24 oktober 2019

Verbod op “wilde” dieren gaat niet door !

Duitsland – In de Bundestag ( vergelijkbaar met de tweede kamer in Nederland) in Duitsland hadden de “Grünen” (de Groenen) een wetsvoorstel ingediend om het houden en optreden met “wilde” dieren in circussen te verbieden. Het voorstel werd met een grote meerderheid weggestemd.

CDU/CSU, SPD en de FDP stemden tegen het voorstel. Alleen de  Grünen en de Linken stemden voor. De AFD onthield zich van stemmen.

Voor de stemming werden zoals het hoort mensen vanuit het circus met vakkennis gehoord. Dit waren Dr. Imanuel Birmelin, Zoöloog, gedragswetenschapper, Jochen Träger Krenzola – dierenleraar namens het beroepsverband van dieren leraren en de VDCU, de vereniging van Duitse Circusondernemingen en Martin Lacey van Circus Krone, dierenleraar en directeur van het grootste circus van Europa.

Duitsland

In Duitsland is de controle op circusdieren het strengste van Europa. Er zijn richtlijnen voor het houden van dieren en die worden in elke nieuwe standplaats opnieuw gecontroleerd door een overheids-dierenarts. Alle bevindingen worden bijgehouden in een logboek en de dierenarts moet uiteindelijk bepalen of de regels op de juiste manier worden uitgevoerd.

Nederland 

“Het verbod in Nederland rammelt” stelt jurist Erna Philippi -Gho. “De noodzaak voor het verbieden van het optreden met wilde zoogdieren is niet goed aangetoond door middel van wetenschappelijk onderzoek.” De onderzoeken, procedures en haalbaarheid om het verbod terug te draaien lopen nog.

Hoofdfoto : LACEY Fund – all animals can be protected and happy in human care

Groen licht voor dieren in het circus