Afgelopen week waren olifanten op verschillende manieren in het nieuws. De Dumbo film is in première gegaan, dierenactivisten haakten daar weer handig op in en ondertussen bracht circus Krone haar olifanten naar Spanje.

De Dumbo film is een remake van de klassieker uit 1942. (Gezien 31-03-2019) Het is een typische Disney film die zich afspeelt in prachtige  decors van een circus en een pretpark. Het verhaal gaat over het babyolifantje met te grote oren die blijkt te kunnen vliegen. Danny de Vito speelt een geweldige rol als circus directeur, die bijna aan het einde van de film de conclusie trekt dat hij geen dieren in gevangenschap meer in het circus wil hebben. Reden genoeg voor verontwaardiging vanuit een aantal hoeken uit de circus wereld, die zich aangevallen voelen door deze uitspraak. Waarschijnlijk kun je het beter relativeren, het is een Disney film met goed en kwaad en een moraal, het is niet de stelling van Disney, maar van een karakter uit de film, het publiek snapt ook wel dat dit allemaal niet echt is. Natuurlijk is Disney wel een beetje hypocriet omdat er naast de computer animaties van de olifanten ook een aantal echte dieren meespelen in de film en er tientallen Disneyfilms zijn waar echte dieren in meespelen en natuurlijk niet te vergeten Disney’s Animal Kingdom, waar ook leeuwen, tijgers, giraffen en olifanten in beperkte vrijheid gehouden worden. Maar vergeet dat en geniet van de prachtige beelden van een circus uit vervlogen tijden. Ook de circuswereld pikt zijn graantje mee, bekende artiesten als Kristian Kristof en Roncalli clown Anatoli Akerman spelen een rolletje in deze film evenals veel artiesten die in het circus decor hun kunsten vertonen. Prachtig is de scene met de grote taart vol ballerina’s en daarom heen balancerende clowns en galopperende paarden.

Wat wel jammer is dat mevrouw Karen Bilo van World Animal Protection van de gelegenheid gebruik maakt om middels een ingezonden brief met ‘fake nieuws’ in de Volkskrant (28-03-2019) de circuswereld nog even een trap na te geven om voor haar eigen parochie geld te werven.

Ondertussen heeft het Duitse circus Krone, een van de laatst grote reizende circussen in Duitsland besloten om twee van haar olifanten met pensioen te sturen, zodat zij in Spanje hun oude dag kunnen slijten. Om de overgang op een diervriendelijke manier plaats te laten vinden is de gehele kudde naar Spanje getransporteerd zodat de twee oude dames te midden van hun eigen kudde aan het nieuwe tehuis kunnen wennen. Of de overige olifanten in het circus terug keren is nog niet bekend. Wel zeker is dat circus Krone een eigen olifanten reservaat in Duitsland gaat bouwen, waar straks alle olifanten van hun pensioen kunnen gaan genieten. Daar hebben ze bij circus Krone geen goed bedoelde stichting van geldjagers voor nodig.

Het schattige olifantje Dumbo uit de gelijknamige film. (Computer animatie)
Het nieuwe verblijf voor gepensioneerde olifanten van Circus Krone (D) in Spanje.
Echte circus olifanten met pensioen