30 januari 2018

Nee, niet alle circusdieren zijn ongelukkig!

“Het is tijd om te reageren! Nee niet alle circusdieren zijn ongelukkig!”, verklaart prinses Stéphanie van Monaco, die twee olifanten uit Lyon Zoo in het Parc de la Tête d’Or verzorgt.
tip en vertaling Arnold Balk

De presidente van het Internationale Circusfestival van Monte-Carlo maakt zich zorgen om toenemende aanvallen op het traditionele circus. Gelijktijdig met de 42e editie lanceert zij een petitie die gelijk op gaat met stappen van de Unesco voor erkenning van het traditionele circus als cultureel erfgoed van de mensheid.

“Het circus is ontstaan met dieren, paarden om te beginnen, en werd een deel van ons nationaal erfgoed met clowns en de acrobaten”, verklaart de prinses. 

Deze vorm van netwerken heeft tot gevolg gehad dat in het Europees parlement de Hongaarse afgevaardigde Ujhelyi Istvan een voorstel heeft ingediend om regels vast te stellen over het houden van dieren in het circus.

 

Volgens haar gaan de tegenstanders van het traditionele circus te ver. “Er worden doodsbedreigingen gericht aan circusdirecties. De actievoerders vormen een minderheid die de manier van denken wil opleggen aan de meerderheid. Zij weigeren overleg en in te zien hoe de wijze van dressuur van circusdieren is veranderd”, kort gezegd “de actievoerders zouden zich beter bezig kunnen houden met andere acties”.

Probleem ligt niet bij het circus

“De mens is bezig zijn natuurlijke leefomgeving te vernietigen, het probleem ligt niet bij het circus maar elders! Zij zouden actie moeten voeren tegen de echte dierenmishandeling welke er bestaat. Er zijn bijvoorbeeld ongelukkige honden die binnenshuis moeten verblijven van 7 uur ’s morgens tot 7 uur ‘s avonds zonder uitgelaten te worden, of renpaarden”. verklaart Stéphanie. ( daar kun je ook legbatterijen, varkens en  koeien megastallen aan toe voegen ).

Prinses Stephanie heeft in Monaco de twee olifanten Baby en Népal geadopteerd  van de dierentuin van Lyon, en zelf een brevet van bekwaamheid gehaald om ze goed te kunnen verzorgen. De twee olifanten zijn gepensioneerd uit het circus Pinder, die nog steeds eigenaar van de dieren is. De olifanten genieten van hun oude dag.

“Het actie voeren tegen dierenhouders is mode, net als veganisme e.d., het is een mening van moralisten die dieren gelijk willen stellen aan mensen”, is haar kritiek. “Maar ik wil zeggen: Wees vanaf nu selectief, weiger bijvoorbeeld + made in China+ producten te kopen gemaakt door kinderen, of voer actie tegen de pedofilie op internet, dat lijkt mij veel belangrijker!”.

“In de petitie welke wij publiceren en versturen verweren wij ons tegen deze mensen, het zijn dikwijls dezelfden die ons e-mails zenden voorafgaand aan het Festival en ons voor crimineel of nog erger uitmaken!”. De prinses vervolgt: ”Tot nu toe lieten wij het over ons heen komen, maar het is tijd te reageren en het tij te keren”. ( de hoogste tijd zou ik willen zeggen ). ”Dit is een generatie welke niet meer bijvoorbeeld olifanten uit het wild haalt voor het circus. Het zijn huisdieren. Als men de dierennummers in het circus bekijkt zal men begrijpen dat men deze niet zo kan presenteren door de dieren te mishandelen!” verklaart zij nogmaals.

Handtekeningenactie

Via de volgende link kan men de handtekeningenactie van Prinses Stephanie ondertekenen. Ondersteun het circus met dieren, teken nu. 

Misschien moeten we ook maar eens een brief sturen naar de NPO… met de vraag of met kerst het hele programma kan worden uitgezonden van Monte Carlo. Ook dit is een vorm van censuur die misstaat in Nederland, Lubach had het er afgelopen zondag over, Censuur… wat mogen wij Nederlanders allemaal niet weten?