25 februari 2014

Codarts tilt HGT naar academisch niveau

Codarts tilt HGT naar academisch niveau

Bezoekje Codarts, met mijn neus in de boter

Bezoekje aan Codarts oefendagen

Oefenen voor Hollands Got Talent met Ilse

3 december 2013 Op de meest idyllische plek van Rotterdam langs de kade van de nieuwe Maas, met aan de overkant het beroemde Hotel New York kun je tegenwoordig de HBO circusopleiding Codarts vinden. Ik geef er iedere week dicht in de buurt circusles en ben al 2 keer op uitnodiging gaan kijken op de dinsdag om van de sfeer te proeven.
Als ik arriveer kom ik op de juiste tijd aan. Er stromen van alle kanten studenten toe en veel mensen beginnen naar hartenlust te trainen. Zo zit ik op de eerste rij bij een stel dat de spieren warm maakt in de trapeze, en ook handophandacrobatiek speelt zich vlak voor mijn neus af, veilig voor de zachte mat die ik maar al te goed ken uit de tijd dat ik bij Codarts een weekend in training was voor de BIC. Er hangt een lekker ongedwongen sfeertje en er zit bijna geen woord Nederlands bij.

Op dinsdag is meestal het moment dat de studenten aan elkaar de geoefende circuskunsten laten zien ter beoordeling en zo komt het dat ik net met mijn neus in de boter val. Maar liefst vier circusacts zullen worden getoond en beoordeeld, hoor ik van Marc Jonkers en dat maakt mijn bezoek extra de moeite waard. Allereerst een leuke act op de trapeze met een Duits koppel. Dan verplaatsen we ons naar het gedeelte waar Rotjeknor zit voor de Chinese paal.

Een prachtige act werd niet op zijn merites beoordeeld

Ilse oefent voor HGT

We zien een act van de Nederlandse Ilse, die 9 november al te zien was voor 2 miljoen Nederlanders bij Hollands Got Talent, waar zij een paaldansact deed samen met twee dames die haar begeleidden met zang en chello. Dit keer zie ik een totaal andere act dan de vorige keer, en dat is ook de bedoeling, dat je bij dit televisieprogramma elke keer een andere kant van je optreden laat zien. Act drie is er eentje om na te denken. Circusstudent Vincent neemt plaats op een stoel en blijft een tijd onbeweeglijk zitten. Doodse stilte onder de medestudenten, die afwachten of er nog wat gaat gebeuren. Na 2 minuten stilte gaan de toehoorders toch wat ongemakkelijk bewegen, kijken om zich heen, weten niet meer hoe te reageren. En ook dat is circus (hoor ik later bij de feedback). De laatste act ziet er erg mooi uit, je ziet het de laatste tijd wel vaker, het lijkt op een hoepelact, en is de techniek van een German Wheel, maar dan een enkele hoepel waarin een mooi nummer wordt gedaan. Dit nummer maakt echt indruk op mij, met live muzikanten, een beetje vergelijkbaar met wat Ilse de laatste keer liet zien in Hollands Got Talent. Meerwaarde van deze optredens is dat alle studenten na de act er op los mogen schieten met opmerkingen, feedback onder leiding van docent Gregor Kiock. En daar leren de studenten erg veel van. Zo werd bijvoorbeeld bij de trapezeact opgemerkt dat men rekening moet houden met waar de toeschouwers zitten. Bekijken die de act rondom, of sta je op een toneel en zit het volledige publiek voor je, want dan moet het nummer toch mooi worden aangepast qua poses. Ook Marc Jonkers, de directeur van Codarts geeft nog een stukje feedback en naderhand praat hij de artiesten nog vaderlijk moed in en geeft ze een aantal adviezen, tot aan kledingadviezen aan toe. Wel leuk dat de directeur van Codarts zo’n betrokkenheid toont bij deze leeringen. Hij is tenslotte de man die weet hoe belangrijk het is om goed over te komen bij het publiek, een man van de praktijk.

Ik bedenk me op de terugweg dat zo’n programma als HGT dat deels verguist wordt, en deels de hemel wordt ingeprezen toch wel van goede invloed is op de kennismaking van het gewone publiek met prachtige circusacts. Twee miljoen mensen bereiken met jouw act is toch wel wat bijzonders, daar zul je heel veel circusvoorstellingen voor moeten draaien wil je t zelfde effect bereiken. Voor Codarts studenten toch wel een hele leuke manier om je te profileren. Komende zaterdag zitten er weer behoorlijk wat circusacts in, grotendeels van academisch niveau, dus kijken maar weer.