Binnenland
17 maart 2024

TENT zoekt nieuw junior lid voor Raad van Toezicht

TENT, huis voor hedendaags circus, zoekt een nieuw junior lid voor de raad van toezicht. Ben jij graag betrokken bij het ondersteunen van jong talent in de podiumkunst en cultuur? Lees dan verder!

TENT, huis voor hedendaags circus, is op zoek naar een nieuw junior lid voor de raad van toezicht. Ben jij iemand die graag betrokken wil zijn bij het ondersteunen van jong talent in de podiumkunst en cultuur?

Het Amsterdamse TENT is dé plek voor hedendaags circus in Nederland. Sinds de oprichting in 2010 zet TENT zich actief in voor de ontwikkeling van circus van eigen bodem door makers op verschillende niveaus te ondersteunen en hun werk zichtbaar te maken in binnen- en buitenland. TENT is dan ook stevig geworteld in het Nederlandse culturele veld en heeft een goed internationaal netwerk. Het team bestaat uit 5 vaste medewerkers, waaronder drie bestuursleden, en een wisselend team van freelance circusmakers, technici, producenten en artiesten.

Missie en visie

TENT ondersteunt makers in alle fases van hun artistieke ontwikkeling en brengt makers en publiek bijeen. Als onafhankelijk productiehuis, actief zowel in de stad als in het land, bieden wij een thuis aan makers met diverse artistieke, culturele en geografische achtergronden. Op deze manier streven we naar een gevarieerd en hoogwaardig aanbod van circus in Nederland. TENT werkt nauw samen met tal van partners in het veld en moedigt de samenwerking aan tussen makers en kunstenaars uit verschillende disciplines.

Hedendaags circus

Oorspronkelijk bevond het circus zich aan de randen van de samenleving met nomadische artiesten die hun kunsten vertoonden. In de afgelopen eeuw is het circus geëvolueerd tot een veelzijdige kunstvorm die verschillende disciplines combineert. Door voortdurende interactie groeit het circus uit tot een meer complexe kunstvorm met diverse betekenislagen.

Raad van Toezicht

Stichting TENT werkt volgens het ‘raad van toezicht-model’. Hierbij worden de drie codes (Governance Code Cultuur, Code Diversiteit & Inclusie en de Fair Practice Code) nageleefd. De raad bestaat uit vijf ervaren professionals met diverse achtergronden en interesses, die samen en vanuit hun eigen expertise toezicht houden op het reilen en zeilen van TENT. Naast het deelnemen aan de reguliere vergaderingen is elk lid van de raad in staat en bereid om de directie gevaagd en ongevraagd te adviseren of tussentijds te sparren. Binnen de raad van toezicht willen wij de filosofie van talentontwikkeling van TENT doorzetten: het begeleiden en ondersteunen van jong talent bij de ontwikkeling van professionele vaardigheden.

Wie zoeken wij?

Voor deze junior positie zoeken we iemand met interesse in het culturele veld, bij voorkeur met een circusopleiding of in de afrondende fase daarvan. De ideale kandidaat is proactief, leergierig en wil ervaring opdoen in de culturele sector. We streven naar een diverse raad, en gezien de huidige samenstelling worden vrouwelijke kandidaten en mensen met verschillende achtergronden aangemoedigd om te solliciteren. Als junior lid van de raad van toezicht is het belangrijk dat je de raad informeert over hoe jongeren denken over podiumkunst, cultuur en circus.

Wat bieden wij?

Als lid van de raad van toezicht krijg je de kans om twee jaar lang mee te kijken achter de schermen van TENT, te leren over ondernemerschap en toezichthouden. Een mentor begeleidt je hierbij. Je kunt eigen inzichten delen en invloed uitoefenen op de gang van zaken bij TENT. Ook word je uitgenodigd voor voorstellingen die door TENT worden ondersteund of geproduceerd. De raad van toezicht verricht haar taken onbezoldigd. Gemaakte kosten, zoals reiskosten, worden vergoed.

Hoeveel tijd kost het?

3 tot 4 keer per jaar vergadert de raad van toezicht met het TENT-bestuur in Amsterdam om de plannen te bespreken en te kijken naar de realisatie ervan. Elk lid dient de vergaderingen voor te bereiden en wordt verwacht aanwezig te zijn bij belangrijke gelegenheden, zoals premières. In speciale situaties kan extra inzet nodig zijn.

Wil je meer weten?

Neem een kijkje op www.tent.eu of stuur voor meer informatie over de functie een bericht naar Nico Schaafsma, de voorzitter van de raad van toezicht, via nicoschaafsma@hotmail.com. Hij belt je desgewenst terug. Op de website vind je een overzicht van de huidige leden van de raad van toezicht.

Lijkt het je wat?

Er is geen formele brief nodig, dus voel je vrij om creatief te zijn! Laat ons weten waarom jij denkt dat deze plek voor jou bestemd is en we gaan graag met je in gesprek. Solliciteren kan tot en met 15 april 2024 door je brief, filmpje, geluidsfragment of andere vorm van sollicitatie te mailen naar Nico Schaafsma, nicoschaafsma@hotmail.com.