Columns
7 juli 2024

‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Column nummer 24

Door Alfons Borm 1 min leestijd • 7 juli 2024

Het word een kaalslag onder de Nederlandse kerstcircussen dit jaar. Kerstcircus Ahoy speelde afgelopen jaar voor het laatst en de Duursma Groep trekt de stekker uit driekwart van de producties.

Uit betrouwbare bronnen hoor ik dat er nog twee anderen zijn die waarschijnlijk ophouden te bestaan.

Eigenlijk niet zo gek. Ik zag afgelopen winter in Hoorn een verlichte billboard van het Great Christmas Circus in Beverwijk met daaronder een lantaarnpaal waaraan een bord van het Noord-Hollands Wintercircus in Heerhugowaard hing. En in de winkel op de hoek lagen kortingskaarten van circus Renz-Berlin in Purmerend.

Overdaad schaadt.

Het fenomeen Kerstcircus is inmiddels volledig uitgemolken en alleen de echte kwaliteitsshows hebben kans op overleven.

Zo stopt Duursma ook zijn met Circus Hollandia en mijn conclusie is dat er toch geen gouden eieren in de circusmand voor het grijpen lagen.

Natuurlijk is er veel hoongelach richting de kermisman, net als bij mij toen ik in 2019 een poging waagde iets op circusgebied te doen. Toen ik er achter kwam dat er bij mijn kleinschalige show duizend euro per dag moest, was ik er snel klaar mee. Heel snel zelfs.

Beter ten halve gekeerd dan geheel ten onder.

Ik heb in 2019 meer geleerd dan in de rest van mijn leven. En nooit was ik eerder zo teleurgesteld. Ik ga niet op de details in, maar het grootste obstakel zat in mensen die hun afspraken niet nakwamen. Tel daar bij op dat er gewoonweg geen kaarten werden verkocht en het was snel klaar. Misschien gaf ik het onvoldoende tijd, maar door allerlei omstandigheden had ik er geen zin meer in.

Ik ben benieuwd hoe de Ashton Brothers in het Kerstcircus Ahoy-gat springen. Er moet toch iemand zijn die de jaarlijkse 45.000 bezoekers van Ahoy gaat bedienen. Ze zijn er snel bij en dat is goed, want klanten zijn net vlooien. Ze springen van de ene naar de andere.

Het leek mij een mooie klus voor Hillenaar Events. Ook zij ondervonden meermaals dat geld overhouden met circus maken niet meevalt. Getuige het Roncalli-avontuur en daarna onder meer de wintercircussen in Utrecht en Amsterdam. Als daar de zakken gevuld konden worden, zou het nog bestaan.

Met circus kan je een klein fortuin verwerven. Hoe?  Door met een groot fortuin te beginnen.

Tot de volgende keer.

BELANGRIJK

Columnisten hebben de vrijheid om dát te schrijven wat zij schrijven willen. Circusweb respecteert die vrijheid en mengt zich niet in de inhoud van de columns.