Later deze week zal het nieuwe Oktober/Novembernummer van Circusmagazine De Piste naar zijn lezers verzonden worden. Een nummer waarin onder meer leuke en interessante vakantie-ervaringen met circussen voorbij komen, met name van Zwitserse. Zo komen via recensies Monti, Harlekin en Stey aan bod, maar ook het in dit bergenland reizende Italiaanse circus Medrano. Echter de kers op de taart is het ooggetuigenverslag van Arthur Hofmeester, die eind september bij het oprichten van de masten van het spiksplinternieuwe chapiteau van circus Arlette Gruss in Aix-les-Bains live aanwezig was. Daar ontmoette hij ook de Nederlandse trompettist Jan-Willem Te Kiefte, die nu voor de tweede keer bij het orkest van dit grootste Franse circus werkzaam is. Van hem zijn de notities en foto’s van de verdere opbouw en repetities afkomstig. Bij de andere Gruss – Alexis – woonde Arnold Perizonius de eerste openbare repetities van de show in Parijs bij, eveneens een unieke ervaring.

In België ging verder het nieuwe Patatje & Charlie’s Comedy Circus enthousiast van start. Daar wordt natuurlijk even bij stilgestaan. Verder recensies van de paardenshow Yakari,  de voorstelling CIRCUS in het GOP-Variété te Bonn, van Circus Extreme en Continental Circus Berlin. Tenslotte ook enkele impressies van het festival Circolo in Tilburg en het festival International Salieri Circus Award in het Italiaanse Legnago.

Natuurlijk mag de historie niet ontbreken. Dick H. Vrieling vult dit deel voor een groot stuk in met een boeiend vervolg van zijn Boltini-belevenissen en de rubriek Vreemde Beestenboel, waarin ditmaal de temperamentvolle Franse dompteur Pablo Noël een podium krijgt. Daarnaast gaat Peter Henssen nader in op het Nederlandse circuslandschap van 1981, veertig jaar geleden dus, waarin de circussen Alberto Althoff, Bassie & Adriaan, Holiday, Mariska en Renz de boventoon voerden. Tot slot nog een verslag van Willem Rodenhuis die vorige maand een congres over onder andere circuserfgoed en archieven, georganiseerd door de Universiteit Paul Valérie 3 in Montpellier, bijwoonde. Deze rijk geïllustreerde Piste sluit af met de uitgebreide rubriek CircusNieuws.

Nieuwsgierig geworden? Neem direct een abonnement of vraag een proefnummer aan via freddel@ziggo.nl