Columns
10 maart 2024

‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Column nummer 7

Column ‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Nummer 7

Als een kneuterig schrijvertje van deze columns weet ik natuurlijk niet wie ik voor mij heb. Het enige wat ik weet is dat er rond de duizend mensen per dag op Circusweb kijken. Zijn dat veelal ingewijden oude circusrotten of nieuwsgierige nieuwkomers? Dat maakt het voor mij niet makkelijk.Moet ik schrijven over heerlijke ouwe meuk en achterhaalde zienswijzen of over het onvermijdelijke ‘nu’? Moet het puur over circus gaan of mag ik zijwegen naar het echte leven inslaan?

Als ik ‘circus’ op Google zoek, krijg ik als eerste resultaat een online casino en als ik in Londen ben is Piccadilly Circus het bekendste middelpunt in de stad.Het woord ‘circus’ is meer dan alleen écht circus. Zo weet ik mij te herinneren dat vroeger onze schoolmeester wel eens zei: “het lijkt hier wel een circus”. Waarop ik dan riep: “en u bent de clown en niets eens een leuke!”
En dan vragen zoals: ‘mag circus die naam dragen als er geen dieren zijn?’ Eigenlijk allemaal geleuter natuurlijk. Natuurlijk mag dat. Van mij mag namelijk alles, zolang je een ander niet beschadigd.

Deze discussie is een veel gevoerde onder circusfans. “Dan is het variété”, zeggen ze dan.Het zal zo zijn en ook ik ben zo’n eikel die dat denkt. Maar in werkelijkheid gaat het niet om mij en al mijn collega-eikels. Het gaat om de massa die een kaartje koopt en níet om de circusvrienden die met hun tong over de vloer slijmen om gratis naar binnen te kunnen.Die massa wil tegenwoordig helemaal geen dieren, maar gewoon twee uur goed vermaakt worden. Als je iets doet, moet je het goed doen. Ik ben van mening dat dit te weinig gebeurt.Zo vind ik dat de spreekstalmeester vervangen moet worden door een presentator of een andere vorm zoals: helemaal geen aankondigingen.In het programmaboekje het woord ‘spreekstalmeester’ plaatsen zonder dat er dieren optreden: dat is een grove fout. Ook de aloude ronde piste is niet per se noodzakelijk als er toch niets rond loopt.Ik ben een volhardende liefhebber van klassiek circus, maar ik waardeer producties als het Duitse ‘Horror circus’ ‘Flic Flac’ meer dan een gewoon circus maar dan zonder dieren. Of zoals een aantal jaren geleden André Hellers ‘Afrika Afrika’.Zoek dan écht naar vernieuwing, zodat het ontbreken van ‘waar het ooit om draaide’ niet opvalt. Camoufleer de tekortkomingen en niemand zeurt erover.Er is een grote toekomst voor het begrip ‘circus’ of je het woord zelf nu wel óf niet gebruikt. Waar het uiteindelijk om draait: de kijkcijfers. Wat mij betreft is de conclusie van deze column: ‘circus zonder dieren: nee, circus in een prachtig nieuwe verpakking: ja’

Tot de volgende.

Belangrijk: columnisten hebben de vrijheid om dát te schrijven wat zij schrijven willen. Circusweb respecteert die vrijheid en mengt zich niet in de inhoud van de columns.