21 maart 2020

Meld je gederfde inkomsten en geleden schade vóór maandag 23 maart !

Circusweb publiceert het nieuws van Circuspunt, het platform voor het (verenigde) Nederlandse circusveld. Het platform ondersteunt en stimuleert de algehele artistieke en zakelijke ontwikkeling van en in de sector.

21-03-2020

Meld je gederfde inkomsten en geleden schade vóór maandag 23 maart !

Om een grotere stem te hebben in de vertegenwoordiging van de circussector in deze tijden van crisis is Circuspunt sinds deze week voor de lobby richting politiek en overheden aangesloten bij de Creatieve Coalitie.

De minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap heeft cijfers nodig om een goed beeld te krijgen van de gederfde inkomsten en de geleden schade in de culturele sector. Alleen zo kan er gekeken worden wat er mogelijk aan extra maatregelen nodig is naast de generieke landelijke regelingen (regelingen die voor iedereen gelden).

Circuspunt roept het Nederlandse circusveld daarom op zowel de gederfde inkomsten als de geleden schade met ons te delen (anoniem) VOOR AS MAANDAG 23 MAART. We kunnen dan zo goed als mogelijk inzichtelijk krijgen om welke bedragen dit specifiek voor de circussector gaat.

Ga naar het formulier en doe een melding.

Het gaat hierbij om gederfde inkomsten en schade op korte termijn (1 maart tot 1 juni). Op een later moment zal er een oproep uitgaan om de schade op middel lange en lange termijn te inventariseren.
De Creatieve Coalitie is een samenwerkingsverband voor betere arbeidsomstandigheden van makers, vrije beroepsoefenaars en werknemers in de creatieve sector. Het bestaat uit 23 verenigingen-, beroeps- en belangenverenigingen van alle werkenden, waaronder Circuspunt en de Kunstenbond. Momenteel zit de creatieve coalitie in een taskforce met o.a. de G4, de fondsen en Kunsten ’92 om i.s.m. het ministerie actie te ondernemen richting de politiek.

Andere meldpunten
Naast het melden aan Circuspunt blijft het eveneens belangrijk om je gederfde inkomsten te melden bij het meldpunt van de Kunstenbond.

Ook op Europees niveau zijn er verschillende initiatieven ontstaan waar je kan melden.

Circostrada roept op om geannuleerde voorstellingen en evenementen te melden.

Tamás Lajos Szalay is hoofd van het bureau van de Europarlementariër Istvan Ujhelyi, onder andere initiatiefnemer van het in 2017 in Europa gestarte Big Top Label project (een onafhankelijk kwaliteitssysteem voor circussen). Dit project wordt ondersteund door de Federation Mondiale du Cirque en de European Circus Association. Er wordt een pakket ‘facts and arguments’ samengesteld om voor te leggen aan Europese beleidsmakers over de (financiële) schade die ontstaan is door het coronavirus. Uit zijn betrokkenheid bij circus roept de Hongaarse Europarlementariër het circusveld op om ervaringen, problemen en schade met hen te delen, zodat zij een compleet mogelijk beeld krijgen van wat er gaande is in Europa. Stuur daarvoor een mail naar Tamás Lajos Szalay via tamaslajos.szalay@europarl.europa.eu.