Columns
9 juni 2024

‘Voorwaarts en niet vergeten’ | Column nummer 20

Door Alfons Borm 1 min leestijd • 9 juni 2024

Ik kom haast de deur niet meer uit, hoewel ik nog lang geen ouwe lul ben. Ik ga niet mijn leeftijd zeggen maar ik ben heel ver over de vijftig en een piepklein beetje onder de zestig.

Ik ben in een fase gekomen waarbij ik circus liever op YouTube bekijk dan in het echt. Ik steek niet onder logestoelen of tribunebanken dat ik circus in het echt geen ruk meer aan vind.

Strontvervelende clowns en het zoveelste meisje aan een touw, dat qua niveau niet verder komt dan de plaatselijke gymnastiekvereniging ‘BJNV’ (breek je nek voorzichtig).

Er zijn nog wel wat aardige zaakjes maar ze zijn met een vergrootglas te vinden. In Nederland praat ik dan eigenlijk alleen over Harlekino en Magical World of Circus. In Duitsland zijn er ook slechts drie of vier, terwijl dat er tot voor kort nog tientallen waren.

Vooral de laatste paar jaar is er op YouTube veel oude glorie te bewonderen zoals tientallen complete voorstellingen van vooral Scandinavische circussen in de jaren 80, 90 en begin deze eeuw.

Topshows van Benneweis, Maximum, Scott en Merano bijvoorbeeld. Integrale registraties waarbij het op en top genieten is van de vele topartiesten en prachtige dierennummers.

Ik ben natuurlijk een psychologische curiositeit, dus ik bekijk deze shows op mijn eigen manier. Om acht uur ’s avonds geef ik mijn vrouw een fluitje en vraag haar daarop te fluiten.

Ik doe dan het kamerlicht uit.

We kijken dan zo’n anderhalf uur naar zo’n prachtige show met de vele coryfeeën van destijds. Top variéténummers afgewisseld met prachtige acts waarbij de dieren centraal staan.

Dan is het pauze.

Mijn vrouw doet de restauratie en maakt twee broodjes braadworst. Ik ga naar de plee en leg 50 cent neer.

Dan volgt deel twee. Weer anderhalf uur kwijlen bij het moois van toen.

Na afloop gaat mijn vrouw naar bed en ga ik nog even op-en afbouw filmpjes kijken.

Elke dag? Welnee. Mijn vrouw wil ook wel eens een goede film zien ofzo. Dus hebben we nu afgesproken dat we alleen circus kijken op dagen die met een d beginnen.

Dus: Dinsdags, Doensdags, Donderdags, Drijdags, Daterdags en Dondags.

Tot de volgende keer!

BELANGRIJK

Columnisten hebben de vrijheid om dát te schrijven wat zij schrijven willen. Circusweb respecteert die vrijheid en mengt zich niet in de inhoud van de columns.