Wintercircus Hanson pauzeert even voor Komt het Zien

125

Hoofdfoto Arlette  – Alex de Haan

39 jaar achter elkaar konden de mensen in de theaters genieten van Wintercircus Hanson. In 2018/2019 ontbrak het circus echter op het lijstje van wintercircussen. Via de geruchtenmachine vernam Circusweb dat Hanson voorgoed was gestopt, er was zelfs circusmaterieel verkocht. Tijd om eens contact op te nemen met Arlette Hanson en te vragen hoe het nu zit? 

Is Wintercircus Hanson nu voorgoed gestopt?

Arlette Hanson: ”Wintercircus Hanson heeft een pauze en is niet gestopt. Ik gebruik de pauze om Komt het Zien! verder te ontwikkelen, zodat steeds meer blinde en slechtziende mensen kunnen genieten van theater (in alle vormen). Dat kan één of twee jaar duren. Totdat Komt het Zien! een goede en gedegen basis heeft en mij niet meer fulltime nodig heeft”.

Klopt het dat je circusmateriaal verkoopt?
“En ja, er gaan wel spullen verkocht worden. Tot nu toe heb ik alles nog, maar daar zitten ook materialen bij die al jarenlang niet meer gebruikt zijn en ook nooit meer gebruikt gaan worden. Die zouden óók verkocht zijn als het Wintercircus geen pauze zou hebben. Denk aan oude decors, pistebakken en kostuums (mijn finalejaponnen maatje 34 ga ik écht nooit meer passen ;-). Bedoeling was om dat in de zomer op een rijtje te zetten en dan te verkopen. Helaas was ik even niet in de gelegenheid om daar in te duiken. De grote decortrailer is inmiddels wel al verkocht. Simpelweg omdat een vrachtwagen niet is gemaakt om stil te staan, daar slijt hij meer van dan van rijden. Ook deze verkoop was vorig jaar al gepland en staat los van de pauze.”

Hoe gaat het met Komt het Zien!?
“Toen in 2013 een klas van een blindenschool naar ons Wintercircus wilde komen, besefte ik dat theater in Nederland niet toegankelijk is voor blinde en slechtziende mensen. Vanaf dat moment heb ik mij ingezet om hier verandering in te brengen. Sinds 2014 beschrijven blindentolken mijn voorstellingen. Sinds het allereerste begin met een voorstelling bij Wintercircus Hanson in 2014 is veel gebeurd. Kijk maar op de lijst met voorstellingen waar we ondertussen zijn geweest.
https://www.komthetzien.nl/historie en wat er voor de komende tijd op de agenda staat. https://www.komthetzien.nl/agenda “, vertelt Arlette trots.

En als het succes van Komthet Zien! zo groot wordt dat je geen tijd meer hebt voor het Wintercircus, ik begrijp dat dit ook fulltime werk is, en dat de verdiensten de laatste jaren ook wat terug waren gelopen.

Arlette:“De marges in het theater zijn inderdaad steeds kleiner. Maar….. de stijgendelijn was bij ons juist weer ingezet. Dus er was alle reden om juist wél door te gaan. Dat maakte mijn beslissing ook zo lastig. Maar ik móest kiezen: het Wintercircus of Komt het Zien! Allebei vragen meer dan fulltime tijd van mij en dat hield ik niet meer vol. Ik heb gekozen om mij nu eerst in te zetten voor de maatschappij, dus voor de blinden en slechtzienden. Het Wintercircus komt daarna weer!

In de theaterwereld is het heel normaal om maar 1x in de twee of drie jaar een nieuwe voorstelling te maken. Wat wij 39 jaar hebben gedaan is eigenlijk uitzonderlijk.”

“Ik ben ook nog gewoon druk in de circuswereld. O.a. als bestuurder van Stichting Circuscultuur en alles wat daar qua ontwikkeling gaande is. Alleen dat gebeurt op dit moment op de achtergrond. Binnenkort volgt meer informatie hierover.”

Naschrift Gera: Wat heb ik genoten van de speciale voorstelling bij Kerstcircus Haarlem met blinden en slechtzienden, ik heb daarvan een reportage gemaakt die te zien is op de website van het Kerstcircus. Met een mooie diaserie van het voelplein, fotoserie gemaakt door 
Marc Schellekens