Klassiek Circus: Duitsland als voorbeeld
Klassiek Circus heeft op haar facebookpagina een al veel gedeeld bericht. Circusweb neemt het integraal over:
Een inwoner van Duitsland maakt zich zorgen over dierenrechten en schreef een brief aan Angela Merkel. Haar antwoord? Leest u maar mee. Hopelijk lezen Mark Rutte #Markrutte, Sharon Dijksma (#Sharondijksma) en alle leden van de Tweede Kamer #TK #TweedeKamer, #NVWA en Raad vam State #RvS #RaadvanState ook mee. Deelt u dit bericht maar naar zoveel mogelijk politici en inwoners!
Merkel verwijst eerst naar de Grondwet: “Het welzijn van de dieren is – net als voor u – voor veel mensen in Duitsland een werk van liefde. In 2002 heeft deze zorg zijn weg gevonden in de grondwet en kreeg dus grondwettelijke status. “Daarmee wijst de terecht er op dat dierwelzijn niet alleen iets is voor de luid schreeuwende en klagende activisten is maar het hele volk van belang is. Op deze basis hebben we in Duitsland veel wetten er regels ten behoeve van het welzijn van dieren. Dit wordt overigens niet alleen bepaald door degenen die zich houden aan een aantal verwarde ideologieën en passende laster tegen de eigenaren van gezelschapsdieren gewoon geloven.
Want in werkelijkheid bestaan de door activisten met veel geschreeuw geroepen misstanden meestal niet. En als er wel misstanden zijn dan kunnen die met de bestaande wetten en richtlijnen prima worden aangepakt. Daarvoor zijn er geen verboden [als op circusdieren] nodig. Merkel verwijst duidelijk naar de wetten voor dierenbescherming en dierenwelzijn. “Niemand mag een dier pijn, letsel of schade toebrengen”. Dat wordt ook nog eens geregeld in de “Leitlinien für die Haltung, Ausbildung und Nutzung von Tieren in Zirkusbetrieben oder ähnlichen Einrichtungen” (“Richtlijnen voor de houding, de opleiding en het gebruik van dieren in circussen of soortgelijke instellingen”) van het ministerie van Landbouw. En tot slot, heeft Merkel de briefschrijver duidelijk aan, dat mocht er ergens eens iets fout zijn, dan kunnen schendingen van het dierenwelzijn worden gemeld bij het “Veterinäramt” (vergelijkbaar met onze NVWA, voorheen Algemene InspectieDienst).
“Dee beoordeling van de vraag of een dierenhouder dieren wel of niet kwelt, is nu eenmaal het werk van opgeleide specialisten, niet dat van zelfbenoemde, op gevoel afgaande activisten.
Ook heuglijk is het bericht van de Bondskanselier over andere belangrijke grondrechten: “Een verbod op de (wilde) dieren in circussen stuit op grondwettelijk onneembaar hoge horden. Het verbod vormt een ernstige inbreuk op de vrijheden van beroepsuitoefening en eigendomsrechten. Een verbod op (bepaalde) dieren in circussen is alleen te rechtvaardigen als het [dierenwelzijn] niet met andere, bestaande, middelen kan worden bereikt. archieffoto: Ron Mikkenie