2 mei 2023

10e editie van Circusstad Festival barst los! Wat mag je écht niet missen?

Dé circusstad van Nederland. Dat is Rotterdam deze week nóg meer met de tiende editie van ‘Circusstad Festival’. Vier gezichtsbepalende partijen verenigden zich in 2010 om het eerste Circusstad Festival mogelijk te maken. Hbo-opleiding Codarts Circus Arts, Jeugdcircus Circus Rotjeknor, Theater Rotterdam en Luxor Theater vormen nog steeds het fundament onder het festival. In dit artikel deelt Circusweb alles wat je weten moet, voordat het festival losbarst!

Waar?
Tientallen gezelschappen met honderden circusartiesten staan klaar om het publiek (circa 32.000 mensen) te vermaken met circustheater van nu. Circus met een verhaal vind je op en rond:
– Het Schouwburgplein (tussen 3 en 7 mei)
– De nieuwe locatie ‘het Deliplein’ op Katendrecht (tussen 3 en 5 mei).

Zelf circusartiest zijn kan ook in vele workshops, met als meest spectaculaire optie meevliegen in de trapeze van de Flying Fuego’s op het Dolf Henkesplein (Katendrecht 3-5 mei). De meeste voorstellingen zijn Nederlandse premières.

Circusweb-tips! Dé highlights van Circusstad Festival
Het Rotterdamse gezelschap ‘Tall Tales Company’ bestaat 10 jaar. Het verrijkte de stad met een Circusstudio waar professionals kunnen oefenen, diverse gedenkwaardige voorstellingen en artiesten die tot de wereldtop behoren. Op het festival neemt Tall Tales bezoekers mee op een unieke tocht door Theater Rotterdam met 10 jongleurs op 10 onverwachte plekken in 10 scènes!

De freerunners van ‘Be Flat’ trokken vorig jaar met ruim honderd mensen per voorstelling op een hilarische tocht rond het Maritiem Museum. Nu treden ze voor het eerst op in een tent. Met z’n vijven voeren ze dagelijks de knotsgekke, extreem energieke voorstelling ‘Double You’ uit in een tent op het Schouwburgplein. (Zaterdag 6 mei om 15.00 uur: voorstelling met audiodescriptie voor blinden en slechtzienden.)

Voor het eerst kunnen baby’s (6-18 maanden) naar een voorstelling op een circusfestival in Nederland. Met hulp van het Baby & Child Research Centre is de circusvoorstelling ‘Be Kind’ samengesteld van Emilie Weisse Circustheater. Met succes: baby’s blijven 25 minuten + 10 minuten nabeleving geboeid meeleven. Niemand wist dat baby’s die concentratie kunnen opbrengen.

Siegfried & Joy (een megahit op social media) treden voor het eerst op in Nederland! Niet in de zalen met 5000 bezoekers die ze gewend zijn, maar met opzet 15 keer in een klein tentje op het Schouwburgplein. Wees er snel bij, want de verkoop voor deze komische magiërs gaat enorm hard!

Compagnie XY uit Frankrijk speelt ‘Möbius’ in de Grote Zaal van Theater Rotterdam. In verbluffend mooie bewegingen tarten de negentien acrobaten de zwaartekracht. Zonder rekwisieten. Met hun lichamen als enige werktuig.

Klub Circus is een boeiende energieke queer-vrijdagavond 5 mei. Met drag in House of Circus (oude Luxor Theater) en in Theater Rotterdam moslimliefde + seksualiteit op stuwende beat in ‘The Chosen Haram’ (18+ en dé senstatie op het Edinburg Fringe Festival 2022).

Dé vrolijke familievoorstelling staat op het Deliplein op Katendracht. ‘Bruits de Coulisses’ van Les P’tits Bras is een kostuumdrama met spectaculaire acrobatiek.

Voor de fijnproever: ‘Materia’ (in de Doelen) wordt verbluffend en onvergetelijk. Wat van de Italiaanse objectmanipulator Andrea Salustri met piepschuim doet, gaat het voorstellingsvermogen te boven.

Fijnproevers worden nog meer verwend als ze het programmaboekje of de website (circusstad.nl) in detail doornemen. Denk aan de topvoorstelling ‘Exit’ (Oude Luxor Theater, ook voor slechtzienden) of een optreden van circusscholen als Kiev Academy for circus and performing arts.

Tickets en info voor Circusstad Festival in Rotterdam vind je 24/7 op deze website.

Wat is nog meer bijzonder?
– Vooraf: Zo’n 12.000 mensen in Rotterdam genoten al van ‘de Stadsparade’. Ruim vijftig kleine voorstellingen waren sinds 21 maart te zien, in de aanloop naar het grote festival (start OBS De Plataan in Pernis). Behalve op basisscholen en koningsdagmarkten was er een bijzondere voorstelling van de witte clown Pierre Roman (Ralph Öllinger) in twaalf verzorgingshuizen voor ouderen.

– De festivalopening: dinsdagavond 2 mei om 19.00 uur vindt op het grasveld voor Podium Islemunda (Herenwaard 17 Rotterdam) de grote finale ‘Le Grand Rendez Vous’ plaats. Deze festivalopening is het cadeau dat het jarige Circusstad Festival geeft aan de stad Rotterdam.

Jaren geleden al geboekt, want het vermaarde Franse gezelschap Compagnie XY is in de hele wereld veelgevraagd. De afgelopen week heeft de groep met negentien zwijgende en in het zwartgeklede acrobaten met hun communityproject ‘Les Voyages’ inwoners van de afgelegen wijk IJsselmonde verrast met onverwachte circusgebeurtenissen. En de mensen werden uitgenodigd om dinsdagavond 2 mei te komen naar de apotheose van een bijzondere week.