Hoofddorp- Het moest er een keertje van komen, na heel veel circusproducties gezien te hebben werd ik overgehaald om eens kennis te maken met de goochelaarswereld. Het Mac Benefietgala is daar een hele mooie reden voor. Helaas geen actuele foto’s van deze avond, ik heb er het toestel niet voor, en vond ook niets via internet, wellicht morgen. 

 

NapPas

En het blijkt dat ik niet de enige ben van de circuswereld die deze verleiding niet kon weerstaan. Zo kwam ik Herman Tetteroo tegen, maar ook Arlette Hanson en haar ouders. Maar ook studenten van Codarts, zoals Lukas Brandl, die zich heel veelzijdig richt op jongleren, goochelen en acrobatiek, naast acteren.

Het Magic Art Center (MAC in de volksmond) bestaat 35 jaar. En daar wil men het liefst nog 35 jaar aan vastplakken. Tegenwoordig is iedere eerste maandag van de maand een bijeenkomst in dit mini theater. Hoewel goochelaars altijd uiterst geheimzinnig doen over hun trucs, is er een grote wil om elkaar, vooral de jonge kunstenaars de technieken bij te brengen. Iedere goochelaar met ambitie kun je dus aanraden om eens een reis te maken naar Bennebroek.
Vanavond konden we kennis maken met de Nederlandse toppers van de goochelkunst, die belangeloos optraden. Zo zagen we optredens van Ger Copper (voormalige wereldkampioen) met Luc Elson, Rob Molien (van Rob en Emiel beken en bekend van theater en tv), Niek Takens (Ned. kampioen manipulatie 2017),

Geniet even mee van Niek’s show

 

 

Alfredo Lorenzo (Ned. kampioen Junioren 2015), van zijn nieuwste show zijn nog geen beelden openbaar, wel gemaakt tijdens zijn optredens in Ahoy in Rotterdam. Een gedeelte van zijn show zie je hier ook weer terug.

 

Martijn Martell, Bram Biesterveld, Ray Graham, Niels Houtepen, Michel van Grinsven, Roy & Justin Huiskens en vele anderen, Otto Wesely was pas vlak voor de show toegevoegd aan de cast, hij kreeg een staande ovatie voor zijn komische o zo knappe magic show.

Afbeeldingsresultaat voor otto wessely

Vanaf mijn zitplaats, achterin de zaal kon ik zien dat het praktisch uitverkocht was. Vlak voor me zat Arlette Hanson, die als belichtingstechnicus aan het werk was voor deze show.

Veel aandacht ook voor het doel van deze avond, het MAC, opgericht door wereldkampioen Richard Ross die een ontmoetingsplek wilde creëren en een podium wilde bieden aan goochelaars en entertainers. Dit alles om de goochelkunst in Nederland te bevorderen. Om het Magic Art Center in stand te houden is de stichting “Vrienden van het Magic Art Center” opgericht. Want om ook de volgende 35 jaar dé ontmoetingsplek te zijn moet er nog wel wat achterstallig onderhoud worden verricht om vervolgens aan de toekomst verder te bouwen. 

Een schitterende avond, voor herhaling vatbaar. Weer een knipoog naar wat we in Nederland zo missen sinds enkele decennia, een variétéshow van hoog niveau. Want het was niet alleen goochelen wat we zagen. Zo was er mijn jeugdheld Bram Biesterveld, indertijd bekend als Pommetje Horlepiep, (magere versie) die de hele zaal op dreef kreeg met een Amsterdamse medley a la bij ons in de Jordaan, na een paar geslaagde grappen. Of Buikspreker Michel van Grinsven, en ook een prachtige ballonnenvouwshow van iemand Martijn Martell. En als slagroom op de taart natuurlijk een optreden van Hans Klok met zijn fantastische dames. Een finishing touch waar voor de zoveelste keer een staande ovatie voor ontstond.
Wat mij betreft is de interesse voor wat de goochelaarswereld te bieden heeft voorgoed gewekt. Wie deze benefietgala heeft gemist en toch MAC wil ondersteunen kan vriend worden voor 20 euro per jaar. Meld je aan bij stichtingvriendenmac@gmail.com en stap in de wereld van de magie, je wordt dan op de hoogte gehouden van de activiteiten en krijgt de mooiste plaats in het theatertje op de speciale MAC vriendenavond.