30 september 2021

Nieuws van het Europees Parlement

Interview

EP-leden pleiten voor gemeenschappelijke sociale minimumnormen voor kunstenaars en culturele werkers

  • Oproep voor grensoverschrijdende mobiliteitsprogramma’s voor jonge makers en innovators
  • Betere bescherming voor auteurs en artiesten van dominante streamingplatforms
  • Noodzaak om de kwetsbare situatie van artiesten te verbeteren die dringend zijn vanwege de effecten van de COVID-19-pandemie

De commissie Cultuur en Onderwijs van het Parlement riep op tot de totstandbrenging van een EU-breed kader voor arbeidsomstandigheden en minimumnormen voor alle kunstenaars.

In een resolutie die maandag is aangenomen met 26 stemmen voor, geen tegen en 3 onthoudingen, roept de Commissie cultuur en onderwijs de Commissie op om een ​​”Europese status van de kunstenaar” voor te stellen, waarin een gemeenschappelijk kader voor arbeidsomstandigheden en minimumnormen voor iedereen wordt vastgelegd. EU-landen, met volledige inachtneming van de bevoegdheden van de lidstaten op hun arbeidsmarkt- en cultuurbeleid.

Grensoverschrijdende mobiliteit

De verschillen in nationale wetgeving over de rechtspositie van een kunstenaar en de grensoverschrijdende erkenning ervan belemmeren samenwerking en mobiliteit. In de goedgekeurde tekst roepen Europarlementariërs de lidstaten en de Commissie op om alle belemmeringen voor grensoverschrijdende mobiliteit weg te nemen, en zo nodig de administratieve vereisten inzake visa, belastingen en sociale zekerheid te herzien, evenals de erkenning van kunsteducatief onderwijs graden.

EP-leden pleiten ook voor specifieke programma’s voor de mobiliteit van jonge makers en innovators.

Auteursrechtinkomsten en streamingplatforms

Kunstenaars worden blootgesteld aan oneerlijke praktijken door dominante digitale streamingplatforms, zoals uitkoopclausules die auteurs of hun royalty’s ontnemen. Om dat te verhelpen, willen de leden van het Europees Parlement dat de Commissie en de lidstaten ervoor zorgen dat kunstenaars en culturele werkers toegang hebben tot collectieve onderhandelingen en dat ze de bescherming van werken en hun makers krachtig afdwingen in de nationale auteursrechtwetgeving.

Verdedig artistieke vrijheid

EP-leden dringen er bij de lidstaten op aan om artistieke vrijheid te bevorderen en te verdedigen om het recht op vrijheid van meningsuiting te handhaven en ervoor te zorgen dat EU-burgers vrijelijk kunnen genieten van artistieke creaties. Ze dringen er bij de Commissie op aan sancties op te leggen aan EU-landen die deze vrijheden niet naleven.

Citaat

“Met dit rapport hebben we een krachtig signaal afgegeven om de grensoverschrijdende mobiliteit voor kunstenaars, auteurs, culturele makers en culturele werkers te verbeteren. Het zal kunstenaars helpen een beter en zekerder levensonderhoud te geven door hun status te verduidelijken en de toegang tot sociale zekerheid te vereenvoudigen. En we zullen vechten om de problemen op te lossen waarmee kunstenaars tegenwoordig worden geconfronteerd, of het nu gaat om discriminatie op grond van geslacht, ras, afkomst of seksuele geaardheid of om politieke repressie, waarvan we allemaal weten dat deze tegenwoordig veel te prominent aanwezig is in de EU”, aldus de rapporteur Monica Semedo (Renew, LU).

Volgende stappen

De resolutie moet tijdens de tweede plenaire vergadering van oktober door het Parlement worden goedgekeurd.

Achtergrond

De pandemie heeft de reeds bestaande arbeidskwetsbaarheden van kunstenaars en culturele werkers aan het licht gebracht: de kunsten is een werkterrein dat wordt gekenmerkt door intermitterend, kwetsbaar levensonderhoud, zwakke of afwezige sociale zekerheid, zeggen leden van het Europees Parlement. Er blijven grote verschillen bestaan ​​tussen de lidstaten met betrekking tot steun, sociale voordelen en definities van een artiest.

In 2020 leed de culturele en creatieve sector in de EU een omzetverlies van meer dan 30%, een cumulatief verlies van EUR 199 miljard – waarbij de muziek- en podiumkunstensectoren verliezen leden van respectievelijk 75% en 90%.