Februari/maart-nummer van Circusmagazine De Piste is uit!
Later deze week verschijnt het rijk geïllustreerde februari/maartnummer van Circusmagazine De Piste. De sfeer van winter en voorjaar is er in terug te vinden, bovendien wordt er terug en vooruit gekeken. Om met dit laatste te beginnen: talrijke circusproducenten ontvouwen hun plannen voor het komende jaar en geven zelfs exclusieve primeurs weg. Aan het woord komen onder anderen Henk van der Meijden, Fernand Banning, René Duursma, Mike Leegwater, Sander Balk, Kevin van Geet, Alex Sijm en Maurice Veldkamp. De circusproducenten laten duidelijk weten dat ze weer ontzettend graag voorstellingen willen geven.
België kent op Wintercircus-gebied een heel andere ontwikkeling dan Nederland. Haast tegendraads zelfs. Daarover gaat het artikel ‘Verdwenen Belgisch Wintercircus’, waarin een voorname rol is weggelegd voor de buitenlandse circussen/gezelschappen die vooral in Brussel (Koninklijk Circus en Vorst Nationaal) en Antwerpen (Hippodroom en Sportpaleis) kwamen. Namen als Circus van Moskou, Franz Althoff, Jean Richard, Knie en Mikkenie-Strassburger passeren onder andere de revue.
Meer circushistorie biedt dit nummer met bijdragen over de iconische pakwagen van Circus Herman Renz, en het interessante artikel ‘Van Pantomime tot Musical’, waarin ingegaan wordt op de circuspantomimes die in de eerste helft van de vorige eeuw te zien waren in het circusgebouw van Scheveningen. Groots opgezette pantomimes, zoals bijvoorbeeld Een reis naar het Hooge Noorden, De Engelsche Derby-Dag (van Albert Schumann) en Een nacht in Venetië (van Strassburger), trokken destijds massa’s bezoekers. Boeiend is ook de tweedelige serie ‘Oskar Hoppe zocht zijn weg omhoog’, waarin het bewogen circusleven van een aards opportunist nader aan de orde komt. Oskar Hoppe heeft in het verleden diverse circussen geleid, onder meer Busch-Berlin en Willy Hagenbeck.
Over een andersoortig management – meer van deze tijd- is te lezen in een samenvatting van de podcast ‘Meet the CFO’, waarin de Zwitser Werner Wohlwend zijn carrière-switch ter sprake brengt : ‘ van financieel specialist tot huidig financieel directeur van Circus Knie.’
Verder: het ‘nieuwe circus’ kent verschillende bijzondere persoonlijkheden en artiesten. Een daarvan is de Vlaming Alexander Vantournhout die middels een interview gepassioneerd aan het woord komt en nader ingaat op het door hem uitgevonden nieuwe begrip ‘circograaf’. Verder vertelt het internationale gezelschap Common Ground meer over hun nieuwe project Modul_Art.
Met de rubriek CircusNieuws en Beestenboel (deze keer verrassend pikant getint) sluit dit extra dikke nummer af.
Nieuwsgierig geworden? Vraag een proefnummer aan of neem direct een abonnement via freddel@ziggo.nl