Stipka: Het leven gaat verder na zwarte bladzij


Het Duo Stipka kwam rond de kerstdagen in het nieuws vanwege vergiftiging van hun paarden bij een circus in Spanje. De meeste mensen kennen het duo Stipka van de prachtige Pas de Deux bij Belly Wien.

Twee weken geleden vroeg een facebook vriendin aan Circusweb hoe het nu eigenlijk zat met de paarden van Stipka en waar de familie zich momenteel bevindt. Vandaag kreeg Circusweb het antwoord. We gaan nog even terug in de tijd, naar 19 december.

Vergiftigd en ziek

Daniel: “Toen ik die ochtend vroeg in de stal kwam, viel het me op dat een van onze paarden moe en futloos overkwam. Ik dacht aan een koliek en heb meteen een dierenarts ingeschakeld. Een jonge vrouwelijke dierenarts heeft ons Palominopaard Ohaio onderzocht en behandeld. Een maag en darmspoeling gegeven, temperatuur gemeten en een injectie toegediend. Na de behandeling hebben we nog met hem gelopen en de
voorstelling afgelast. Tot de avond verbeterde zijn toestand niet en kwam de dierenarts weer terug. Zij had het bloed dat was afgenomen onderzocht in een laboratorium. Het paard wilde de hele dag nauwelijks drinken. Die nacht hebben we niet geslapen en bij ons paard doorgebracht in de stal.

Meer zieke paarden

De dag daarna waren al onze paarden ziek en vochten ze hard om in leven te blijven. Bij alle paarden werden de magen gespoeld, temperatuur gemeten, infusies aangebracht en een paard was er heel slecht aan toe. Die moest meteen worden opgenomen in een kliniek. Wij bleven in onze stal vechten om onze dieren in leven te houden. De volgende dag moesten nog twee andere paarden naar de universiteitskliniek in Madrid. We hadden stress en slapeloze nachten. Aan eten kwamen we ook niet toe. Gelukkig werden we door de andere mensen goed ondersteund. Inmiddels kregen we een telefoontje van de kliniek met de mededeling dat we Ohaio beter konden laten inslapen. Zijn toestand was kritiek en zijn nieren hadden het begeven en ook zijn lever. Zijn hart was op hol geslagen, normaal gesproken 40 per minuut, nu 120. Na een paar uur kwam het tweede telefoontje. Ook Lukas, onze Friese hengst moesten we laten inslapen.

Drie paarden gered, twee overleden

Twee paarden verloren we, maar de andere drie hebben het gered. Onze Friese hengst Rocco heeft 3 maanden nodig gehad om te herstellen en de jonge paarden Pre Liston en Timba kwamen er redelijk vanaf. Onze paarden zijn onze familie en ons leven. Ondanks dat we een autopsie hebben aangevraagd was het onmogelijk om te vertellen welk gif er precies verantwoordelijk was voor de dood van onze paarden. Zonder bewijs konden we ook geen aangifte doen, zo werd ons uitgelegd. Het is een van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van ons leven. Een slag onder de gordel. Wie doet ons zoiets aan? Alles werd ons afgenomen, onze paarden, ons werk en onze toekomst, en waarom?

Hoe is het nu?

Op het moment staan we voor een nieuw begin en zullen we alles op alles moeten zetten om onszelf weer op het niveau van voor deze ellende te krijgen. Onze boosheid kent geen grenzen en wij hopen dat de daders hun gerechte straf niet zullen ontlopen. We zijn heel dankbaar voor wat de universiteitskliniek in Madrid voor ons gedaan heeft, de collega’s, vrienden, de dierenartsen Ana en Maria, kortom, in tijd van nood leer je je vrienden kennen.
Sindsdien is er veel gebeurd. Wij reizen nu weer mee in Holland bij Circus Belly Wien, die hoewel zijn programma al vol zat, toch heeft aangeboden dat wij met hem mee mochten. Je kunt je voorstellen dat zoiets niet eenvoudig is om er een complete familie bij te onderhouden. Ik zal zeker nooit van mijn leven meer vergeten hoe geweldig dit is van Roman Zinnecker.
Mijn vrouw Eliane werkt nu met Timba en onze nieuwe Palimino hengst met hoelahoep te paard en samen met Marilyn Zinnecker hebben we een act wat een combinatie is van luchtacrobatiek en hoge school. Ondertussen hebben we twee prachtige Friese hengsten gekocht en zijn we volop aan het trainen met deze dieren voor onze nieuwe act Pas de Deux. Wij denken nog vaak aan onze overleden paarden Lukas en Ohaio, het leven gaat door. Het verlies is werkelijk heel groot en de het verdriet zit nog heel diep. Het is en blijft een verschrikkelijke geschiedenis.