zaterdag in aanloop naar de premièrevoorstelling werd door alle familieleden van de familie Freiwald nog druk gerepeteerd. Ze stonden mij toe een gedeelte van de repetities bij te wonen. De trapeze, het inregelen van David’s act, Jenifers act, luchtacrobatiek en ook clown Jeffrey gaf al vast een voorproefje… En dan besef je dat je niet zomaar artiest wordt of kan zijn… Oefenen en hard werken… Elkaar feedback geven en daarna weer in vertrouwen en harmonie verder…  Daar is een goede relatie voor nodig. Gespannen voor de reacties van het publiek, hoe zal het gaan? Eenieder met zijn of haar eigen rol: tentbouw, techniek, de dierenverzorging, onderhoud van de wagens, het buffet, de contacten en marketing over de tournee…

 

Een lange rij voor de kassa Foto: Vincent Wols

En het harde werken van de Freiwald’s werd beloond: een lange rij van grote en kleine mensen voor de ingang van de tent. Sommigen van hen waren nog nooit naar een circus geweest. Het is duidelijk: het circus leeft nog steeds!  

Om 19.00 uur, op zaterdag 3 augustus, beleefde Circus Freiwald haar allereerste première van hun 10-jarig Jubileumshow ‘Celebrations waarmee zij in het najaar door Nederland gaan trekken. Dat gebeurde in een besloten voorstelling voor de verblijfsgasten van een vakantiepark in Ommen.  

De jubileumshow ‘Celebrations’ wordt geopend door Jeffrey en Jennifer. Prachtige kostuums à la het sprookje van Aladdin hebben ze aan… In de piste is ook een wonderlamp. Jennifer neemt de ogen van de toeschouwers aan een touw mee omhoog, waar zij haar luchtkunsten vertoond. Krachtig en mooi om te zien. Als de gordijnen opengaan, dan zijn ze er allemaal om het publiek te verwelkomen: Lutz, Monika, Natascha, Jeffrey, Sharon, Jennifer en David. De geiten geiten met Monika, die al jarenlange ervaring heeft in de omgang met de dieren.  Ondanks dat nemen ze een loopje met haar wat leidt tot hilarische momenten. Ook het varken en het hangbuikzwijn zijn haar te slim af…  Clown Jeffrey brengt het publiek aan het lachen, maar of het publiek zoet blijft met popcorn, valt aan het begin van de voorstelling nog maar te betwijfelen… Natascha zwiept de hoepels door de lucht. Ze komen terecht in de handen van Sharon, die er al dansend en in rap tempo de toeschouwers mee vermaakt. Wat ze er precies mee doet, dat moet u zelf maar komen bekijken bij Circus Freiwald. Een grote bij ‘verstoort’ de clownsact van Jeffrey…  Maar dat laat hij natuurlijk niet gebeuren, want we willen de aandacht hebben bij de pony dresseur door Sharon.  Misschien is zij wel de jongste in Nederland, wat doet zij dat natuurlijk! De kneepjes van het dresseren moet zij vast van Monika hebben geleerd, die met trots haar kleindochter aanschouwd.  David is geen lid van de Freiwald familie: maar brengt een prachtige act. Zijn gespierde armen waarmee hij het publiek trakteert op mooie luchtacrobatiek tijdens dit jubileum, maken dat het vrouwelijke deel van de toeschouwers bijna vergeet dat ondertussen de pauze door clown Jeffrey is aangekondigd… 

Clown Jeffrey Foto: Vincent Wols

Maar de pauze is alleen voor de toeschouwers, want de Freiwalds zelf bedienen de gasten in de buffetwagen van Circus Freiwald waar allerlei versnaperingen, limonades enzovoorts te verkrijgen zijn. In de circuspiste wordt ondertussen een draad gespannen… Klaar om te beginnen aan het tweede deel van de jubileumshow ‘Celebrations’! 

Jennifer op de strakke draad, Foto: Vincent Wols

Uit het rode licht, verschijnt uit de mist, Jennifer die de draad bestijgt. Zij weet balans te brengen op het draad. Zou het haar lukken om op het draad te blijven? Dat verklappen we natuurlijk niet. En dan… Een groot wit paard in de circuspiste, bereden door Monika. De dresseur met runderen, is in goede handen bij Lutz.  De act met een Spaanse tint, wordt luister bij gezet als ook Monika met haar prachtige donkerbruine paard zich in de piste voegt. Daarna de beurt aan David, en blijkt wat voor sterke armen hij echt moeten hebben. Balancerend op één arm… Maar dat is niet alles… Gestapelde stoelen, uiteindelijk maar liefst zes op elkaar, daarmee weet hij de spanning in de show te brengen…  Steeds meer stoelen gaan de hoogte in… Zo zet David de boel aardig op zijn kop. Wie dat ook doet, is clown Jeffrey, die in zijn restaurant dame Natascha te eten krijgt…  Een makkelijke klant lijkt ze niet, en butler Jeffrey lijkt er ook niets van te bakken, wat leidt tot hilarische taferelen waaraan ook de mensen uit het publiek aan mogen deelnemen, maar wie er aan het langste eind trekt?! Dat moet u zelf maar gaan zien! Ook lama’s maken onderdeel uit van het programma, Monika laat zien waartoe zij in staat zijn. In een net zweeft Jennifer over de hoofden van het publiek en laat zien wat zij daarmee allemaal kan. Zonder er erg in te hebben zijn er bijna twee uur verstreken, maar komt helaas de jubileumshow ‘Celebrations’ ten einde. De artiestenfinale wordt afgesloten met Lutz en Monika Freiwald, door wiens droom, circus Freiwald in 2009 werd opgericht. Bravo! 10 jaar Circus Freiwald 

Monika met haar eigenwijze varkens, Foto: Vincent Wols

Twee avonden waren de circa 500 zitplaatsen in de blauw-gele circustent volledig gevuld met een enthousiast publiek. En de Freiwald’s zijn – wat mij betreft – helemaal terug! De jubileumshow ‘Celebrations’ is een bezoek zeker waard! We gunnen de familie Freiwald een mooie najaar tournee, na de stilstand in dit voorjaar.  

Circus Freiwald gasteerde tussentijds nog in Vierhouten en in Flevoland waar ook besloten voorstellingen werden gegeven. Circus Freiwald reist door naar Zaandam waar het weer voor iedereen te bezoeken is vanaf 21 augustus t/m 01 september. Uniek is dat Circus Freiwald in Zaandam in combinatie staat met hun ‘Jumping World’ dat al vanaf 17 augustus t/m 01 september a.s. te bezoeken is in Zaandam. Na Zaandam is Circus Freiwald ook te bezoeken in Heerlen (19 t/m 29 september), Schiedam (03 t/m 10 oktober)Roosendaal (17 t/m 27 oktober).  Meer informatie is te vinden op: www.circusfreiwald.nl 

Tableau de la troupe, Foto: Vincent Wols