5 mei 2023

Recensie | Vier sterren voor ‘Square 10’ van Tall Tales Company | Mis het niet op Circusstad Festival!

Circusstad Festival in Rotterdam viert in 2023 de tiende editie. Maar er valt nog meer te vieren! Want het Rotterdamse gezelschap ‘Tall Tales Company’ blaast in 2023 ook tien kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met ‘Square 10’; een circusroute door Theater Rotterdam, waarbij in tien scènes door tien jongleurs een prachtig kunstwerk wordt gecreëerd.

Bij binnenkomst krijgt het publiek een koptelefoon. Op je eigen frequentie volg je de wandelende voorstelling in het Nederlands of in het Engels.

Tall Tales Company zette samen met kunstenaar Don Satijn een route door Theater Rotterdam uit. Daarin leer je als toeschouwer over de patronen en de codes binnen het jongleren. En je ontdekt dat die patronen en codes overeenkomsten hebben met het werk van Satijn.

Het aangename: de tien jongleurs komen adembenemend dichtbij en zijn onvervalst ‘mens’ in de routevoorstelling. En de setting bied je de kans om om je heen te kijken: naar de vormgeving van het waanzinnige gebouw (Theater Rotterdam), naar hoe je je tot de medetoeschouwers verhoudt en het zet je aan het denken over je eigen identiteit.

Oase van rust
Square 10 is een oase van rust in de omgeving van een levendig festival. De scènes zijn strak, de jonge performers zijn eenvoudig in het zwart gestoken en hetgeen je hoort door de koptelefoon versterkt wat je optisch waarneemt. Sierlijke muziek en een prettige stem omlijsten het werk van de jongleurs.

Verwacht geen jonglage-wereldrecord, waarbij gepoogd wordt om elf ballen hoog te houden. Daar gaat Square 10 niet over. Maar kijk wél uit naar highlights als: ‘de beeldentuin’ (waar je zelf het gewenste perspectief bepaalt), de ‘roulatiescène’ (met drie totaal verschillende jongleer- en beeldende kunstwerken) en de fantastische slotscène met alle tien jongleurs op het Schouwburgplein.

Square 10 laat je verder kijken dan je neus lang is. Het is een kunstwerk waarbij je beeldende kunst en architectuur ontdekt middels de inzet van circuskunst. En dát terwijl het al die tijd zo dichtbij is geweest.

‘Tall Tales Company’ zet een waardevol werk neer, dat qua sfeer en prestatie in één woord krachtig samen te vatten is: sereen.

Square 10 van Tall Tales Company. Gezien op donderdag 4 mei bij Circusstad Festival in Rotterdam. Op hetzelfde Circusstad is het gezelschap nog te zien op vrijdag 5 mei (om 15.30 uur en 17.30 uur), op zaterdag 6 mei (15.30 uur) en op zondag 7 mei (17.30 uur).

Wat Circusstad Festival nog meer te bieden heeft, lees je hier.