Recensies
10 januari 2024

Recensie Wintercircus Hilversum: “vreugde van artiesten zorgt voor vreugde bij publiek”

Een kerstvakantie in Hilversum zonder circus? Onmogelijk. Ook in de periode rondom de feestdagen van 2023/2024 bood Wintercircus Hilversum weer een fantastische familievoorstelling.

Bij het openingsblok – waarbij artiesten onder andere met hun landsvlaggen door de piste wandelen – ademt de voorstelling al vrolijkheid.

Soepel vloeit het openingsblok over naar de sierlijke luchthoepel van Michelle Guerrero. Een degelijke eerste act. Helemaal als we stilstaan bij de leeftijd van het circustalent: negentien jaar!

De Caveagna’s

Een stukje ouder is Yuri Caveagna. Hij zet een goede versie van de circusklassieker ‘rola rola’ neer. Na de pauze brengt hij samen met zijn partner Veronica een flitsende act met kruisboogschieten en messenwerpen. Een traditionele circusdiscipline gekust door een beetje Rock N’ Roll. Beide acts van de Caveagna’s zijn van hoog niveau en zowel Yuri als Veronica hebben een waanzinnige uitstraling tijdens hun performance.

Kracht en souplesse in een fantastische act

De Chinese Ge Shu Hong en de Italiaanse Roberto Capello vormen het ‘Duo Doro’. Vóór de pauze laten zij samen een fantastische hand-to-hand-act zien. Dat staat garant voor minuten vol kracht en souplesse. De eindtruc is waanzinnig. Hong buigt haar lichaam in een ‘cirkel’ (door haar voeten met haar handen vast te houden). Dit speelt zich af terwijl zij als het ware ‘ligt’ en Capello haar in deze positie optilt. En plots laat Roberto Ge Shu los, maakt van zijn handen een naar boven wijzende pijl. En tijdens deze razendsnelle beweging laat Ge Shu zich naar beneden vallen. In haar cirkelvormige positie om het lichaam van haar partner heen. Wow!

Die wow-factor heeft de solo-act van Ge Shu ná de pauze ook. Twee stoelen worden langzaam een steeds hogere stoelenstapel. En daarbovenop staat de Chinese artieste. Alsof dat nog niet genoeg was, voegt ze daar ook slangemens-skills aan toe!

Leuk voor de afwisseling

Daarna is Nathalie Enoch aan zet: voor de pauze met een kleurige antipode-act en na de pauze met haar hoelahoeps. Niet de twee sterkste elementen in het programma, omdat het wat ontbreekt aan verrassing, opbouw en goede tapemuziek (de remix-versie van Gloria Estefans ‘Conga’ werkt bij de hoelahoep-act bijzonder op de zenuwen). Desondanks zijn het technisch wél twee aardige acts. Leuk voor de afwisseling en prettig geplaatst in het programma.

Variété vibes

De laatste act voor de pauze komt van eigen bodem. Het duo ‘Tobit & Jasmijn’ presenteert een toffe act met eenwielers. Uitgevoerd is een sfeertje dat variété ademt, met een burleske knipoog dankzij het geflirt van Jasmijn. Indrukwekkend is de laatste truc, waarbij Tobit fietst op een enorme eenwieler en Jasmijn naar boven klautert om bovenop het hoofd van Tobit te gaan staan. En dat is iets wat we niet dagelijks zien!

Na de pauze keert Tobit solo terug met een prima act aan de strapaten. De tapemuziek van de track ‘Walking in the Air’ is voor de circusvoorstelling in Hilversum en de setting daarvan echter een tikkel te dramatisch.

Van eigen bodem komen ook Jofri en Davy: bij Wintercircus Hilversum beter bekend als de ‘Libello Clowns’. Met onder andere de boksentree brengen ze een leuke versie van een alom bekende clownsact.

Speelplezier

Spreekstalmeester Robert Ronday praat de voorstelling aan elkaar op zijn eigen unieke wijze. En daar beleeft hij in Hilversum zichtbaar veel plezier aan! Hij neemt je als toeschouwer op een prettige manier mee door de voorstelling.

Speelplezier is ook zichtbaar bij het slotstuk: de springplankact van ‘The Guerrero Family’. Drie kinderen (van piepjong tot ouder) worden door een springplank de lucht in geschoten om vervolgens met salto’s en andere acrobatische toeren op de schouders en armen van vader Guerrero terecht te komen. Een ontzettend leuke act die goed past binnen een familiair evenement als Wintercircus Hilversum. De kostuums van het gezelschap slingeren ons veertig jaar terug de tijd in. Maar wat maakt het uit? De act is zó charmant dat het dat verbeterpunt enigszins schoonpoetst.

Bij elkaar opgeteld is Wintercircus Hilversum een bijzonder verzorgde productie. Dat niet alle acts mega interessant zijn, zorgt in Hilversum niet voor obstakels. Simpelweg omdat het complete plaatje klopt en kneuterigheid her en der heel erg prettig is. Vermakelijke acts, artiesten van wereldklasse en toppers van eigen bodem treffen elkaar in één piste. Winterse gezelligheid en een warme voorstelling, waarin de vreugde van de artiestenclub zorgt voor vreugde bij het publiek. Tot de volgende editie!