“In een circus werken is niet altijd rozengeur en maneschijn”, verzucht Eric Zwart vanuit Hongarije. Hij en zijn vrouw Rafaëla (honden) zaten afgelopen weken flink in de piepzak toen ze werden geconfronteerd met de Wet van Murphy. Hun beide trekkers gingen kapot. Komt hiermee een einde aan het artiestenleven van Rafaëla honden? Daar is het laatste woord nog niet over gezegd.

Voor de reis van Frankrijk naar Hongarije, om in het nieuwe seizoen te gaan spelen bij Exit Tibor Richter waren de circusartiesten Rafaëla en Eric goed voorbereid. Alle banden van de trailers en trekkers werden vervangen. Niet alleen de banden maar ook de oliefilters remmen en luchtfilters waren vervangen. Zelf bij allebei de trucks een nieuw raam zonder dat er echt barsten in zaten. Een flinke aanslag op de portemonnee, maar veiligheid gaat tenslotte voor alles. Dan kun je er een heel seizoen weer tegen.

Onderweg van Cirque Educatif in Frankrijk naar Exit Tibor Richter sloeg het noodlot toe. Er bleef één trekker met pech staan op de snelweg in Oostenrijk. Goede raad was duur. De auto moest van de weg worden gesleept richting een garage en de motor was waarschijnlijk helemaal naar zijn grootje. Ondertussen maakte het stel zich grote zorgen, want dit hield de reis flink op en de naderende première in Budapest op 9 maart was uitverkocht. Rafaëla moest daar met dochter Latoya optreden met de honden en papagaaien en paarden. Op onderstaande poster zie je de grote rol die dit gezelschap heeft bij het circus in Hongarije. 

Opnieuw pech

Met 1 trekker ging het gezelschap verder en besloten werd om dan voortaan maar even te pendelen met 1 trekker met 2 trailers.Tijdens het verkassen van de eerste naar de volgende speelplaats begaf ook de tweede trekker van het stel het. En toen kwam de grote paniek en de tranen, want die tweede trekker bood de enige mogelijkheid om heen en weer te pendelen tussen de diverse speelplaatsen van Exit Tibor Richter. Als deze nu ook definitief kapot zou blijven, kon het wel eens afgelopen zijn met de circuscarrière van Rafaëla. Een waar drama. De zorgen werden zo groot dat beiden het even niet meer zagen zitten. Eric zette een noodkreet op Facebook, gezien door Circusweb. Die informeerde bij Mikkenie Verhuur, Rob Ritman of die wellicht een oplossing wist. Maar dat bleek geen optie, het zou wel heel veel papierwerk en geregel met zich meebrengen, zoals het omzetten van een Nederlandse trekker naar Belgische kentekens en dat vanuit Hongarije. 

Liefde voor het vak en de dieren

Paarden en ponys van Rafaëla
Hogeschool

Mensen denken wel eens dat circusartiesten voldoende verdienen om een rijk leven te leiden, maar zo is het niet. Het is de liefde voor het vak en de liefde voor de dieren waarmee je je vak uitoefent. De ene keer maak je een mooie tijd mee, zoals afgelopen jaar bij het Deense circus Mascot, toen de act van Rafaëla werd uitgeroepen tot beste circusact van Denemarken in 2017, met een prijs van 1000 euro. Dat geld is allang weggestreept tegen de kosten van alleen al het wegslepen naar een garage van de eerste trekker.

Rafaëla’s beste circusact van Denemarken

Verstopte luchtleiding

Gelukkig is woensdag geconstateerd dat het met die tweede trekker uiteindelijk wel meevalt. Geen kapotte versnellingsbak (hij bleef in zijn twee steken) Na 3 uur zoeken bleek het een luchtleiding te zijn die verstopt zat. Maar 200€ kosten. De andere trekker is nu opgehaald uit Oostenrijk en staat in een garage in Hongarije. Totale kosten tot nu toe 6000€ en dan is de boel nog niet eens gerepareerd en bekeken. Maandag gaat de monteur kijken wat er moet gebeuren met de witte Daf. Vervangdelen of andere motor.

Nog niet uit de zorgen

Voorlopig zijn de kosten nog lang niet terugverdiend en maakt de familie zich zorgen hoe men het geld bij elkaar krijgt voor de afsleepkosten en de reparaties. Rafaëla en Eric worden tot nu toe gelukkig aan alle kanten geholpen.
Zo regelde mede circus artiest Ferenczy een goede monteur en stelde het circus Exit voorlopig een trekker ter beschikking. En dat bleek wel nodig. Pas een half uur voordat de voorstelling begon kwamen Rafaëla en Eric Zwart aan op het circusterrein… en werden ze door iedereen geholpen om toch nog op tijd op te treden in de show. Waar hun 15 honden, 9 papagaaien en 2 paarden een rol in spelen. Blijft over de zorg hoe de twee het geld bij elkaar krijgen. Hoe moet het nu verder met deze circusartiesten in Hongarije? Wordt vervolgd. 

Bol.comBol.com AlgemeenBol.com Algemeen