België – Afgelopen zaterdag stond Sanchez Poppe (15) voor de eerste keer in de piste met zijn Rola Rola nummer in het circus Bavaria van zijn opa Bart de Vrind. In de piste gebruikt hij de artiestennaam Sanchez Dolores.

Eigenlijk was hij in de wieg gelegd om clown te worden, dat kan ook haast niet anders als je vader een clown is. Zijn vader is Sergio Poppe, de jongste zoon van Bart de Vrind en Hedwig Poppe. Sergio staat bij zijn vader in de piste als clown Pico en heeft zijn eigen kleine gelijknamige circus en evenementen bureau.

Sanchez Poppe: van clowntje tot Rola Rola acrobaat

Sanchez Poppe

Sanchez Poppe maakte al op drie jarige leeftijd zijn circusdebuut, als clowntje geschminkt mocht hij met zijn vader mee de piste in. Toch wilde Sanchez iets anders doen dan clown worden, dus ging hij heel hard oefenen met de Rola Rola. Geholpen door zijn vader en “nieuwe” moeder Caroline Dietzel zette hij zijn nieuwe act in elkaar. Zijn trotse opa Bart de Vrind kondigt zijn kleinzoon aan, en in de piste wordt hij geassisteerd door zijn nicht Ramona.

Bart de Vrind

Directeur Bart de Vrind (geboren 25-02-1942 in Amsterdam) was als kind al gegrepen door de magie van het circus. Als zesjarige met vader naar Circus Mikkenie. Maandenlang bleef hij clowns, olifanten, tenten en wagens tekenen en na het lezen van een aantal circus-boeken was het hek van de dam. Sedert 1950 verzamelde hij alles over het circus in de vorm van knipsels, programmaboekjes en affiches.

Drie generaties bij circus Bavaria

In 1958 startte hij met de uitgave van het maandblad “Circusflitsen”, dat in een oplage van 150 exemplaren verzonden werd naar circusvrienden in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Ook directeur Toni Boltini las het blad en vroeg hem in 1964 of hij perschef wilde worden. Na een aantal seizoenen als kassier, speaker en administrateur ging hij medio 1968 naar het Franse Cirque Sabine Rancy dat een tournee door Nederland maakte. Hij ging mee terug naar Frankrijk en bleef tot eind 1972 als personeelschef. Terug in Nederland verzorgde hij in 1973 en 1974 de tournee en pers bij Circus Renz van Arnold van der Vegt. Na frustraties over de gang van zaken besloot hij in 1975 om samen met zijn echtgenote te starten met hun eigen Circus Charivari.

De beginjaren waren soms moeilijk, maar in 1979 kwam er toch een nieuwe tweemaster van 20 x 30 meter met 750 zitplaatsen. Door een noodlottig auto-ongeval eind november 1979 samen met zijn nieuwe partner Hedwig Poppe, kwamen de voorbereidingen voor seizoen 1980 in de knel. Beiden lagen maanden in het ziekenhuis te Venray.

1980 was ook het jaar dat vele nieuwe circussen voor het eerst hun seizoen starten zoals Alberto Althoff, Bassie & Adriaan, Sjoukje Dijkstra enz. Seizoen 1980 werd het laatste seizoen. Men trok naar België, waar in Evergem een standplaats werd gevonden. De familie de Vrind reisde mee met Circus Mariska en later met de Traber Show door Duitsland, België en Frankrijk. In 1986 en 1987 verzorgde hij de tournees en pers voor Nederlandse Circus Renz.

In 1987 werd besloten om weer zelf op reis te gaan nu als Circus Bavaria en nog steeds toert het circus Bavaria door België en Nederland. Elke herfstvakantie zijn ze te zien in het Billy Bird park in Volkel Nederland, dit jaar voor de 20e keer. De rest van het seizoen zijn ze voornamelijk in België op reis.

Circus Bavaria