Buitenland
10 november 2023

Maxi Niedermeijer overleden

De Duitse Maxi Niedermeijer is op 82-jarige leeftijd overleden in een zorghuis in Schagen. De laatste jaren van haar leven woonde de markante artieste in Nederland.

Maxi was ooit een wereldberoemde dierentrainer. Haar ouders gingen haar voor in dit vak. Op 11-jarige leeftijd stond Niedermeijer al in de piste, als assistent van haar moeder in de toenmalige DDR.

Op 18-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste eigen dier; de beer Dagmar. De moeder van beer Natascha, waar je verderop in dit artikel meer over leest.

In de halve eeuw daaropvolgend schitterde ze met haar wilde dieren – van tijgers tot bruine beren en ijsberen – in grote circussen verspreid over de wereld. Van Azerbeidzjan tot Italië. Van het Staatscircus van de voormalige Sovjet-Unie tot het Franse Cirque Medrano.

De tekst gaat door onder de foto.

Maxi Niedermeyer had een intense band met ‘de beer’. Maxi’s carrière eindigde in 2014 abrupt, nadat nieuwe Europese wetgeving haar levenswerk onmogelijk maakte. Met Natascha – haar laatst overgebleven beer – belandde ze in 2014 in Noord-Holland.

Een leven lang zorgde Niedermeyer voor Natascha. Van de eerste tot de laatste fles. Natascha overleed uiteindelijk in 2021, op de plek waar ze zeven jaar eerder met Maxi neerstreek. Waar een berenleven normaliter circa 25 jaar duurt, werd Natascha 43 jaar.

Indrukwekkende foto’s en een rakend verhaal
Fotograaf Loek Buter uit Heerhugowaard zoekt altijd naar bijzondere mensen. Hij fotografeerde Maxi jarenlang. De overblijfselen van een uniek circusleven én de band tussen mens en dier bracht hij op indrukwekkend wijze in beeld. Voor dit unieke documentaireproject ‘Een beer in de polder’, ontving Buter de Zilveren Camera.

De foto’s van Buter en het verhaal van Maxi Niedermeijer werden in 2022 op een prachtige manier gebundeld in een rakende reportage in De Volkskrant.

Dat artikel vind je door hier te klikken.

Circusweb wenst familie, vrienden en kennissen van Maxi Niedermeijer veel sterkte toe.

Foto’s: Loek Buter