Scholeninformatie

 

Ga je een spreekbeurt houden over het circus? Of wil je er een werkstuk over schrijven? En zoek je dus informatie en foto’s?

Deze site is van de circuswereld zelf en geeft je zo veel mogelijk informatie. Over de reizende circussen, over circus-scholen, over circus in theater en over circusvrienden. Of wilt u als leerkracht een circusproject doen en posters ophangen in het klaslokaal?

Stuur dan een mail naar circusspreekbeurt@gmail.com, Patricia heeft posters en ander ‘papieren’ materiaal van veel circussen en stuurt tegen een kleine vergoeding graag een pakket naar u toe!

circussijmbezoekMeer weten over het circus?
Dan geven we je de volgende tips:

 

Op www.circusweb.nl staan bijna iedere dag weer nieuwe berichten over het circus. Ook vind je hier links naar de reizende circussen in Nederland en een circusagenda. En volledige informatie over hoe het nu zit met circusdieren. Haast iedereen die in de circuswereld werkt of die een voorstelling wil bezoeken kijkt regelmatig op circusweb!

Wil je algemene informatie over het circus, hoe het is ontstaan, hoe de artiesten leven, enzovoort, informeer dan bij Marcel Bergema. Bij ‘educatie’ staan twee lesbrieven over het circus, geschreven voor leerlingen van 10 – 12 jaar. Een van die lesbrieven gaat over het leven van circuskinderen, hoe ze leven, hoe ze naar school gaan en hoe ze zelf circusartiest willen worden. Vooral als je een werkstuk gaat maken over het circus moet je deze lesbrieven echt bekijken.

vncoVeel Nederlandse circussen hebben samen een vereniging die voor hun belangen opkomt. Dit is de Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen, de VNCO. Alles hierover op hun site www.vnco.info, wat de vereniging wil maar ook nieuws en links van de circussen die lid zijn van de VNCO.

Altijd dichtbij is er vast een jeugdcircus, want die zijn er in heel veel plaatsen. Daar kunnen kinderen leren om te jongleren, op een bal te lopen, om te fietsen op een fiets met één wiel, enzovoort. Vaak kun je, als je met een jeugdcircus meedoet, ook meewerken aan een voorstelling voor publiek. Kijk eens op www.circomundo.nl voor een overzicht. Circomundo is een vereniging waar veel jeugdcircussen lid van zijn.

Maar misschien wil je veel meer, is het je plan om als beroepsartiest in een circus te gaan werken. Daarvoor zijn er in Nederland twee beroepsopleidingen: Codarts in Rotterdam (www.codarts.nl) en Fontys in Tilburg (www.fontys.edu).

 

rotterdamcircusstadEen beetje ander circus dan je gewend bent zie je bij festivals als Rotterdam Circusstad (ieder jaar in mei, zie www.circusstad.nl) en bij Circo Circolo (ieder jaar in de herfst in Liempde, een plaats in Brabant, zie www.circocircolo.nl). Bij dit soort festivals zie je veel jonge artiesten die op hun eigen manier laten zien wat circus kan zijn.

 

Veel algemene informatie over circus, circusopleidingen, enzovoort vind je op www.circusinformatie.nl. Dit is een site die gemaakt is door een circusfan die het circus wil promoten. Dat geldt ook voor de site www.circuskermisinfoweb.nl waarop veel informatie over circus èn kermis. En dan vooral in Brabant.

Schoolprojecten

Als de school waarop jij zit een circus-schoolreis wil organiseren moeten ze eens kijken op de site www.circusland.nl. Je ziet dan dat bij een reis naar Brabant pannenkoek eten en circus gecombineerd kunnen worden.

logoleeuwtjegroenOok kun je deze schoolreizen organiseren via Circusevents die connecties heeft met veel circussen in Nederland. We weten dan in ieder  geval de scherpste prijzen te rekenen.

