tekst en foto’s Fred Niessen

In Keulen starthet kerstcircus dit jaar vroeg. Op 2 december is de première van het 7e  Weihnachtscircus van het Nederlandse producentenpaar Katja en Ilja Smit. Kosten nog moeite zijn gespaard bij het creëren van de kerstsfeer, een indrukwekkende viermasten koepeltent, barrièrevrij met ruim zicht en plaats voor 1350 bezoekers. Midden op de verhoogde piste een enorme kerstboom waar de zes dames van het ballet samen met gitarist Vladimir Pylypchuk het programma openen.

Na deze opening act blijkt de immense kerstboom in de piste in zeer korte tijd demontabel te zijn. Trio Equivokee zijn de clowns uit de Ukraine en presenteren een vlotte en komische jonglage met Keulen. Ook Chuan-Ho Chu is een artiest die met enorme snelheid werkt met diabolo’s. De muzikale begeleiding van de artiesten is van bandmuziek van een zeer uiteenlopende stijl. Sofia Popi Speratti presenteert een handstand in combinatie met 4 ballen die met haar voeten op wonderlijke wijze tussen knieholte en nek worden vastgeklemd. Het nummer wordt geïntroduceerd door het ballet, door komische presentatie lijkt de moeilijkheidsgraad wel mee te vallen maar de werkelijkheid is echt anders.
De enige dieren in het programma zijn de witte katten van Vlad Olandars. Gewillig en vlot zijn de katten in hun presentatie als ze balancerend over flessen lopen of vanaf een stang sprongen maken.
Het trio Equivokee zorgt voor de lach met een toreador act. Humor, timing en perfectie is wat zij enorm beheersen. Een combinatie van dans en acrobatiek maar dan aan de luchtring op de wereld beroemde hit “Lady in Red” toont Oksana Pylypchuk haar kunnen al zwevend door de koepel. Haar nummer wordt begeleid op een elektrische gitaar door haar partner zanger/gitarist Vladimir Matvichuk. Het duo Fumagalli bijgestaan door zoon Nicolai maakt hun succesvolle rentree met: “bijtje bijtje geef mij honing”

Trio Equivokee volgt met een langdraderige reprise met papierenvliegtuigjes en in tussentijd wordt de dubbele trampoline opgebouwd van Truppe Yakubovskii.

Zes acrobaten die met snelle en gewaagde sprongen de trampoline beheersen. Markus Köllner kondigt op passende wijze de artiesten in het programma aan. Na de pauze neemt hij een nummer voor eigen rekening, namelijk het rad des doods.

Geassisteerd door zijn vrouw neemt hij de nodige risico’s op en in het rad.  Aan de „Aerial Pole“ zien we Denys Zhygaltsov met totale lichaamsbeheersing vertoont hij zijn indrukwekkende discipline in de lucht. Voor Trio Equivokee weer tijd om het publiek te vermaken met een komisch touwtje spring act. Het nummer “Art Umbrella” van Tamara Khourchoudova wordt ingeleid door het circus ballet. Antipode kunst met doeken, ringen en een hele set paraplu’s. Van het Duo Fumagalli nog een reprise en dan als afsluiter van het programma, landgenoot Alfredo Lorenzo, de twintigjarige magiër die met zeer spectaculaire illusies uitpakt weet echt te knallen samen met het ballet en zijn assistentes.
Met zijn laatste nieuwe illusie sluit hij af en laat hij zich aan een kurketrekker spiesen. Het Kölner Weihnachtscircus biedt een kwaliteit programma van bijna 3 uur. Vanwege enorm succes is het kersttournee nu al met een week verlengd en wordt er t/m 15 januari nog gespeeld.

 

Fred Niessen.