Recensies
10 januari 2024

Recensie Salto’s Wintercircus: “jong en oud presenteren topshow voor jong en oud”

Salto’s Wintercircus speelde in de kerstvakantie van 2023/2024 wederom in Sneek en Leeuwarden.

Ook dit jaar brengt Sander Balk met zijn team een leuke, mooie en oprechte circusvoorstelling die families van puur circus laat genieten. Geen storm houdt dat tegen.

In de gezellige voortent warmen kinderen en hun (groot)ouders zich op met warme chocolademelk, vlak voordat ze de nieuwe speeltent betreden. Aldaar heet Sander Balk het publiek op sympathieke wijze welkom en start de voorstelling met de antipode-act van Cristina Moia. Jongleren met de voeten door een rasartieste, die een stralende start verzorgt.

King of Balance

Hayford Okine brengt als de ‘King of Balance’ nog meer kleur in het programma. In het eerste voorstellingsdeel laat hij een vermakelijke act zien waarbij hij (onder andere) glazen op een mes – dat in zijn mond geklemd zit – laat balanceren.

In het tweede voorstellingsdeel balanceert Hayford wederom. Deze keer met een houten geraamte, dat bij elkaar gehouden wordt door slechts één klein veertje. Wanneer het witte veertje aan het einde verwijderd wordt, valt het geraamte pardoes uit elkaar. Een wat ‘zwaardere’ object-circusact. Toch krijgt ook deze act een mooie plek in de voorstelling, waardoor het goed landt en jong en oud gefascineerd applaudisseren.

Gefascineerd aanschouwt het publiek ook de luchthoepel van de Oekraïense Yulia. Knappe poses op grote hoogte en sfeervolle verlichting maken er een mooi geheel van.

Clown Sander wordt met open armen ontvangen

Van Yulia loopt het programma soepel door richting de clownsentree van Clown Sander. Geef Sander een fotocamera, die telkens te vroeg afgaat en het resultaat: een tent die niet meer bijkomt van het lachten. Ook voor de volwassen toeschouwer is Sanders werk leuk. Onder doordat de kinderen er ontzettend vrolijk van worden (en het vermakelijk is om dat mee te maken) en door de lichte zelfspot van de komiek himself.

Na de pauze ziet het publiek de clown samen met zijn buikspreekpop: de vogel ‘Charlie’. De brutale vogel is een vertrouwd element in de show en wordt door de enthousiaste bezoekers met open armen ontvangen.

Ritme met jongleerwerk én drums

De twintiger Thomas Codanti straalt in Salto’s Wintercircus met zijn jongleeract. Wat een leuke gast! Zo nu en dan glipt er een bal of een keu op de grond. Maar zijn charismatische performance trekt alles recht. Hoogtepunt: een foutloze truc met zes clubs!

Het is niet het enige dat Thomas doet in de show. Want Codanti is eveneens de drummer die een groot deel van de voorstelling begeleidt met zijn drumpartijen. Lekker en ritmisch strak; de Italiaan geeft het programma extra ritme.

Luchtacrobate Zsaklin laat voor de pauze aan de aerial pole en na de pauze aan de tissu mooi luchtwerk zien. De poses lijken bij beide acts redelijk op elkaar. Maar haar werk zit goed in elkaar en bij een circus van deze grootte is dergelijk werk op grote hoogte indrukwekkend. Zeker dankzij de sprookjesachtige belichting.

Ongekend vakwerk van een oudere artiesten en jong talent

Wat eveneens bijzonder indrukwekkend is, is het werk van ‘The Sangers’ en Alessandro en Cristina Gillert. ‘The Gillerts’ tonen waanzinnig balanceerwerk op de slappe draad. Qua hoogte bevindt het koord zich tussen de low wire en de high wire. En wat de artiesten op hun hogere leeftijd beheersen is absoluut vakwerk.

Dat geldt ook bij het eerste duo, bestaande uit Pascale en Mike Sanger. Zij brengen een komische hondenact, waarbij ‘lift boy’ Mike de bagage van de decadente dame Pascale wil opruimen. Twee honden maken dat op dolkomische wijze onmogelijk.

Een klassieker van een act die jarenlang zeer gewild was en in de grootste circussen te zien was. Het is dan ook ontroerend om te zien dat de act het nog steeds zo goed doet, maar nu in een circus van een iets kleiner formaat. In de nadagen van hun carrière schitteren Mike en Pascale als nooit tevoren. Mike (76 jaar) dartelt rond alsof hij dertig jaar jonger is.

De bagage (letterlijk en figuurlijk) die de artiesten meebrengen, is voor iedereen voelbaar. En dat is zó charmant.

De pure en liefelijke variant van klassiek circus wisselt met gemak af met een kekke en moderne lasershow van Nikolay Matev.

Na ruim twee uur maken we de balans op: Salto’s Wintercircus maakt met hart en ziel prachtig circus voor families, waarmee zij een warme connectie hebben opgebouwd. Klein en verfijnd. Gerealiseerd door jong talent als de 21-jarige luchtartieste Yulia, door een ouwe rot in het vak, zoals de 76-jarige Mike en door alle artiesten die zich qua leeftijd daartussen bevinden.

Jongere en oudere artiesten creëren onvergetelijke momenten voor het jongere én oudere publiek.

Sander Balk zet in de voorstelling zijn vader Arnold in het zonnetje. De man die op verschillende vlakken ook zijn inzet levert.