 


En als jouw school een project wil doen met circus kunnen ze kiezen uit heel veel artiesten en/of bedrijven die met circusmaterialen, soms zelfs met een tent, naar je toekomen. Op internet vind je er veel, een bekende is www.deleeuwcircusevents.nl (Katwijk) en www.circusopschool.nl. Onder leiding van echte artiesten leer je dan circuskunsten en kun je met je leerlingen je eigen circusvoorstelling geven.

Gera de leeuwWat ook leuk is: iemand die de circuswereld goed kent komt er in de klas over vertellen. Dat kan, kijk op Circus Movimento, ook voor andere leuke circusprojecten op school of op uw bso.

 

 

Circuslinks

 

circuscultuuriserfgoed

circuscultuurDe Stichting Circuscultuur heeft in onze menubalk een eigen knopje. Ook hier zie je vaak interessante ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld over het Jaar van het Circus, de Wereld Circusdag enz. Circus staat op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat is te danken aan de Stichting Circuscultuur. In deze stichting werken veel organisaties samen: de reizende circussen, de opleidingen, de ‘Rijdende School’ (de basisschool voor kermis- en circuskinderen) en veel anderen. Op www.circuscultuurnederland.nl lees je meer over deze stichting, bijvoorbeeld over de landelijke circusdag die ze ieder jaar in april organiseren.

 

commissieklassiekcircusDe Commisie Klassiek Circus informeert publiek en politiek over het leven van circusdieren in het circus. Met beeldmateriaal, links naar informatie, films. Bovendien neemt de commissie  contact op met de politiek als er misvattingen zijn over de werkelijke stand van zaken. Dezelfde informatie die de mensen die in het circus werken je zouden geven. Ook op Circusweb vind je hier uitgebreide informatie over.

 

circusvrienden

De Club van Circusvrienden geeft 11 keer per jaar een glossy magazine uit waarin circusnieuws uit binnen- en buitenland wordt vermeld. Circusvrienden komen ook regelmatig bij elkaar om hun circusnieuws en hun verzamelingen uit te wisselen. Ook worden er regelmatig interessante circusreizen georganiseerd met een bus naar binnen- of buitenland.

Veel mensen in Nederland zijn fan van het circus. Ze bezoeken vaak een circus en veel van de circusvrienden verzamelen posters, programmaboekjes en miniatuur-modellen. De meeste circusvrienden zijn lid van de Club van Circusvrienden Nederland, kijk op de site www.circusvrienden.nl. Deze vereniging heeft een blad dat tien keer per jaar verschijnt: ‘De Piste’. (Om via internet deze informatie te geven over het circus was een initiatief van de circusvrienden.)

 

logo_eca_RGBDe VNCO heeft in februari 2002 het initiatief genomen om te komen tot de oprichting van de European Circus Association. Inmiddels zijn bij deze Europese vereniging meer dan 125 circussen uit 26 verschillende landen aangesloten. De VNCO onderschrijft de intentie van de European Circus Association om te komen tot Europese regelgeving met betrekking tot het houden van dieren in circussen.

 

logovolkscultuur

 

 

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed(VIE) stelt zich ten doel het versterken van volkscultuur en immaterieel erfgoed door beide te promoten en toegankelijk te maken, door de sector te stimuleren en te professionaliseren en door de participatie te bevorderen. Dit geldt ook voor het fenomeen Circus. De komende jaren zal het VIE de UNESCO Conventie Immaterieel Erfgoed in praktijk brengen. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed wordt gesubsidieerd door het ministerie van OCW.

logocircoloVanuit het ‘Central Park’ van BrabantStad getuigt Circo Circolo er inmiddels van dat het nieuwe circus de schuilplaats is van alle verbeelding, de ultieme cross-over van de kunsten en bovendien verstaanbaar voor iedereen wereldwijd.

