23 april 2017

Uitbater kermismolen: eigenlijk redden wij pony’s

De Paardenmolens op de Belgische kermis zijn een onderwerp van heftige discussies. Onder andere het rondjes draaien op de kermis te midden van harde muziek wordt beschouwd als een ware dieren kwelling. In plaats van een idee om de muziek zachter te zetten of zelfs te verbieden vindt de Brusselse staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets dat kermispony’s niet meer van deze tijd zijn. Zij werkt aan een verbod op kermispony’s in alle Brusselse gemeenten. Onze Belgische circuscorrespondent Brian Herfs is verbolgen over dit voornemen en ging een gesprek aan met Marcel Turelinckx, eigenaar van zo’n beroemde Paardenmolen.

tekst Brian Herfs: 

Marcel Turelinckx:”Eigenlijk redden wij pony’s van de dood. Nog niet zo lang geleden stond naast veel huizen een pony, arm zielig alleen want de mensen kochten het voor hun kinderen als speelgoed. Hoewel de kinderen enthousiast waren over de aankoop werd er slechts een maand later niet meer naar om gekeken en stond de pony zich te vervelen in zijn eigen vuil. Tegenwoordig vind je nog amper pony’s naast een huis. Dit omdat de mensen geen tijd meer hebben. Er komen teveel pony’s naar het slachthuis waar wij kermis en circus mensen die dan kopen”.

Liefde en respect
Turelinckx: “Wij geven de pony’s goede zorg. We laten ze wat wandelen in de piste en ze doen het graag. De dieren hebben veel gezellige contacten met mensen en kinderen. De pony’s zijn gelukkig en tevreden en zij leven nog vele jaren. Zelfs als ze niet meer werken houden we ze nog jaren op pensioen. Ze sterven bij ons thuis een natuurlijke dood. De oudste pony die bij mij is overleden was reeds 42 jaar. Vind ze maar eens waar ze zo oud kunnen worden dankzij onze liefde respect voor de pony’s”. Turelinckx ligt niet wakker van de kritiek die er is rond paarden op de kermis. “Ik heb in totaal 18 paarden en die wissel ik wekelijks zodat er geen enkel paard twee weken na elkaar moet werken. Al mijn dieren zijn gezond en worden goed verzorgd. Ik krijg maandelijks een niet aangekondigde controle maar nooit kreeg ik een negatief verslag”.

Mooie stallen


Naschrift Brian Herfs: “Turelinckx heeft flink geïnvesteerd in de zorg voor zijn pony’s. Hij bouwde twee nieuwe pistes en mooie stallen aangepast naar de voorgeschreven normen, waar zij gelukkig kunnen leven.  Zo zie je maar voor je een oordeel hebt over deze mensen en deze dieren op de kermis moet je het verhaal er achter ook kennen. Dankzij deze mensen kregen de pony’s een tweede leven. Met dank aan Marcel Turelinckx voor dit gesprek”.

Juridisch
In 2009 namen verschillende steden waaronder de gemeente Tongeren het initiatief om attracties met levende dieren niet langer toe te laten op de kermis. Toch zit de stad met een probleem en kan men paardenmolens niet weigeren. “Wij hebben met de uitbater Turelinckx een contract opgesteld dat om de vijf jaar stilzwijgend wordt verlengd”, legt de schepen Guy Siepens uit . “Deze verlenging kunnen wij echter alleen maar weigeren door de wet omgeschreven gevallen. Bijgevolg hebben wij niet een juridisch argument om deze attractie te weren van de kermis. Daarnaast weten wij ook natuurlijk dat er zeer veel controle is en dat er zeer streng zal worden opgetreden indien er een probleem zou zijn met het dierenwelzijn”.