Philip Astley is de grondlegger van het fenomeen circus, hoewel hij het zelf nooit circus heeft genoemd. Hij werd geboren in Newcasle under Lyme, een plaatsje met 75.000 inwoners, dat zichzelf dit jaar volledig op de kaart zet in het kader van 250 jaar circus met Philip Astley. 

NapPas

Het begon allemaal met Fred van Buren, een illusionist die zich al jaren inzet om meer bekendheid voor plaatsgenoot Philip Astley, die de grondlegger was van het circus. Van Buren organiseerde in 1991een feest ter gelegenheid van het 250ste geboortejaar van Astley. Er werd een levensgroot standbeeld neergezet in de stad.  

Het beeld staat momenteel in de ingang van Newcastle-under-Lyme’s Performing Arts Centre, in de hoop dat het studenten inspireert die graag in de voetstappen van Astley willen treden en een carrière in de podiumkunsten willen beginnen.
Ook in 1992 organiseerde het Brampton Museum een ​​succesvolle tentoonstelling over het circus, items werden geleend uit de collectie van het V & A Museum en er kwam een tentoonstelling onder de naam Zaagsel en glitters “Sawdust and Spangles” en er kwam een
catalogus met informatie over Philip Astley en het Engelse Circus.

Homecoming festival
In 2014 werd het eerste Homecoming Festival georganiseerd Dit eendaagse festival bracht een scala aan moderne circuskunsten naar het stadscentrum van Newcastle-under-Lyme. Inmiddels heeft dit festival zich ontwikkeld tot een jaarlijks evenement. 

Philip Astley comité
In 2015 werd een Philip Astley comité opgericht met ambitieuze ideeën voor 2018, het jaar dat het 250 jaar geleden was dat Astley begon met zijn circusactiviteiten. Het project werd gesteund door de lokale bevolking en beheerd door Staffordshire University namens een stuurgroep van lokaal erfgoed, kunst, onderwijs en wettelijke organisaties:
• Brampton Museum
• Vrienden van het Brampton Museum
• Keele University
• Newcastle-under-Lyme Borough Council
• Onderdak zakenwijk Newcastle-under-Lyme
• Newcastle-under-Lyme Civic Society
• Newcastle-under-Lyme College
• Nieuw Vic Theater en Eetlust
• Staffordshire Filmarchief
• Staffordshire bibliotheken en informatieservice
• Van Buren-organisatie

Het logo van de herdenking van 250 jaar circus. 

Inmiddels staat er een website waarin alle activiteiten van het hele jaar worden vermeld:

De projectactiviteiten zijn begonnen in september en duren tot september 2018. Het zijn projecten die door de gehele plaatselijke bevolking worden beleefd, via tentoonstellingen, lezingen, schoolprojecten, voorstellingen, filmvoorstellingen, een toeristische route door de stad met gidsen, kortom, een gigantisch project die het hele stadje op de kaart zet. 

LEZINGEN
‘In gesprek’ met Andrew Van Buren, de zoon van Fred en medeorganisator van dit project zullen sleutelfiguren uit de circusindustrie hoogtepunten uit hun carrière  delen en het belang van de voortdurende nalatenschap van Philip Astley benadrukken. 

TENTOONSTELLING: PHILIP ASTLEY – ZIJN LEVEN EN ZIJN ERFENIS
In mei kunnen bezoekers van het Brampton Museum in de voetsporen treden van een team van onverschrokken onderzoeksvrijwilligers die hun vaardigheden, vasthoudendheid en inzet voor hebben gebruikt onderzoek onze meest brandende vragen … wat is Astley’s connectie met Newcastle under Lyme?
Hoe zou zijn vroege leven zijn geweest? Hoe heeft dit zijn carriere beïnvloed? De gratis tentoonstelling van 12 weken maakt zowel kinderen als volwassenen enthousiast. 

SERIE CIRCUSFILMS
In januari en februari presenteert Staffordshire Film Archief een korte circusfilm
seizoen in het Stoke Film Theatre. The Greatest Show on Earth (1952,
Regisseur Cecil B De Mille), Sawdust and Tinsel (1953, directeur Ingmar Bergman) en Freaks (1932, directeur Todd Browning). Na de filmvertoningen volgt een discussieprogramma, waarin dieper wordt ingegaan op vragen die door elk van de films naar voren zijn gebracht.

NIEUWE VOORSTELLING OVER ASTLEY
Lokale mensen zullen worden uitgenodigd om samen met het New Vic Theatre een gloednieuw te ontwikkelen voorstelling over Philip Astley, uit te voeren in AstleyFest, in augustus 2018. Met meerdere mogelijkheden om te participeren van schrijven tot optreden om deel te nemen aan een gemeenschapskoor, deze nieuwe voorstelling zal door en voor de mensen van Newcastle-under-Lyme zijn.

ASTLEYFEST
Op zaterdag 4 augustus, in Lyme Valley Park, zal iedereen in het stadje bij elkaar komen om het jubileum te vieren.  AstleyFest is een gratis eendaags festival. Met uitvoeringen, tentoonstellingen en activiteiten, iedereen krijgt de kans om geïnspireerd te raken en betrokken te raken. Lokaal erfgoed, kunst en gemeenschapsgroepen zullen worden uitgenodigd om te reageren op een Open Oproep om deel te nemen, zich te ontwikkelen
nieuw werk om te laten zien in thema’s die bezoekers onderdompelen in Astley’s vroege leven, paardensport vaardigheden en circuserfgoed.

POËZIE EN KUNSTWEDSTRIJDEN VOOR KINDEREN
Schoolkinderen in Newcastle-under-Lyme zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan poëzie en kunst competitie georganiseerd door Newcastle-under-Lyme Borough Council. Het werk dat het best de prestaties beschrijft van Astley’s verbazingwekkende prestaties zullen worden gedeeld tijdens een prijsuitreiking in Keele Hall.


VOLLEDIGE CIRKEL
Studenten en personeel van het Newcastle-under-Lyme College circuskunsten instuderen om het verhaal van Astley tot leven te brengen in openbare uitvoeringen in het College Centrum voor podiumkunsten in het voorjaar van 2018.

ASTLEY PARCOURS
Er komt vanaf juni een wandelroute met vrijwillige verhalenvertellers in de binnenstad met zowel historische locaties als gloednieuwe kunstwerken die de hoogtepunten uit Astley’s verbazingwekkende leven illustreren. Bedrijven in het stadscentrum zullen hun ramen versieren, en laten zich inspireren  door iconische circusaffiches.

ASTLEYNACHT EXTRAVAGANZA
Het Newcastleunder-Lyme Business Improvement District (BID) zal een reeks circusartiesten laten optreden in het stadscentrum in bars en pubs om de gasten bij hun drankje te laten genieten samen met een Astley Bier of een hogedraad tequila…

HET VERHAAL VAN ASTLEY DELEN
Personeel in de bibliotheek van Newcastle-under-Lyme, het Brampton Museum en lokale kindercentra zullen samenwerken met het Onderwijsteam van het New Vic Theatre om het verhaal van Philip Astley te delen met alle kinderen uit deze plaats.
Alle scholen  werken mee om kinderen gloednieuwe circusvaardigheden aan te leren waarmee ze in 250 seconden een act kunnen uitvoeren.