Volksvermaak en bijzondere hoogstaande kunst kunnen weldegelijk hand in hand gaan. Het bewijs wordt tweejaarlijks geleverd in Liempde/Brabant, tijdens de herfstvakanties van de ‘even’ jaren op Landgoed Velder, in 2014 van 17 t/m 26 oktober.  www.circocircolo.nl

 

circusphotomagazineHet Circus Photo Magazine verschijnt elke drie maanden met de mooiste foto’s van circussen in binnen- en buitenland. Leendert Bedijn (45) is uitgever van het Circus Photo Magazine. Elkke editie biedt minimaal 40 pagina’s dik vol met kleurenfoto’s van circussen over de hele wereld. In het dagelijks leven is redacteur Leendert eigenaar van een drukkerij (MultiCopy). MultiCopy die zich de laatste jaren steeds meer ontwikkelt als communicatieondersteuner voor het bedrijfsleven. Voor veel circussen verzorgd MultiCopy Katwijk Klei Oost het drukwerk.

circusmuseumHet circusmuseum is dé beeldbank met posters, foto’s en prenten uit de verzameling van Jaap Best, de grootste circuscollectie van Nederland. Nu online bijna 8000 circusposters, van 1880 tot heden, van Nederland tot Amerika, van A2 tot enkele vierkante meters. Je kunt er op visite zo achter je bureau vandaan. Neem eens een kijkje!

 

link circonstruction

“ CIRCUNSTRUCTION voor jonge makers van eigentijds circustheater is een welkome en logische aanvulling op het bestaan van twee professionele HBO opleidingen in Nederland. Er bestaan nog maar heel weinig gezelschappen, waar jonge circusmakers en – uitvoerders hun weg vinden naar het publiek. Bovendien bestaat een zogenaamde ‘makersopleiding’ ook nog niet. De jonge afgestudeerden en afstuderenden zoeken hun eigen artistieke identiteit. Dat kunnen ze alleen als ze de kans krijgen zich in een professionele setting te ontwikkelen. Circunstruction is hierop een moedig en avontuurlijk antwoord. De eerste uitingen stemmen optimistisch en de zaal zat vol.’’ 

 Marc Jonkers (voormalig Artistiek directeur Codarts Circus Arts)

 

kermisencircusmuseumWoon je in de buurt van Steenwijk? Of kom je daar wel eens in de buurt? Bezoek daar dan het Kermis- en Circusmuseum. Het is niet heel groot maar wel heel leuk en er is veel te zien. Kijk voor meer informatie op www.kermisencircusmuseum.nl, daar vind je alles over de openingstijden, hoe je er komt, enzovoort. Een uniek en knus museum waar de bezoeker in ieder hoekje een nieuwe verrassing aantreft. Het museum bestaat uit drie gebouwen verbonden door een gezellige binnenplaats. Momenteel is men naarstig op zoek naar een nieuw onderkomen die ook toegankelijker is voor mensen die slecht ter been zijn.
In het museum wordt u welkom geheten door twee beroepskrachten en vele vrijwilligers. Zij kunnen ook een rondleiding verzorgen met een complete uitleg over alles wat er in het museum te zien is. Het museum groeit en is volop in beweging.Er zijn wisselexposities en steeds weer worden nieuwe aanwinsten getoond. Waardoor een tweede bezoek altijd weer aantrekkelijk is.

Tweede gebouw
Het museum werd in 1986 geopend door Toni Boltini, die veel materiaal ter beschikking stelde. Het Kermis en Circus Museum heeft veel te danken aan de Steenwijker Henk Volkers, een bekende naam in de kermis en circuswereld. Al zestig jaar lang verzamelt hij alles wat op kermis en circusgebied verschijnt. Een boeiende collectie foto’s, folders, affiches van alle bekende circussen in het resultaat. Mede door zijn aanwezigheid kwam het Kermis en Circusmuseum tot stand. Het museum startte met een kleine verzameling, maar was al in 1989 uit haar jasje gegroeid. een tweede gebouw kwam ter beschikking, waar nu een deel van de collectie wordt tentoongesteld.

waar: Kermis- en Circusmuseum, Steenwijk
http:www.kermisencircusmuseum.nl 

telefoon: 0521-518687