Spetterende FLIC FLAC show “Best of….”.

De gebroeders Kastein begonnen in 1989 met een eigen circus dat in die zin anders was dat de dieren ontbraken. Enige jaren later gingen zij op een geheel andere toer, namelijk een Techno show met soms macabere/ shockerende scènes. Voor deze shows werden topartiesten geëngageerd welke zich met hun nummer dienden aan te passen aan de regie- en muzikale ideeën van de Kasteins.

NapPas

De show welke wij in Bochum bezochten was niet shocking, wel  techno waarbij de kleur zwart de overhand had in het zwart-gele hoge slanke chapiteau, gedragen door 4 boogconstructiemasten met een capaciteit van 1500 bezoekers welke vanaf alle rangen goed zicht hadden.

In de voortent meerdere professioneel uitgevoerde verkooppunten met souvenirs, eet- en drinkwaren, verlichte sta-tafels en loungebanken gemaakt van pallets. De toiletten waren een ervaring op zich met rolluiken, een troon als bril en trilplaten bij het doorspoelen!

Geen piste maar in een metalen cirkel de verhoogde speelvloer, geen live band maar goed uitgekozen muziek en een lichtinstallatie om U tegen te zeggen.

De show begon met vlammen die uit de bodem schoten en de naar later bleek rode draad in het programma de extreem punker Viktor Shainoha die goed en snel aan de strapaten werkte.  Hij liet zich tussendoor een paar keer recht naar beneden vallen op een kussen. Aan het einde van zijn act pikte hij een doek op waaronder vandaan een aantal dames tevoorschijn kwamen.

Een Globe of Speed werd over een rails binnen gereden, het domein voor de 8 Hell Drivers die op motoren en met minutieuze precisie in formaties van 3, 5 en 8 man rondcirkelden over en door elkaar heen. De tent stond gelijk op zijn kop. Geniet mee:

De punker zweefde aan één arm als Icarus over de bezoekersrangen en landde met een salto op het kussen. Ook een mega wirbel aan één en twee armen behoorden tot zijn repertoire.

Ferry & Sophie vertoonden met behulp van 2 rhönradern  “Love en Passion”. Zij draaiden om en om, of samen synchroom en hij sprong van het ene naar het andere rhönrad.

Het kwartet artiesten uit de Oekraïne WILD liet klasse staaltjes van handvoltige acrobatiek zien.

Het oude circusnummer van de komiek die al fietsend een rijwiel sloopt kreeg hier een nieuwe dimensie met Justin Case. Al pratende met veel humor reed hij rond op 2 wielen, éénwiel, ondersteboven op fiets, fietsen met handen aan de trappers, staand op stuur e.d. Maar ook op een mini- minifietsje hield hij het evenwicht en reed daarbij ook nog onder een vuurboog door.

Een bekende naam op de Washingtontrapeze is Alegria. Hier Alain die op 16 mtr. hoogte fraai uitgelicht en zonder lounge. Evenwichtig was hij bij het in staande positie heen en weer zweven van links naar rechts en voor naar achter, knielend een zakdoekje oppakte, op een stoel stond en zat e.d.

Van wereldklasse was contorsioniste Christina Garcia. Binnen gereden door een auto met erop een platform omlijst door vlammetjes , liet zij een aantal knappe elastische oefeningen zien. Ook de bekende trick van staande op stokken achterover een roos oppikken, maar het hoogtepunt was in handstand op die stokken met haar voeten met een pijl en boog een ballon lek schieten.

Voor het pauzenummer werd op de speelvloer een hoge opblaasbare muur geplaatst. Met veel bravoure sprongen, om niet te zeggen vlogen de motorrijders van Mad Flying Bikes in Freestyle vanaf een schans achter de bezoekersingang over die bezoekers in verschillende figuren o.a. pirouette en achterwaartse salto’s. Met als slot 3 achter elkaar met schroeven. Spectaculairder dan wij bij Louis Knie zagen vorig jaar in Den Haag.

Nicolai Kuntz mocht het 2e gedeelte openen met een aardig nummer met longe aan de swingtrapeze.

Afbeeldingsresultaat voor Ira RizaevaJongleuse Ira Rizaeva had kennelijk haar dag niet. In een grote glazen kubus gooide zij tot 7 bouncing balls tegen de wanden aan, maar bij het retour komen miste zij nogal eens.

Hoog boven de speelvloer kippenvel met de 7 artiesten van de Adranalin Troupe op de hoge draad. Individueel of in groepjes tricks als duo touwtje springen, haasje over, koprol met balanceerstang, 3 man piramide waarbij een vierde op het hoofd van de 3e man stond en tot slot een 7 mans piramide waarbij de bovenste man op één been het evenwicht hield. De beloning was applaus van een uitzinnig publiek.

Afbeeldingsresultaat voor Patrick LemoineApart vonden wij de Comedy jongleur Patrick Lemoine. Deze jongleerde op humoristische wijze al pratend en bewegend met hoeden, 2 of 3 ballen en sigarenkistjes. Hij hield tussendoor een verhaal met enige statements en grappen welke op het kantje waren. De uitsmijter bestond uit een speelgoedhondje wat door een hoepel moest springen. Maar eerst moest er een vrijwilliger geïnstrueerd worden die een roffel moest geven op een trommel als de hond zou  springen. Het hondje sprong pas na veel vijven en zessen en met een flinke schop. Grote hilariteit bij jong en oud.

Het Duo Turkeev beeldde een romatisch-dramatische liefdesrelatie uit aan de strapaten met aansprekende acrobatiek in een perfecte choreografie.

Van de Adrenalin Crew lieten 4 man aan het Rad des Doods met 2 personen per rad deels bekende tricks zien, maar b.v. ook 2 man rond op elkaars schouders staand of met sprongen op het rad zo hoog dat zelfs  wij blij waren dat het goed afliep..

Als slotnummer brachten Jenny en Daniil op de speelvloer een grondacrobatiek nummer wat door de spetterende regen uit de nok een extra dimensie kreeg.

Tijd voor een finale in de regen waarbij ongeveer 40 artiesten met regencapes binnen kwamen, deze afgooiden en een overweldigend applaus in ontvangst namen van de enthousiaste bezoekers. Zeker verdiend na deze ware circusbelevenis!

Het viel ons op dat ook de zeer jeugdige bezoekertjes van het spektakel genoten. Geen geloop of schreiende kinderen ondanks of beter gezegd dankzij de vaak spannende beelden in de show.

Arnold Balk, 1 juli 2017