Komende Piste overladen met Nederlands circus

Wat is voor de circusliefhebber een zomer zonder dubbeldikke Piste?

‘Waar gaat het klassieke circus heen?’ vraagt Dick H. Vrieling zich af in zijn Zomercolumn. Het zou zomaar het leidmotief van dit magazine kunnen zijn. ‘Ik moet denken aan de smaak van het publiek.’ Aan het woord is Bernhard Paul, directeur van Circus Theater Roncalli in een uitvoerig interview. ‘Het klassieke circus heeft volgens mij zijn beste tijd gehad, op enkele uitzonderingen na,’ vertelt antipodiste Mariska Akkerman aan het slot van het gesprek dat Henk van den Berg heeft opgetekend. Yann Rossi, de prachtige pierrot bij circus Alex Sijm, meldt in het interview met Mike Leegwater: ‘Ik experimenteer met nieuwe acts.’ Waar geen plein is sterft het circus. Daarom komt Maurice Veldkamp met zijn Magic Circus naar het Purmerplein in Amsterdam-Noord. ‘Dat plein, hoe klein ook heeft uitstraling,’ noteerde Arthur Hofmeester. Kermisorganisator René Duursma stapt definitief het circus in. ‘Het is natuurlijk heel belangrijk te kijken wat het publiek wil. Wat wil je veranderen? Circus moet vernieuwend zijn,’ vertelde hij aan Gera de Leeuw.

     Dat vernieuwende circus komt vanzelfsprekend aanbod in deze zomereditie. Nik Waldram schreef een recensie over Codarts take-off #9, de eindexamenvoorstelling van de Rotterdamse Circusopleiding. En Gera de Leeuw stapte in een roeibootje om vervolgens ademloos te genieten van Finestra Aperta in de Bamboe Dome bij Drachten. Marik Kamp werd sprakeloos van de nieuwe voorstelling van het Cirque de la Liberté in Arnhem en Alfred van Maasakkers genoot met een hapje en een drankje van Cirq à Roma in Antwerpen.

   Natuurlijk was De Piste present bij het jubileumfeest van het Rotterdamse jeugdcircus Rotjeknor. Nik Waldram schreef een opgetogen verslag. Verder in deze editie recensies van de ‘klassieke’ shows van Roncalli, Nock en Charles Knie.

      Circushistorie is altijd een belangrijke troef van De Piste. In het kader van 250 circus verhaalt Dick H. Vrieling nu over Kinsbergen, het oudste circus dat ons land heeft gekend.

Lees dit nummer of koop die Piste!  Meer informatie: www.circusvrienden.nl