GENT – Het Vlaams Circuscentrum en Vooruit tasten voor het vierde jaar op rij de grenzen af tussen circus, dans, performance en theater. Tijdens SMELLS LIKE CIRCUS maak je spannende cross-overvoorstellingen mee, verspreid over de Gentse binnenstad. Je kan terecht in Vooruit, maar ook in De Expeditie, Minnemeers, KOPERGIETERY, Minardschouwburg, CC Evergem, CAMPO én op locatie.

Voor het vierde jaar op rij tasten Circuscentrum en Kunstencentrum Vooruit tijdens Smells Like Circus de grenzen af tussen circus, dans en performance. Van 16 tot 20 januari kan je op verschillende locaties in Gent terecht voor spannende cross-overvoorstellingen, gaande van muzikaal queercircus uit Zweden, een alternatief scheppingsverhaal uit de stal van CAMPO tot een zweterige analyse van de val uit Frankrijk. Met drie Belgische premières, verschillende try-outs en meetings voor professionals en een uniek project dat 10 jaar Circusdecreet eert, is Smells Like Circus IV opnieuw dé place to be in januari. www.vooruit.bewww.circuscentrum.be/smellslikecircus

NapPas

Overgenomen van circuscentrum.be
Tickets voor betalende voorstellingen kunnen enkel via Vooruit gekocht worden
Het grootste deel van het programma is voor het brede publiek, maar er is ook een aanvullend programma voor professionelen (programmatoren, artiesten, docenten)
 English version: 
click here

VOORSTELLINGEN

SvalbardCompany - AllGeniusAllIdiot_07_webSvalbard Company (SE) – All Genius All Idiot
Di 16.01.2018 // 20.00u // Theaterzaal, Vooruit // 15+ // BESTEL TICKETS
‘All Genius All Idiot’ is een opzwepende, bevreemdende, absurde, animale, muzikale trip naar de krochten van het mensdom. Een performance die de grenzen van circus, dans én gender uitveegt. U bent gewaarschuwd.
Svalbard Company is een gezelschap van vier acrobaten uit Spanje, Engeland, Zweden en Duitsland. Hun voorstelling bulkt van de circustechnieken zoals Chinese mast, touw, handstand en partneracrobatie, maar ook dans en live muziek zijn cruciaal. “A hedonistic celebration of the Bacchanalian spirit”, schreef het toonaangevende TotalTheatre.

Plock! - Bart Grietens-29_webGrensgeval (B) – PLOCK!
Wo 17.01.2018 // 15.00u // De Expeditie // 4+ (begeleid door een volwassene) // BESTEL TICKETS (LAATSTE KAARTEN)
Wo 17.01.2018// 18.30u // De Expeditie // 4+ (begeleid door een volwassene) // BESTEL TICKETS
Wat als acrobatie, verf, geluid en de action painting van Jackson Pollock elkaar ontmoeten? Grensgeval, het jonge collectief van Mahlu Mertens en Hanne Vandersteene, zoekt het uit. ‘PLOCK!’ is een wervelende performance voor de allerkleinsten over authenticiteit en jezelf terugvinden tussen klodders verf. Opgelet: omdat je dit energiek spektakel niet zonder vlekken verlaat, krijgen kinderen een wit pakje en de ouders een capuchon. En heel misschien gebruiken ze de jongste van je gezelschap wel als verfborstel.

janni van goor_geert roels_webJanni Van Goor (B) – Family Trees
Wo 17.01.2018 // 17.00u // Minnemeers // 12+ // BESTEL TICKETS
Iedereen maakt deel uit van een familie, hoe groot of klein en hecht of los die ook is. Of hoe dicht of ver die mag zijn. Choreografe Janni Van Goor creëert samen met kinderen en professionele (circus)artiesten een tragikomische voorstelling waarin circus en danstheater elkaar ontmoeten. Je herkent de circusartiesten Michiel Deprez en Axel Guérin en de actrice Griet Dobbelaere. Een beklijvende productie waarin familiebanden het onderliggende thema vormen. Met intieme momenten, bevreemdende situaties en subtiele humor. Ontwapenend mooi.

multiverse_louisvanhaverbeke_jolienfagard_005_webLouis Vanhaverbeke (B) – Multiverse
Wo 17.01.2018 // 20.00u // Campo Nieuwpoort // 12+ // BESTEL TICKETS
Do 18.01.2018 // 20.00u // CC Evergem // 12+ // BESTEL TICKETS
Choreograaf, performer, rapper, manipulator van objecten, bricoleur of gekke professor? Louis Vanhaverbeke is heel veel maar in elk geval apart. In zijn solovoorstelling ‘Multiverse’ creëert hij een alternatief scheppingsverhaal, met een levend kleurenwiel, plastic emmers, frisbees, huisraad en een heleboel brol. Met onder meer Alicia Keys en The Police mag de soundtrack er ook zijn. “Een verbeeldingrijk, kleurig statement in een te grijze wereld.” (Knack Focus)

Chute_Vasil Tasevski 2_webCollectif Porte27 (FR) – Chute!
Wo 17.01.2018 // 20.00u // Minard // 10+ // BESTEL TICKETS
Do 18.01.2018 // 20.00u // Minard // 10+ // BESTEL TICKETS

In ‘Chute!’ bestuderen acrobaat-dansers Matthieu Gary en Sidney Pin ‘de val’ in al zijn gedaantes. Ze gooien elkaar omhoog, dagen elkaar uit, bekampen en omarmen elkaar en wervelen over elkaar heen. Als toeschouwer zit je vlakbij: je ademt net niet hun zweet in en je omarmt de risico’s die ze nemen. Ontdek hoe fysiek en filosofie elkaar vinden in de val.
Let op: in deze voorstelling wordt Frans gesproken. Maar ook als je de taal niet machtig bent, is Chute! uiterst genietbaar.

