MISBRUIK VAN HET WOORD CIRCUS

Regelmatig stoort Magic Circus, het Nederlands Stadscircus zich aan het misbruik van het woord circus als synoniem voor onordentelijkheden en chaos. Naast journalisten hebben met name politici er nogal een handje van en het voelt als discriminatie. Het voelt zelfs alsof daarom de centrale en lokale overheden in besluitvorming totaal geen rekening houden met het circus. Terwijl circuscultuur wel erkend is als immaterieel cultureel erfgoed.
Helemaal bont maakte de heer Wiebes, Minister van Economische Zaken en Klimaat het in Hart van Nederland waar hij zei “Laten we van het openbaar bestuur geen circus maken.” Wellicht moeten we een circuspartij oprichten, want wij geloven dat het land er juist mee geholpen zou zijn als het openbaar bestuur een circus zou worden. We leggen het graag uit:
Het openbaar bestuur moet een circus worden, want:
– het circus is goed georganiseerd;
– een circus wordt niet door het gros der bevolking veracht;
– in het circus durft men knopen te leggen en door te hakken;
– in het circus zetten we ons in voor de samenleving;
– in het circus realiseren we ons dat we afhankelijk zijn van de bevolking;
– in het circus regeert gezond pragmatisme;
– een circus doet niet alsof het luistert naar de bevolking;
– een circus is niet alleen leuk en lief in verkiezingstijd;
– het circus is al eeuwen het toonbeeld van inclusiviteit;
– in een circus wordt iedereen gelijk behandeld;
– in het circus is geen willekeur m.b.t. Corona-regelgeving.
Het is financiële moord om gedwongen te worden voor maximaal 30 personen te mogen spelen. Terwijl er tal van argumenten zijn om ontheffing van deze limiet te verlenen. Niet alleen voor ons als reizend theater dat cultuur naar de wijk brengt, maar ook voor de vele theaters die worstelen met dezelfde 30 personen limiet als gevolg van politieke willekeur en minachting.