Het nieuwste nummer van circusmagazine De Piste, dat nu per post onderweg is naar de lezers, blikt terug op een zomer vol verrassingen.

Wie het geluk had een kaartje te kunnen bemachtigen voor de nieuwste show van de altijd energieke Ashton Brothers, kon binnen de sfeervolle ambiance van park Slot Zeist geweldig genieten van hun daverende circustheater Ashtonia. Edmond Denos komt haast woorden te kort om Ashton’s succesvolle mix van nieuwe muzikale en absurde acts in combinatie met spectaculaire circusnummers van ex-ACaPA-studenten te beschrijven. Simon Visser reisde enkele campings en vakantieparken af om er de zomercircussen Bongo, Fantasia en Harlekino aan het werk te zien. In een korte periode kweekten zij op enthousiaste wijze een ‘nieuw’ circuspubliek. Zo ook Circus Moustache dat veelal volle tenten trok met zijn leuke, soms zelfs originele, voorstelling Bravoure waarover Leendert Bedijn enthousiast bericht.

Naar het buitenland

Op zoek naar circusgenot in het buitenland levert niet altijd het gewenste resultaat, moest Mike Leegwater constateren. Zijn vakantie in Bulgarije gaf hem weliswaar een kennismaking met het kleine Circus Colosseum van de familie Malevolti, maar de zoektocht daaraan vooraf blijkt interessanter. Dan hadden de meer dan 40 leden van de Club van Circusvrienden Nederland, die in augustus met de Clubbus naar Engeland gingen, niets te klagen. Integendeel.

De reis door Engeland

In het land waar 250 jaar geleden door Philip Astley het circus ‘uitgevonden’ werd, maakten ze een top-reis langs bekende en minder bekende circussen. Absoluut hoogtepunt vormde het bezoek aan Giffords Circus, dat oprichtster Nell Stroud in de loop der jaren tot een uiterst succesvolle variant op Circus Roncalli ontwikkelde. Het nostalgisch aandoende wagen– en tentenpark is er het perfecte decor voor een show die van A tot Z klopt. Simon Visser schenkt daar ruim aandacht aan. Het bekijken meer dan waard vond hij ook de voorstellingen in de circusgebouwen van Blackpool en Great Yarmouth. De circusvrienden zagen verder Circus Mondao en de paardenshow Spirit of the Horse. Een ander hoogtepunt vormde nog het bezoek aan Jim Clubb’s Zoological Gardens, een privé-dierentuin, waar de begenadigde trainer Jim Clubb een nieuwe leeuwendressuur presenteerde.

Circolo

In dit dikke Septembernummer uiteraard de spotlights op het Festival Circolo, dat over enkele weken van start gaat. Ditmaal op een nieuwe locatie in Tilburg. In een interview van Gera de Leeuw licht directeur Marc Eysink Smeets de verhuizing van dit circustheater-festival van Liempde naar Tilburg nader toe en blikt hij tevens vooruit op een groot aantal interessante voorstellingen. Over de nieuwste circusboeken kunt u lezen in de vaste rubriek Circotheek.

Rosa Bouglione

Tenslotte herdenkt Laurens Thoen in deze Piste de vorige maand overleden Rosa Bouglione, de matriarch van de beroemde circusfamilie Bouglione.