24 februari 2014

Verkooptechnieken

2009: Een echte Heer van Stand

Circusmaterialen op de markt

Circusmaterialen

Circusboeken, circusmaterialen, circuskleertjes, je kunt me rustig een beetje koopziek noemen. Voor ik het weet groei ik mijn huis uit, en via internet is de handel nauwelijks te verkopen. Ongelukkigerwijs ben ik eraan blijven hangen. Ik besluit om er eens mee op de markt te gaan staan. Ik ben net bezig om de laatste hand aan mijn kraam met circusspulletjes te leggen wanneer de marktmeester aan komt lopen. Al wijzend naar een meneer daar verderop, vraag hij of deze naast mijn kraam mag komen staan met zijn handel. Ik kijk de betreffende persoon aan, die mij verwachtingsvol een blik toewerpt. “Natuurlijk”, roep ik, hoe meer hoe liever. Het betreft een standwerker met kinderspeelgoed. Hij klapt behendig zijn tafeltje uit, verdeelt zijn handel zo gunstig mogelijk en kijkt vrolijk en handenwrijvend om zich heen. Standwerker is al jaren zijn vak, en morgen wil hij op vakantie, zo weet ik al snel. Vandaag heeft hij maar 1 doel, en dat is zijn vrachtje nog snel kwijt raken.

Leren van standwerken op de marktZo moeilijk moet dat niet zijn, voor 5 euro kun je al zijn speeltjes bemachtigen, en wie heeft dat nu niet? Als standwerker heeft hij verstand van de mensen die over de markt lopen, dat blijkt. Terwijl in de verte een clown zijn programma afdraait en wij een stilte verwachten, verbaast hij me door nu juist actief te worden. Er dwalen enkele mensen af van de clown, niet ieder kind is gek op mensen met rode neuzen. Ze zoeken duidelijk afleiding voor hun spruit. En dat zijn nu net de ideale klanten voor mijn nieuwe buurman. Enthousiast speelt hij met zijn eigen speelgoed, dat de aandacht trekt van de mensen die in zijn buurt lopen. “Wat moet dat kosten?” vraagt een van de dames die op veilige afstand blijft staan. Nadat hij het bedrag noemt, laat de klant weten dat die 5 euro te duur is. Ach mevrouwtje, pareert hij, dit speelgoed is ook alleen maar voor mensen met geld… en zo zet hij haar een beetje te kakken. Meteen heeft hij de lachers op zijn hand en daar verkoopt hij zijn spulletjes aan. Want wie mensen laat lachen, wordt wat gegund, en verkopen is een kwestie van gunnen.

“Als mensen belangstelling tonen, dan laat ik ze mijn speelgoed even vasthouden, terwijl ik ondertussen mijn verhaaltje vertel. Ik weet gewoon, dat wie dan 30 seconden mijn speelgoed in handen heeft, het ook wil houden, en dan heb ik het verkocht!” En dat is een gouden adviesje van een “Heer van Stand”. Ik zal hem onthouden, want ik moet ook wel van mijn handel af…

Halverwege de middag, als mijn kraam nog tjokvol spullen staat, klapt hij zijn verkooptafeltje op.
Volkomen los! Hij kan de koffers pakken en op vakantie. En ik, ik krijg nu misschien de kans om van mijn handel af te komen als er koopgrage mensen in de buurt staan. 30 seconden he… een goede wetenschap. Daar komt een groepje aan, en een van de dames komt gevaarlijk dicht bij mijn handel. Mevrouw, zal ik u iets vertellen over dit product… voel eens en houd het eens vast… Nog even, en ik voel me ook zo’n gehaaide verkoper, een echte Heer (dame) van Stand.