Buitenland
8 februari 2024

Koorddansartiest Freddy Nock (59) overleden

De bekende Zwitserse circus- en koorddansartiest Freddy Nock – die meerdere malen in het Guinness Book of Records werd vermeld – is op 59-jarige leeftijd overleden.

De politie van het Zwitserse Aargau bevestigde dat er een politie-interventie was bij zijn huis in Uerkheim. Het onderzoek loopt nog, maar een misdrijf is uitgesloten.

Dertig wereldrecords

Freddy Nock werd geboren in 1964 in een circusfamilie en begon op 11-jarige leeftijd met koorddansen. Hij verzamelde gedurende zijn carrière dertig wereldrecords als soloartiest en als extreme sporter. Hij staat bijvoorbeeld vermeld als de “Snelste Koorddanser ter Wereld”. In 2018 vestigde hij zijn laatste record toen hij meer dan 8,5 uur op een koord zat.

Zijn eerste Guinness-wereldrecord was in 1998 toen hij op een steunbalk van de bergtrein in St. Moritz liep. Hij was ook op grote hoogte onderweg op de Säntis-kabelbaan en de Zugspitze.

In 2010 brak hij het record voor de langste koorddans over water toen hij op dertig meter boven het Zürichmeer balanceerde, een afstand van 900 meter. Nock maakte hierbij ook reclame voor Circus Knie, waar hij kort daarna in Zürich optrad.

Freddy Nock reisde aanvankelijk met Circus Nock, behorende tot de zevende generatie van de dynastie. Later trad hij jarenlang op met Circus Knie.

Hij vestigde zich in Uerkheim, Aargau, om een stabiele omgeving te bieden voor zijn kinderen. Hij was ook actief als stuntman, spreker en trainer.  Naast zijn stunts gaf Nock ook cursussen over balans en omgaan met angst. Zijn laatste langere reeks optredens verzorgde Freddy bij ‘Weihnachtscircus Roncalli’ in Osnabrück.

Freddy Nock laat vier dochters uit zijn eerste huwelijk achter. Met zijn tweede vrouw en haar twee kinderen vormden zij een samengesteld gezin en in 2011 werd hun gezamenlijke zoon geboren.

Circusweb wenst vrienden, familie en kennissen veel sterkte toe.