15 december 2015

Studio26-Arnhem

In de circustheaterlessen worden diverse circustechnieken aangeleerd op het gebied van luchtacrobatiek, partneracrobatiek, objectmanipulatie en evenwicht. Hierbij kun je denken aan technieken als jongleren, diabolo, pyramides bouwen met mensen, eenwieler, trapeze en Chinese mast. Ook komen er regelmatig gastdocenten die een speciale circustechniek aanleren, zoals de tissue of het cyr wheel.

De lessen worden ondersteund door theater en spel, zodat een artistieke presentatie mogelijk is. Het accent ligt dus nadrukkelijk niet op het traditionele circus, waarbij je leert werpen met messen of dieren leert temmen. Er zijn lessen voor zowel jong als oud, van beginner tot gevorderd.

De basis van de lessen circustheater is gestoeld op grondacrobatiek, waarbij kracht, lenigheid en vormspanning het uitgangspunt is. Deze elementen vormen de basis voor het leren van andere circustechnieken, zoals luchtacrobatiek en evenwicht.  Jonge kinderen maken spelenderwijs kennis met diverse circustechnieken aan de hand van theatrale spelvormen. Zo leren ze bijvoorbeeld te jongleren met doekjes en lopen ze op een bal of over een koord.

Wanneer de kinderen wat ouder zijn en meer ervaring hebben, worden de oefeningen steeds complexer. Diverse technieken zoals eenwieler, diabolo, stelten en trapeze worden toegevoegd aan de lessen. In de lessen voor jongeren en volwassenen worden deze technieken uitgebreid met de tissue (doeken), Chinese mast en trampoline. Ook maken zij cross-overs met andere discplines, zoals dans en muziek. Ze leren te presenteren door middel van theater en spel, waardoor de acts een steeds artistieker karakter krijgen. Je krijgt les van diverse docenten die elk een eigen techniek beheersen. Hierdoor is het ook mogelijk je in een bepaalde techniek te specialiseren. Om het echt goed onder de knie te krijgen, kun je zelfs gratis deelnemen aan de vrije trainingsavond.  In de lessen wordt er altijd toegewerkt naar een presentatie. Ook vinden er met de jongeren- en volwassengroepen regelmatig uitwisselingen plaats met andere jeugdcircussen. Zo zijn de groepen naar Denemarken en naar het festival Extreme Convention in Antwerpen geweest, waar ze workshops krijgen van grote namen uit de circuswereld en veel voorstellingen kunnen bijwonen.  De lessen circustheater worden gegeven op locatie Studio26 Velp.