Finestra Aperta is een ware belevenis om mee te maken. Allereerst al vanwege de manier waarop je naar de locatie wordt vervoerd, per boot! Een feest van begin tot eind. 
Zaterdagavond bezocht ik Finestra Aperta in Drachten op uitnodiging van Lennie Visser, in gezelschap van Annelies Heesakkers. 

Boottocht naar de Bamboo tent samen met Annelies Heesakkers
Vanaf de boot loop je richting de restauratie en de speciale bamboo tent
Lennie Visser vertelt het een en ander over de speciale tent aan de voorzitter van Boost Henk, en zijn vrouw,
Iedere avond is er veel publiek om de show te bekijken. Ook vanavond zit de tent bijna helemaal vol

Wat een sfeervolle ambiance in zo’n bamboo tent die speciaal voor deze voorstelling is gebouwd. Het ziet er heel apart uit. Het publiek staat een tijdje buiten te wachten tot de tent open gaat en de artiesten komen al spelend en zingend ons tegemoet, en het publiek volgt de artiesten naar binnen. Het publiek stroomt vlot door want de kaartjescontrole is al achter de rug. En zodra iedereen zit merk je dat de voorstelling eigenlijk al begonnen is. De muziek speelt, de muzikanten lopen al spelend op het toneel. En vanaf dat moment kom je eigenlijk ogen te kort om alles te kunnen volgen, zoveel gebeurt er tegelijkertijd. Hoog boven het toneel hangen kegelvormige attributen, uit een van die attributen komt een acrobate tevoorschijn die na een partijtje schommelen gaat werken met paal-acrobatiek. Daarnaast is een luchtacrobate bezig om in een touw te klimmen, op een elegante manier vertoont zij haar kunsten. Andere artiesten lopen muziekspelend op het toneel rond. De kledij doet middeleeuws aan. Ach, kijk maar even naar het volgende filmpje, dan zie je een mooi fragment. 

De materialen die gebruikt worden lijken zo uit de natuur geplukt. En dan zien we een knap staaltje acrobatiek op de vloer, een voorstelling waarbij je ongemerkt zo geboeid raakt dat je op het puntje van je stoel gaat zitten. Vooral het enthousiasme van de artiesten zelf is ontroerend, daar staat een compleet goed op elkaar ingespeeld team met veel plezier te spelen. De acrobaten moeten wel een heel goed gevoel voor balans hebben. Zeker op het moment dat gewerkt wordt met de boom. Elke beweging van de acrobaten zorgt ervoor dat de boom een andere balans krijgt, zie je daar maar eens op staande te houden. En houd de boel maar eens perfect in evenwicht. 1 verkeerde beweging en je staat voor verrassingen. 
En zelfs de muzikanten doen mee met boomkunsten, zoals klarinettist Sven van de Voorde die balancerend zich een weg baant en een plekje op de boom zoekt om zwevend in de lucht te kunnen spelen. Zie filmpje hieronder. 

 

Een voorstelling waarin circus versmelt met muziek en muziek met circus. 
Net voor de voorstelling begint kom ik Arnold Balk tegen (o.a. vader van Sander Balk van Circus Salto). Een circusvriend die graag naar nostalgische circus voorstellingen gaat. Nu gaat hij verwachtingsvol naar een voorstelling van “het nieuwe circus”. Na afloop is hij zeer enthousiast over wat hij te zien heeft gekregen: “Normaal denk ik bij het nieuwe circus “het zal wel”, maar dit is echt razend knap, heel mooi. Zeer de moeite waard. Wat een prachtige voorstelling, echt een aanrader”. En zo spreek ik na afloop een aantal bezoekers, o.a. een echtpaar uit Monster (Westland) die hier in de omgeving een paar dagen logeert. Ook deze mensen zijn bijzonder te spreken over de voorstelling, zo apart! Dus de bezoekers komen niet alleen uit Leeuwarden of Drachten. 
Hier een stukje van het minutendurende applaus, een staande ovatie die maar niet op leek te houden. De artiesten werden zo gedwongen 4 keer terug te komen. 
Finestra Aperta, het is voor veel mensen niet om de hoek, maar nu kan ik het uit eigen ervaring zeggen… een circusshow die niet te missen is. Ga dus snel nog even naar Friesland, en ga genieten van dit hele speciale gebeuren. Je zult er geen spijt van krijgen. 

 

Lennie Visser na afloop van de show in gesprek met de acrobaten.

 

cast en makers

Artistiek concept: Blau Hynder
Regie: Vincent van den Elshout

Vormgever: Jelle Engel
Muziek: Anne Zwaga
Circus: Lennie Visser
Poëzie: Gosse Postma

Muzikanten: Stephan Jankowski, Ruud Vleij, Sven van de Voorde, Jonathan Bonny, Guido van Eijndt en Anne Zwaga
Acrobaten: Marieke Thijssen, Karina Schiller, Paula Alvala, David Mupanda en Wilko Schütz

 

recensies

‘Het staaltje evenwichtskunst dat we te zien krijgen grenst aan het ongelooflijke’ – ***** Theaterkrant

‘Blau Hynder heeft met Finestra Aperta een bijzondere voorstelling op een magische locatie neergezet.’ – **** Leeuwarder Courant

‘Skitterjend en hinne gean! Ek foar bern fan 8 jier en âlder is it prachtich!’ – **** Omrop Fryslân

 

Overigens zal de Stichting Komt het Zien! op 24 juni erbij zijn om de voorstelling ook voor Blinden te gaan vertalen. zie:

 https://www.komthetzien.nl/agenda.finestra.aperta