This is not a circus van ‘TENT huis voor hedendaags circus’ en Theater Bellevue brengt van 12 tot en met 15 januari 2023 onmiskenbaar circus naar Amsterdam! Tijdens de opening van het festival op vrijdag 13 januari presenteert TENT ook twee premières met nieuwe circusvormen van Nederlandse makers: ‘Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist’ én ‘Hold on light’.

Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist
Zwaaiend tussen vier palen wil acrobaat Monki ons iets vertellen. Hij is optimistisch en dat wil hij niet meer onder stoelen of banken steken. “Dat is niet hoe de wereld werkt” zegt men, maar hij ziet toch dat het kan!

In deze intieme en fysieke voorstelling met theater, livemuziek en circus krijgen de moodswings de overhand: van klein en ingetogen tot opzwepend up-beat, groots of eenzaam.

Optimist Monki krijgt het steeds moeilijker om zijn idealen hoog te houden, want een positief verhaal is eigenlijk best radicaal. (Een productie van TENT.)

Speeltijden:
– Do. 12 jan. om 20.30 uur | Klik hier voor tickets
– Vr. 13 jan. om 20.30 uur | Klik hier voor tickets
– Za. 14 jan. om 20.30 uur | Klik hier voor tickets

Hold on light
Wat gebeurt er op een podium nadat de show is afgelopen? Dan gaat de spot uit en het ghost light aan. Dit markeert het einde van het optreden van mensen en het begin van wie of wat het nachtelijke podium wil betreden. In Hold on light verenigen drie artiesten de uitersten van hun circuspraktijken. Ze nemen je mee naar een plek waar verschillende realiteiten bestaan en routines, wetten en fysica langzaam uit elkaar lijken te vallen.

De gedeelde interesse in magie nouvelle – een hedendaagse vorm van magie – bracht Annika Hemmerling, Kolja Huneck en Luuk Brantjes bij elkaar. This is not a circus nodigde hen uit om een late night show te ontwikkelen speciaal voor Klein Bellevue. In een compacte creatieperiode ontstond Hold on light.

De in Berlijn geboren Annika Hemmerling, heeft een voorliefde voor obscure persoonlijkheden en absurde humor. Ze is gespecialiseerd in danstrapeze en mondbalans. Kolja Huneck uit München kennen we onder meer van het collectief Sawdust Symphony. Als objectmanipulator werkt hij met zelf ontwikkelde schijven en vinylplaten. De Nederlandse teeterboard-acrobaat en objectmanipulator Luuk Brantjes legt zich toe op de oneindige mogelijkheden bij de interactie tussen lichaam en object. Hij debuteerde met een zelfontwikkelde mechaniek om ‘de springplank’ in zijn eentje uit te voeren. De drie makers waren studiegenoten op Codarts Circusarts in Rotterdam.

Speeltijden:
– Do. 12 jan. om 22.15 uur | Klik hier voor tickets
– Vr. 13 jan. om 22.15 uur | Klik hier voor tickets
– Za. 14 jan. om 22.30 uur | Klik hier voor tickets

Er zijn nog meer voorstellingen!
Double bill: Brace for Impact / Ways of being ready | Za. 14 jan. om 16.00 uur | Klik hier voor tickets

In Brace for Impact zoeken de drie acrobaten van het collectief Knot on Hands naar de grenzen van evenwicht. Tijdens hun zoektocht naar balans vinden ze nieuwe manieren om zich voort te bewegen en door de ruimte te reizen. Een act die technisch sterk is en vol verrassende acrobatische vondsten zit.

Ways of being ready is een live ontmoeting tussen twee levenslange vrienden. Ze oefenden en oefenen nog steeds de kunst van het klaar zijn, ook al is het geen plek waar iemand ooit aankomt. Een speelse en uiterst spannende voorstelling van acrobaat Hendrik Van Maele en mimespeler Elliot Dehaspe. (Een productie van TENT.)

Sawdust Symphony | Zo. 15 jan. om 18.00 uur | Klik hier voor tickets
Drie geobsedeerde personages nemen het publiek mee in een unieke do it yourself ervaring. In een maatschappij waar ouderwets vakmanschap lijkt te verdwijnen, speelt deze voorstelling in op het menselijk verlangen om alsmaar te blijven creëren. Sawdust Symphony is een intense dialoog tussen frustratie, euforie en de geur van benzine.
(Een productie van Korzo.)

Overige This is not a circus-programmering
A day at the circus – dag voor professionals | Do. 12 jan. van 10.00 uur tot 16.45 uur | Klik hier voor tickets
Het gaat goed met het circus. De jarenlange investering in de discipline werpt zijn vruchten af, het Nederlands hedendaags circus is op weg naar volwassenheid. Maar de weg daarnaartoe zit vol hobbels en uitdagingen. Hoe maken we circus op nog meer podia mogelijk? En hoe kunnen we de interesse van het publiek verder aanjagen? Op deze dag voor professionals brengen Circuspunt & TENT programmeurs, marketeers, technici, producenten, journalisten en circus professionals bijeen. De voertaal is Engels.

Opening | Vr. 13 jan. om 20.00 uur | Klik hier voor tickets
Vrijdag 13 januari opent This is not a circus met ‘De Staat van het Circus’ om 20.00 uur voorafgaand aan de première van Niks Nieuws. TENT heeft circusmaker Maartje Bonarius van Tall Tales Company gevraagd om haar visie op de staat van het circus met het publiek te delen. De opening is onderdeel van de voorstelling Niks Nieuws van MONKI.