De nationale én internationale media zaten afgelopen week met zwetende handen te kijken naar de spectaculaire prestatie van László Simet. Onder het toeziend oog van duizenden mensen stak de Hongaarse circusartiest László Simet zaterdag de rivier de Donau over op een koord in Boedapest. Zonder zekering, met als enig hulpmiddel: een evenwichtspaal.

De prijswinnende artiest liep de 280 meter over de rivier op dertig meter hoogte op een koord van 22 millimeter dik, ter gelegenheid van Wereld Circus Dag 2023.

Het koord was gespannen tussen kranen aan weerszijden van de Donau. Het werd ook vastgehouden door een team van twintig man op drie bakken op de rivier, om te voorkomen dat het te veel zou gaan slingeren.

Het is de eerste keer dat iemand op deze manier de rivier oversteekt. Leden van het ‘Fővárosi Nagycirkusz’ – het Hoofdstedelijk Circus van Boedapest – bereidden zich maandenlang voor op de historische gebeurtenis.

Na het bereiken van de prestatie omhelsde Simet zijn familie en keek zichtbaar opgelucht. Zijn reactie: “dit was de beste daad van mijn leven”.