PEARL bestaat uit meerdere fieldlabs, waaronder de muziek-, dans- en circusopleidingen van Codarts. Foto Marcel van Oostrom. 

Codarts heeft € 1,6 miljoen ontvangen om het Performing artists and Athlete Research Lab (PEARL) op te richten. De subsidie wordt verstrekt door Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek (SIA), onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

PEARL is wereldwijd het eerste onderzoekscentrum dat podiumkunsten, sport, onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven met elkaar verbindt. Doel van PEARL is het voorkomen van gezondheidsklachten bij podiumkunstenaars en sporters en het optimaliseren van hun gezondheid. Het centrum levert hiermee een belangrijke bijdrage aan betere podium- en topsportprestaties en het reduceren van blessures.

PEARL bestaat uit meerdere fieldlabs (locaties in ‘het veld’ met test- en meetfaciliteiten), waaronder de muziek-, dans- en circusopleidingen van Codarts, Het Nationale Ballet, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Circusstad Rotterdam en NOC*NSF. Hier worden onder leiding van onderzoekers gedurende acht jaar gegevens over de fysieke en mentale gezondheid van podiumkunstenaars en sporters verzameld, geanalyseerd en teruggekoppeld in de vorm van trainingsadviezen op maat.

De overige samenwerkingspartners zijn Erasmus MC, Rotterdam Arts & Sciences Lab (RASL), Willem de Kooning Academie, Nationaal Centrum Performing Arts, Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg, Nederlands Paramedisch Instituut, JOHAN Sports, Sportgeneeskunde Rotterdam en VU Medisch Centrum. De leiding is in handen van bewegingswetenschapper dr. Janine Stubbe, die als lector Performing Arts Medicine verbonden is aan Codarts.

PEARL gaat op 1 januari 2018 van start.