Columns
3 maart 2024

‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Column nummer 6

Column ‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Nummer 6

Toni Boltini zit op een wolk in de hemel en kijkt hoofdschuddend naar beneden. Het was nog een hele toer was om in die hemel te komen. Maar: een paar vrijkaartjes voor Petrus deden de deuren doen openen.

Petrus stelde nog wel wat eisen en de heer Boltini moest plechtig beloven dat hij zijn familie beneden moest aansporen om géén ‘Boltini-streken’ meer uit te halen. Boltini sprak tot Petrus dat dit al bijna niet meer mogelijk was, want inmiddels was zijn neef Hans Martens ook aangeschoven en zat een wolk of vier verderop.

Petrus herinnert de ouwe baas aan die keer dat hij al zijn vrachtwagens stil liet zetten in de destijds redelijk nieuwe Coentunnel. Boltini moet hartelijk lachen: “Ja, ik had geen centen meer voor brandstof, maakte ik de gemeente Amsterdam wijs. Binnen één uur kreeg ik tweeduizend gulden”.Petrus haalde vervolgens het incident aan met de ontsnapte leeuw in Den Haag: “U zei dat er een leeuw vandoor was gegaan, maar u jokte want het beest zat prinsheerlijk in zijn kooi”.

Boltini lacht nu nog véél harder: “Elke krant kwam er mee naar buiten en elke Hagenees bleef binnen. Ik had nog nooit zo’n volle tenten, door alle heisa”.Petrus wendt zich tot God, maar die is niet aanspreekbaar omdat hij dubbel ligt van het lachen.Petrus zegt tegen Boltini: “Ik zie u steeds naar beneden kijken en uw hoofd schudden”.

Boltini kijkt Petrus aan en zegt: “Ik erger me groen en geel aan wat ik allemaal zie… wat een slap zooitje! Ik zie daar een circus dat een hele week op één plek staat en maar drie voorstellingen geeft. Vroeger gaven wij er twee per dag en dan ook nog vijf plaatsen per week! Ik zie een ander circus met spiksplinternieuwe vrachtwagens; zeker te lui om er elke dag onder te kruipen?Ik begrijp niet dat die circussen een ronde piste hebben. Dat is om dieren te laten RONDlopen, maar ik zie hellemaal geen dieren meer. Ze kunnen er net zo goed een podium neerzetten.Hé… ik zie daar Alberto Althoff! God wat heeft die een ouwe kop gekregen, zeg. Even goed kijken… wat flikt hij nou: een tent opbouwen voor een ander?! Is ie nou helemaal besodemieterd! Dat hoort hij helemaal niet te doen. Ik heb hem nog zó gezegd dat je daar anderen voor hebt. Hij moet verdomme – het spijt me God – met paarden en olifanten in de piste staan!”
Petrus legt uit dat de tijden veranderd zijn en dat het circus een andere invulling heeft gekregen.

“Ik kan mij daar niet in vinden”, snauwt Boltini waarop Petrus zegt: “uzelf deed ook nieuwe dingen in het circus met popsterren als Johnny Lion, Vader Abraham en Rob de Nijs”.

“Dat is waar”, grinnikt de ouwe circusdirecteur. “Die Lion en Kartner zijn hier ook al aangekomen, maar die Rob heeft beneden wel een hele lange adem”.

Petrus zegt: “Ik heb vernomen dat hij zijn koffers al heeft klaarstaan…”

Tot de volgende keer.

Belangrijk: columnisten hebben de vrijheid om dát te schrijven wat zij schrijven willen. Circusweb respecteert die vrijheid en mengt zich niet in de inhoud van de columns.