Recensies
14 september 2023

Recensie | Een kloppend geheel bij de 2023-tour van Circus Snor

Circus Snor tourde de afgelopen maanden door Nederland met een leuke voorstelling. Nog twee weekenden in september 2023 kan het publiek genieten. Van een familievoorstelling die een bezoek meer dan de moeite waard is…

Strak om 16.00 uur gaan de hekken van het Circus Snor-terrein op een zomerse middag open. Een leger vrolijke kinderen en hun (groot)ouders stormen het terrein op. Ze hebben er zin in! Voordat de voorstelling begint, is de ‘Kinderkaravaan’ hun place to be! Een leuke en originele start van een circusmiddag. Zonder dat er een beeldscherm aan te pas komt. En… da’s ook wel eens fijn!

De tekst gaat door onder de foto.

Blikgooien, kaartje schieten, lachspiegels, een zweefmolen, ballopen, hoelahoepen… er is van alles te doen op de Kinderkaravaan. Circusdirecteur Jasper tekent snorretjes op de gezichten van jong en oud. En na circa een halfuur ravotten op de nostalgische jeugdkermis is het: show time!

Jasper roept iedereen bijeen, heet ze officieel welkom en niet veel later zitten de kleine kinderen op bankjes rondom het podium. En het iets grotere (volwassen) publiek geniet daarachter op de tribune mee.

De voorstelling
Berl – de rechterhand van de circusdirecteur – vertelt de kinderen al vroeg in de voorstelling een geheim. Hij heeft namelijk een gedresseerde leeuw in zijn caravan. De vraag aan het jeugdige publiek: kunnen jullie dit geheim bewaren en vooral: níks hierover zeggen tegen de circusdirecteur?

De tekst gaat door onder de foto.

Daarna maakt het publiek kennis met de andere artiesten in een levendig groepsspringtouw-blok. Een jonge club performers verspreidt energie over het podium! Daarna neemt acrobate Sabine de leiding over. Zij gaat de lucht in met een knappe act aan de tissue. Vanaf de eerste rijen rondom het podium roepen jonge stemmen: ‘waaaaauw’, ‘wat knap’ en ‘mooi hè, mama?!’.

Dit spectaculairs wordt afgewisseld door spektakel een paar meter lager: ‘Berl Klok’ en zijn assistente tonen een illusie, waarbij zij door hem doormidden wordt gezaagd. De kids staan versteld en de volwassenen zien een leuke parodie op ‘die andere Klok’. Tussen het gegoochel door sjokt de leeuw het podium over. Als de directeur maar niet binnenkomt…

De tekst gaat door onder de foto.

Daarna is het de beurt aan Josephine. In de luchthoepel laat zij een knap staaltje luchtacrobatiek zien, waar een aantal kundige poses in te zien zijn. In de tweede helft van voorstelling is Josephine eveneens te zien. Dit keer met haar röhnrad. Het wiel past – tijdens de aanloop, die een aantal trucs nodig heeft – precies onder de artiesteningang door. Ook is het mooi hoe Josephine contact maakt met het publiek, tijdens haar knappe circuskunsten. Het houdt het geheel persoonlijk en liefelijk. Voor het échte spektakel binnen deze circusdiscipline is het podium misschien nét een tikkie te klein.

Sierlijk vuur
Spelen met vuur: is er íets leuker? Artieste Larissa laat een ontzettend leuk blok zien, waarbij ze speelt met vuur. Om haar heen is een leuk tafereeltje gesitueerd. Binnen die setting laat ze een aantal toffe vuureffecten zien. Zo slikt Larissa het vuur in, houdt het even in haar mond, pakt een ‘droge’ fakkel, houdt ‘m boven haar gezicht en spuugt deze vervolgens aan met het ‘bewaarde’ vuur uit haar mond.

De tekst gaat door onder de foto.

De act is klein, de beheersing is van grote klasse. Sferisch is het hét moment van de voorstelling en het zit simpelweg goed in elkaar zit. De act is meer ‘verleidender’ en burlesker dan de rest van de voorstelling. Toch wordt het geen moment ordinair.

In het tweede programmadeel klimt Larissa een touwladder in. Daaraan voert ze acrobatische kunsten uit in een leuke act.

In de aanloop richting de pauze moet Berl de defecte microfoon zien te repareren. Met het snoer van de microfoon voert hij een aantal goocheltrucs uit. Daarbij laat hij op originele wijze een aantal leuke touwdisciplines zien. En de kinderen? Die staan versteld.

De tekst gaat door onder de foto.

Na de pauze stunt Antoine tijdens een vlotte Chinese mast-act. Even later lijkt het er even op dat het geheim van de loslopende leeuw verklapt wordt, wanneer de kinderen zich verspreken tegen de circusdirecteur. Jasper blijft stellig: “wij hebben hier geen leeuw. Het enige wat wij dresseren: kinderen”. Dat wordt dan ook gedaan met een goed gedresseerd kind uit het publiek.

Jasper is nog niet achter het doek verdwenen of de leeuw komt wederom ten tonele. Hij laat een aantal ronde bruine boodschappen voor, waar Jasper en Berl mee jongleren.

Diezelfde Berl stapelt als laatste act voor de finale een spectaculair aantal stoelen op elkaar. Met hemzelf bovenop de stapel. Tot slot wordt een vermakelijke circusmiddag afgesloten met de jonge makers van Circus Snor in een vrolijke finale. Het verhaal met de leeuw wordt niet helemaal afgerond. Maar dit open einde biedt kansen voor de toekomst…

De tekst gaat door onder de foto.

Samenvattend
Mooie wagens, een nette tent, een leuk decor en goed geluid. De faciliteiten van Circus Snor zijn buitengewoon verzorgd.

Circus Snor is voor kinderen en jonge gezinnen de allerleukste eerste (of tweede) kennismaking met het genre ‘circus’. Het is niet de plek voor de allerhoogste kwaliteit en de meest flitsend spectaculaire circusvoorstelling. Maar: van het eerste moment bij de Kinderkaravaan tot de vermakelijke familievoorstelling en de momenten na afloop. De spelers blijven in hun rol. Alles bij elkaar: het klopt.

De tekst gaat door onder de foto.

Voorop staat dat bekwame circustalenten een bijzonder persoonlijke en vriendelijke voorstelling maken. Eentje waarbij kinderen meeleven, meebewegen en voor de volle honderd procent een volwaardig en ambachtelijk circus ontmoeten. Een circus dat in een kleine, veilige en vertrouwde setting kinderen omarmd.

Circus Snor is nog te zien in Delft (15 tot en met 17 september) en in Nieuwegein (23 en 24 september).

Tickets en info vind je op deze website.
_____
Foto’s: Circusweb.nl