De tien vragen van Conny !

Wekelijks stelt Conny 10 vragen aan twee mensen uit de circuswereld. Ze beantwoorden haar vragen heel kort. Conny wil zo een beeld geven van wat ons drijft en bind.

Deze week stelt Conny 10 vragen aan: Janine Molinski en Marcel van Leeuwen

Janine Molinski

1.Waar heeft je wieg gestaan?

Oost-Berlijn

2.Kom je uit een Circusfamilie?

Nee, ik ben van helemaal burgerlijke oorsprong.                                 

3.Wat is je circus/opleiding?

Met 11 jaren ging ik per ongeluk een keer in de vakantie naar een circus voor kinderen in onze wijk. Deze bleek al snel een opgezet project vanuit de gemeente en voormalige DDRartiesten te zijn. Snel had ik zoveel plezier dat ik bijna elke middag erheen ging. Later na schoolafronding ging ik voor drie jaar een circusopleiding volgen in de Circusschool De Hoogte in Leeuwarden, geleid door Mo Brak en Peke Hidma.    .

4.Hoe ben je in de showwereld terecht gekomen?

Door de connecties van de circusschool heb ik contact gekregen met Kitty Hagen en daar ook Marcel leren kennen. Zo zijn wij begonnen samen te werken.                    

5.Ben je getrouwd?

Ja met Marcel van Leeuwen.

6.Heb je kinderen?

Wij hebben een dochter en een zoon.                         

7.Heb je dieren privé of in de show?

Wij hebben gedresseerde ganzen voor de show, geiten die nog op een dressuur wachten:) en voor privé een lieve Mechelaar en kippen.                                       

8.Wat is je specialiteit in het circus?

Luchtacrobatiek en Hoela Hoop en inmiddels in het dresseren van gansjes.               

9.Ben je gelukkig met dit leven ?

Ja, hoewel ouder worden in dit vak als vrouw niet leuk is….maar ik word steeds geprikkeld om een andere rol te vinden.             

10.Hoe zie je de toekomst van het circus?

Dat is moeilijk in te schatten. De afgelopen jaren lieten de toekomst van het circus wel steeds donkerder worden. Maar na afgelopen seizoen met Wintercircus Hilversum en de enthousiaste opkomst daar hoop ik toch, dat nog vele mensen naar het circus blijven komen. Het word dan wel door de dierenkwestie  voor dresseurs van wilde dieren en sowieso mensen met dierennummers in het algemeen niet makkelijker! Dat vind ik( en zo vele andere natuurlijk erg jammer) Het circus gaat steeds meer richting Variété….wat niet slecht is, maar een beetje meer exotisch en wilde dieren horen nu even bij de traditie circus. Het circus krijgt een zware toekomst, waar het sterk in zijn schoenen moet staan wil het op hetzelfde niveau mee concurreren met al het andere vermaak en afleidende publiekstrekkers. Maar hierdoor blijft het een uitdaging voor het circus zich ook te ontwikkelen, wie in het circus werkt of wie een artiest is blijft toch nooit stilstaan.

Janine Molinski en Marcel van Leeuwen

Marcel van Leeuwen

Marcel heeft mij zo een mooi verhaal verteld dat ik bij hem de tien vragen maar oversla.

Marcel van Leeuwen geboren als burgerjongetje in Utrecht. Al op 5-jarige leeftijd de smaak te pakken gekregen van en voor het circus. Dankzij mijn vader kwam ik al op vroege leeftijd in aanraking met het circus in binnen en buitenland. En het schijnt door toedoen van Peter Bentos, destijds werkzaam bij Circus Carl Althoff, dat ik vanaf dat moment nog maar één ding wilde, en dat was clown worden in het circus!! Op 10 jarige leeftijd ben ik naar jeugdcircus “Cascade” gegaan. Bij dit jeugdcircus deed ik dan hoofdzakelijk clowntje spelen.. Op 13 jarige leeftijd (in die tijd was Circus Krone net het land uit) ben ik gaan trainen in Amsterdam bij Joe Andy die daar in 1981 voor het eerst les ging geven. Bij Krone kreeg ik door de jongleur Fudi het jongleervirus… een tempojongleur… dat lag mij wel. Bij Joe Andy heb ik nog tot begin 1989 (later in Arnhem)getraind. In dat jaar ging ik met Hans Martens mee op reis bij circus Holiday. Alwaar ik twee nummers deed. Met Patricia Beautour deed ik een duo sabelbalance-act, en mij jongleer-act die werd geassisteerd door Patricia Beautour en Natascha Lijfering. In dat jaar ontmoete ik Joop Teuteberg en we deelden onze passie voor bepaalde clowns. Door deze ontmoeting in het circusgebouw in Amiens Frankrijk werd de eerste stap gezet en hierdoor zijn we later vele jaren gaan samenwerken. In 1994 gingen we voor het eerst op reis met het Circus Royal. Een prachtig circus met Koninklijke allure haha. Zoals wij het op de reclameborden vermelden… een prachtige tijd waarbij ik veel heb geleerd van zowel het circus als clownerie. Heb in 2000 besloten om te gaan stoppen en me bezig te gaan houden met het los entertainment in het land. Wel heb ik sinds 2005 af en toe ook nog korte toertjes gedraaid voor o.a. zowel Alex Sijm, Bart de Vrind, Dick Hoezee en Kitty Hagen. Bij Kitty ontmoette ik mijn huidige lieve vrouw Janine. Met Janine hebben we tot heden toe ons Entertainmentbedrijf Clown Marcel. Maar waar liefde is en een scherpschutter, kregen wij ook nog twee lieve kinderen. Heb tot enkele jaren geleden nog veel voor Bard de Vrind mogen betekenen. Een prachtige man…met mooie verhalen etc… Ondanks dat wij een mooi leven hebben en niet mogen klagen met ons Entertainmentbedrijf, blijft passie en liefde altijd in het bloed! Zoals men ook wel zegt: eenmaal een paar schoenen versleten in het  circus…….Gelukkig hebben wij al voor de 6de maal het Wintercircus Hilversum mogen meedraaien, afgelopen jaar met mijn oude collega’s Joop en Anthony Teuteberg…En wie weet wat de toekomst brengt.

 

Conny Hendriks

Conny is gepassioneerd over het circusleven.

Geboren en getogen in het circus. Moeder Trudi komt uit de familie Boltini, vader Toni Hendriks uit een “gewoon” burgergezin uit ‘s-Hertogenbosch.

Ze is nieuwsgierig hoe het huidige Nederlandse Circuslandschap er uit ziet. Ze zoekt de verschillen maar eigenlijk de overeenkomsten

Meer weten over Conny : Klik hier