Franse circussen Amar, Pinder en Bouglione stoppen ermee

Cirque Pinder, Cirque Amar en Cirque Bouglione stoppen met rondreizen. Als het nog even zo doorgaat blijft er in de toekomst maar weinig over van het tradioneel circus in Frankrijk. Cirque Amar is afgelopen week al opgehouden, een circus dat al meer dan 90 jaar bestond, sinds 1924.

Cirque Amar is met onmiddelijke ingang gestopt, diverse bronnen reppen over problemen met overheidsinstanties die hier de oorzaak van zijn. 
Het project van Bouglione om twee jaar geleden opnieuw op tournee te gaan, blijkt financieel niet langer houdbaar en is bijgevolg verlieslatend. Bouglione is al gestopt in maart en zal zich voortaan beperken tot le Cirque d’Hiver in Parijs, in een vast circusgebouw. Cirque Pinder-Jean Richard stopt op 29 april in Lyon, deze plaats staan ze nu en dat maakt het circus nog af, direct na Lyon is het over met Pinder. Op de website van Pinder staat nog vermeld dat het circus stopt  in Clermont Ferrand eind mei, berichten hierover spreken elkaar tegen. 

Bouglione Cirque d Hiver is in maart begonnen aan een zomerstop maar zal in oktober niet meer gaan reizen. foto: Leendert Bedijn Circus Photo Magazine

De kassawagen van Bouglione, die rinkelde niet voldoende om door te kunnen reizen

Circusweb vroeg Christian Nolens om commentaar op de plotselinge stop van deze circussen, Nolens is lid van de ECA en van haar commissie circusdieren, consultant voor het Cirque Arlette Gruss en oprichter Belgische Circus Associatie. In eerste instantie reageert hij verbaasd, hij sprak een maand geleden nog met Pinder en Amar in Parijs bij ARTCENA een meeting die bijwoonde, maar toen heeft hij niets opgevangen over deze recente gebeurtenissen. Na wat gesprekken met de circussen in Frankrijk laat hij weten dat het klopt, het is geen gerucht meer. Een plotselinge wending. 

Alleen subsidies voor Cirque Nouveau

Nolens: “Van de 14,5 miljoen toeschouwers die jaarlijks een circus show in Frankrijk bijwonen zijn er 1 miljoen personen die het nouveau cirque/hedendaags circus bezoeken. De rest vindt zijn gading in het traditioneel circus met dieren. Maar het is wel zo dat uitgerekend het hedendaags circus aanspraak maakt op subsidies, terwijl het traditioneel circus tot nu toe uitsluitend op eigen middelen is aangewezen”.
Overigend is er wel een verrassend nieuwtje, misschien mosterd na de maaltijd ….zeer tegen de zin van de dierenactivisten (One Voice, Fondation Brigitte Bardot…) deelde Françoise Nyssen, Franse Minister van Cultuur, haar toekomstig investeringsplan mee voor de ‘prioritaire culturele actie terreinen’. Daarin voorziet zij ((en dit wordt in slechts één korte zin vermeld) een budget van € 500.000 ter ondersteuning van het Traditioneel Circus in Frankrijk.

Pijnlijke zaak voor Falck en Edelstein

De sluiting van de circussen noemt hij nogal drastisch, Nolens zou eerder verwachten dat die circusdirecties de zaak zouden herstructureren naar vorm en inhoud.  “Helaas is het blijkbaar voor sommige grote uitbaters een onhoudbare situatie aan het worden, je kunt het echt dramatisch noemen voor de sector, ik voorspel nu al dat de dierenactivisten hier gretig gebruik van gaan maken. Het is een pijnlijke zaak voor John Falck (Amar) en Gilbert Edelstein (Pinder). De anderen zullen moeten vechten, en daarmee bedoel ik blijvend investeren, vernieuwen en tegelijkertijd saneren om de zaken maximaal rendabel te kunnen maken, waarbij men de identiteit van het traditioneel circus hoog in het vaandel zal moeten blijven dragen.

Nog 2 resterend

Na deze stops blijven er nog maar 2 grotere zaken over in Frankrijk: Cirque Arlette Gruss, Cirque Medrano. Cirque Zavatta stopte al 20 jaar geleden en verhuurde zijn naam aan andere circussen, je ziet daarom in Frankrijk best wel veel circussen die zichzelf Zavatta noemen.  (correctie)