Rotjeknor-Rotterdam

1007
rotjeknor2

Rotjeknor Rotterdam

Circus Rotjeknor is in 1992 opgericht als hét jeugdcircus uit Rotterdam en viert in 2017 het 25-jarig bestaan. Het is als een kleine club begonnen en inmiddels uitgegroeid tot het op een na grootste jeugdcircus van Nederland. Het circus is te vinden op de Veerkade, in hetzelfde gebouw als waar Codarts zit, de HBO circusopleiding. Verwachting is dat het jeugdcircus hier zeker de komende vijf jaar nog zal zitten.


Aan de vaste groepen doen circa 400 artiesten mee in de leeftijd van 4 t/m 24 jaar. Er zijn drie optreedgroepen die voorstellingen spelen op diverse locaties waaronder theaters. Naast de vaste groepen verzorgt Circus Rotjeknor ook circusactiviteiten (circusdagen, circuslessen en circusspeelplaatsen) voor andere instellingen, voornamelijk in Rotterdam en omgeving. Aan deze activiteiten door jaarlijks bij 20.000 kinderen en jongeren mee! Circus Rotjeknor heeft een pedagogische doelstelling: doormiddel van het circusspel een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Circus Rotjeknor heeft veel mensen geïnspireerd. Zo zijn er al heel wat jongeren het circusvak in gegaan. In de omgeving van Rotterdam zijn diverse jeugdcircussen opgericht. Circus Hannes (Vlaardingen) en Circus Nevermind (Zoetermeer) bieden vergelijkbare circusactiviteiten aan.

De werkwijze van Circus Rotjeknor maakt het voor iedereen mogelijk om met circus bezig te zijn. Zo organiseert Circus Rotjeknor activiteiten voor meervoudig gehandicapten en is het tevens een broedplaats voor toptalent.

Interessante ontwikkelingen

Oprichter Johan Both

Circus Rotjeknor heeft bijgedragen aan interessante ontwikkelingen op circusgebied in Nederland en in Rotterdam. Wat de voorstellingen betreft, gebruikmakend van theaterspel en live muziek, speelt Circus Rotjeknor een voortrekkersrol voor andere jeugdcircussen. In Nederland werken de jeugdcircussen steeds meer samen. De kwaliteit en het aantal jeugdcircussen neemt toe. Een gevolg van deze ontwikkeling is dat er sinds kort in Nederland twee HBO-circusopleidingen bestaan waaronder een in Rotterdam. De beleidsmatige belangstelling voor circus neemt toe. Zo is er sinds enkele jaren het evenement Rotterdam Circusstad, dat nu eens in de twee jaar plaatsvindt.

 Circus Rotjeknor, kenniscentrum

Een andere ontwikkeling die waar te nemen is, is dat het circusspel steeds meer ontdekt wordt als activiteit die bij uitstek geschikt is om kinderen en jongeren op een plezierige, creatieve, positieve en sportieve manier met elkaar samen te laten werken. De mogelijkheden van het circusspel maken de activiteit bijzonder geschikt om in te voeren in de bredeschool en de kindvriendelijke wijken. Circus Rotjeknor wil vanuit de jarenlange ervaring de rol van kenniscentrum de komende jaren verder uitbouwen met nog meer lessen in circusspel-begeleiding.