Columns
16 juni 2024

‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Column nummer 21

Door Alfons Borm 1 min leestijd • 16 juni 2024

Vandaag gaat het over klasse, grote klasse en dan met name over: Circus Barelli. Dit circus is momenteel uit de as herrezen.

Even voor niet ingewijden; het Duitse Circus Barelli van de familie Spindler was tot een jaar of tien terug best een groot circus. Weliswaar niet onomstreden, vanwege de vele conflicten met zowel overheid als dierenactivisten.

Ze reisden met een enorme tent en veel wagens. Het programma was van wisselende kwaliteit. Ze moesten er zin in hebben, zullen we maar zeggen.

Barelli behoorde tot mijn lievelingscircussen. Ze hadden een prachtig groot orkest en als ze er dus zin hadden, kreeg je een show waar je helemaal gek werd gemaakt. Ik was er vele malen. Hoewel ze bekend stonden als zogenaamde ‘comedianten’, brachten zij circus zoals circus moet zijn.

Toen, tien jaar terug ging het mis. Alles ging verloren, maar ze zetten door. Met een slap aftreksel gingen ze vooral in Zuid-Duitsland op tour in een zeer kleine vorm.

Zonder zoon Tim.

Deze begaafde komiek werkte stiekem aan een nieuw Circus Barelli.

En op 5 mei 2024 was het zover. In Frankfurt stond de gloednieuwe mega-onderneming in volle glorie te pronken am Ratsweg in Frankfurt. Oude tijden herleven.

Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen? Er staat een circus waar je ‘U’ tegen zegt.

Tim heeft jarenlang gewerkt aan tientallen nostalgische circuswagens en -attributen. Er staat een kassawagen, misschien wel de mooiste ter wereld.

Een gloednieuwe megagrote tent met uitsluitend pracht en praal eromheen.
Het grote orkest is terug en een programma vol goede artiesten.

Het is een typische familie, maar: zonder gekken geen revolutie. Ik weet dat er soms scheef naar ze gekeken wordt, maar ik vind het een prachtfamilie.
Ik gun ze veel voorspoed met dit stukje pure circusnostalgie in optima forma.

Als je echt goed circus wil zien: ga er heen.
Wij gaan dit jaar in ieder geval regelmatig want dit is dus klasse, grote klasse.

Tot de volgende keer! 

BELANGRIJK

Columnisten hebben de vrijheid om dát te schrijven wat zij schrijven willen. Circusweb respecteert die vrijheid en mengt zich niet in de inhoud van de columns.