circus katoen_circusnext_c_milanszypuraCircus Katoen (B) – As heavy as it goes
Do 18.01.2018 // 20.00u // Minnemeers // 8+ // BESTEL TICKETS
In ‘As heavy as it goes’ zoeken Willem Balduyck en Sophie van der Vuurst de Vries de limieten op van hun eigen lichaam. Met 18 zware zakken als metronoom brengen ze een compositie van organiseren en verstoren, dragen en laten vallen. Een ritmische choreografie waarin speelsheid en uitputting hand in hand gaan. En ondertussen vraag je je af wie echt de touwtjes in handen heeft: de man, de vrouw of het duo? Of toch die zakken?
Met ‘As heavy as it goes’ werd Circus Katoen laureaat van CircusNext, de prestigieuze zoektocht naar Europees circustalent.

collage-dejavuCirque déjà vu? – Een voorstelling ter ere van 10 jaar Circusdecreet
Vr 19.01.2018 // 20.00u // Kopergietery // 8+ // UITVERKOCHT
Za 20.01.2018 // 15.00u // Kopergietery // 8+ // BESTEL TICKETS (LAATSTE KAARTEN)
Za 20.01.2018 // 18.30u // Kopergietery // 8+ // BESTEL TICKETS (EXTRA VOORSTELLING)

Jongleren op een vierkante meter? Een spelletje Twister tussen tientallen muizenvallen? Bekvechtende pizzabroers? Of poëtisch mentalisme waar je mond van openvalt? ‘Cirque déjà vu?’ combineert dit alles in een eigenzinnige ode aan vijf iconen van het circus van de afgelopen tien jaar. Voorstellingen als ‘ANECKXANDER’, ‘La Cucina dell’Arte’ en ‘Gehoornde Man’ worden herwerkt door een groep jongeren en kinderen, uiteraard onder begeleiding van enkele topcoaches zoals Griet Dobbelaere en Hanna Mampuys. Lees meer over dit uniek project hier.

Halka_2_sigridspinnox-20_webGroupe Acrobatique de Tanger (MAR) – Halka
Vr 19.01.2018 // 20.00u // Theaterzaal, Vooruit // 8+ // BESTEL TICKETS
Za 20.01.2018 // 20.00u // Theaterzaal, Vooruit // 8+ // BESTEL TICKETS
Groupe Acrobatique de Tanger keert terug naar zijn roots: het strand. Het is aan de kustlijn van Tanger waar de acrobaten van oudsher trainen. Het strand als lege pagina waar voetafdrukken gewist worden door de wind. Voor ‘Halka’ werkte de Groupe samen met Abdel Senhadji, bezieler van het befaamde Cie XY dat in 2012 in Vooruit op een staande ovatie werd onthaald. ‘Halka’ wordt opnieuw een bijzondere ervaring met twaalf acrobaten, zangers en muzikanten die samen sollen met de zwaartekracht.

familiar faces -c- tom van mele (28)_webCirque Composé – MaxiMinard
Za 20.01.2018 // 17.00u // Minard // 8+ // BESTEL TICKETS
Smells Like Circus heeft inmiddels een traditie in Cirque Composé, een samengestelde avond met de strafste korte acts van Europese circusartiesten. Deze editie belooft wel heel bijzonder te worden: in ‘MaxiMinard’ bespelen de artiesten beide kanten van de Minard tegelijkertijd. De wildste circustechnieken passeren de revue: hou je klaar voor een opwindende zaterdagnamiddag. Hebben hun komst bevestigd: Familiar Faces, Vincent Bruyninckx, La Débâcle, Naomi Bratthammer, Guy Waerenburg, Daniel Esteban en Collectif Malunés.

EXTRA’S

Ruben Mardulier & Michiel Deprez (B) – De 24 uur van Mardulier & Deprez
Vr 19.01.2018 tot za 20.01.2018 // Vanaf 22.00u op locatie: 24 uur non-stop anekdotisch circus, installaties en post-internetkunst // Gratis, doorlopend en voor alle leeftijden
Zot zijn doet geen zeer. Of misschien een beetje. Het bijzondere circus-performanceduo Michiel Deprez (winnaar Theater aan Zee 2017) en Ruben Mardulier experimenteert tot het uiterste. In hun onderzoek tasten de twee op vaak hilarische wijze allerlei grenzen af en doen vragen rijzen over circus, kunst, technologie, internet, communicatie en de limieten van lichaam en geest. Benieuwd wat ze voor ‘De 24 uur van Mardulier & Deprez’ zoal in petto hebben? Volg hun poging om de ultra-zen staat te bereiken, en dat op een bijzondere locatie. Wie weet word je er zelf ultra-zen van. Of je verklaart hen voor gek. Kan ook.

Aanvullend programma voor professionelen
Ben je programmator, circusartiest, -docent of op een andere manier professioneel actief in de circussector? Works in progress en meetings à volonté! Alle info vind je hier.

Smells Like Cinema (i.s.m. Huis van Alijn)
Op verschillende plekken in Gent vind je tijdens Smells Like Circus cinemaboxen die het rijke verleden én heden van de circuskunst belichten. Duik erin en laat je verrassen!

Afterparty
We sluiten deze vierde editie van Smells af met een onvergetelijk feestje in Vooruit café! (za 20.01.2018 vanaf 22.00u)

CREDITS

Smells Like Circus is een gezamenlijke organisatie van Circuscentrum en Kunstencentrum Vooruit. Met steun van de Vlaamse overheid en Stad Gent.