Recensies
19 oktober 2023

Recensie | vier sterren voor sereen luchtspektakel ‘Funnel Vision’ (Festival Circolo 2023)

Festival Circolo bezet tussen 13 en 22 oktober het Spoorpark (het festivalhart) in Tilburg met de diversiteit van het hedendaagse circus. Aanstormend talent – onder andere afkomstig van de circusopleiding in Tilburg – en nationale en internationale topproducties komen samen in één festival.

Funnel Vision werd speciaal voor de 2023-editie gecreëerd. Makers Seraphim Richter (Duitsland) en Daniel Fernández López (Spanje) studeerden nog niet lang geleden af aan de Tilburgse hbo-opleiding ‘Circus And Performance Art’, die nauw verbonden is met Circolo. Samen waren de heren tijdens Festival Circolo 2022 onder het ‘Cirkelgewelf’ te zien in een strapatenduet.

In 2022 ademde dat werk van de heren kwaliteit. Genoeg redenen om het talent bij de lurven te pakken en verder te werken aan een nieuwe creatie. Deze keer: een locatievoorstelling op een unieke plek: de 37 meter hoge Kempertoren in het Spoorpark. En deze keer onder de naam ‘Company Alud’ met de voorstelling ‘Funnel Vision’.

De voorstelling
Aan de voet van de toren verzamelen vijftig mensen zich. Tussen de bodem en de top van de Kempertoren ‘krult’ een trap om het lege midden. In dat midden brengt Company Alud een sierlijke choreografie.

De tekst gaat door onder de foto.

Beide circusartiesten ‘zitten’ in een veiligheidstuig dat hangt aan een lang en stevig zwart koord. Op het geluid van livegitaarspel komt Sera van boven naar beneden. Op de grond laat hij het publiek kennismaken met de flexibiliteit van zijn lichaam in een acrobatiekchoreografie. Iets later maakt hij via de stalen zijkanten van de trap de beweging naar boven. En het publiek beweegt mee.

Dat is iets dat vaker gebeurt tijdens de voorstelling. Tijdens Funnel Vision is het aan het publiek om het perspectief van de voorstelling te bepalen, een groot pluspunt binnen het geheel. Vind je het mooier om van laag naar hoog te kijken? Blijf dan wat lager in de toren. Is hoogtevrees iets dat je vocabulaire niet kent? Wandel dan de hoogte in en bekijk het geheel van boven naar beneden.

De tekst gaat door onder de foto.

Sereen spektakel
In de eerste tien minuten van de voorstelling wisselen Sera en Dani elkaar af. De eerste kennismaking met de jonge artiesten is geen stuntend spectaculair circuswerk, maar juist sereen, sierlijk én technisch beheerst. Een verkenning van de toren om in deze ‘open koker’ inzichten te ontwikkelen.

De sierlijke lichamen komen dichtbij de toeschouwers. De spanning is voelbaar. Adem is hoorbaar én zichtbaar, want het is koud. Op de grond, laat staan op dertig meter hoogte.

De tekst gaat door onder de foto.

Gedurende het dertig minuten durende werk stijgt de gradatie ‘spektakel’. Bijvoorbeeld wanneer Sera geblinddoekt de balustrade van de trap bewandelt of wanneer beide spelers de lucht inzwaaien, zich vasthoudend aan de trapspijlen.

De tekst gaat door onder de foto.

Handstanden op grote hoogte, prachtig luchtdans-samenspel, sprongen in de diepte en (achterwaartse) salto’s, waarbij de ene de andere omhoogschiet. Company Alud maakt ronduit spectaculaire moves, maar weet het serene vast te houden. En dat is het prettige en het sterke aan Funnel Vision.

Her en der is er tijdens de voorstelling – die in de schemer startte en twintig minuten later in het donker speelt – ruimte om even om je heen te kijken. Daar ver beneden ligt een levendig Circusfestivalterrein. En in de Kempertoren hangt er rust in de tent.

Company Alud met de voorstelling Funnel Vision ontvangt van Circusweb vier (van de vijf) sterren.

Funnel Vision met eigen ogen zien? Mocht je geen kaarten hebben, dan is dat helaas niet mogelijk. Alle acht voorstellingen (tussen 13 en 22 oktober) van de twee circusmakers waren ruim voor de aanvang van Festival Circolo uitverkocht.

Benieuwd naar wat Festival Circolo nog meer te bieden heeft? Bezoek deze website voor info en tickets voor de verschillende voorstellingen.


_____
Foto’s: Jona Harnischmacher